Ziggo laat glasvezel links liggen: ‘komende 10 jaar nog DOCSIS’
De druk op Ziggo van glasvezelproviders en glasvezelnetwerken van onder meer NetwerkNL, Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber blijft toenemen. Hierdoor verliest Ziggo ieder kwartaal tienduizenden klanten. Maar ondanks dit verlies blijft eigenaar VodafoneZiggo vasthouden aan de ingeslagen weg. Dat betekent dat glasvezel bij Ziggo vooralsnog niet wordt aangelegd tot in de woning van de klant. Alleen bij nieuwbouwprojecten en grootzakelijke klanten legt Ziggo glasvezel tot in de woning of het bedrijf, zo liet VodafoneZiggo CEO Jeroen Hoencamp weten in het kerstinterview dat Telecompaper online aan klanten aanbiedt.
HFC
Ziggo maakt gebruik van een hybride netwerk dat bestaat uit coaxkabel en glasvezel, ook wel HFC genoemd. Het geleverde signaal wordt over 97 procent van de afstand over glasvezel gedistribueerd. Alleen de laatste honderden meters gaat het signaal over een coaxverbinding. Op het coax deel gebruikt Ziggo de DOCSIS-techniek. I n deze techniek zit volgens Hoencamp nog zoveel technische rek dat hij verwacht dat Ziggo nog minimaal tien jaar blijft vasthouden aan DOCSIS en het HFC-netwerk. Dit ondanks dat concurrenten over enkele jaren nog uitsluitend vaste diensten aanbieden via glasvezel.
Snelheidsrace
Daarmee gaat Ziggo geen koppositie innemen met het aanbieden van multigig-internetabonnementen. Ziggo kan met DOCSIS volgens Hoencamp de snelheid in de toekomst naar 5 Gb/s verhogen. Dat betekent dat het achterblijft bij glasvezel, dat over enkele jaren met een kleine update van de nu gebruikte XGS-PON techniek verhoogd kan worden naar een symmetrische internetsnelheid van 25 Gb/s. Snelheden die voor consumenten helemaal niet noodzakelijk zijn. Een gemiddeld gezien kan voldoen met een snelheid tussen de 100 en 200 Mb/s. Het probleem dat Ziggo op dit moment ervaart is dat de nu geleverde maximale uploadsnelheid met 100 Mb/s wat aan de krappe kant is. Ook heeft het kabelbedrijf last van aanbiedingen van glasvezelproviders en het imago van glasvezel, dat door de consument als beter dan kabel wordt gezien.