Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo levert deels met glasvezel gelijkwaardig internet op 4,7 miljoen adressen

  Ziggo heeft het aantal aansluitpunten dat toegang tot het sneller en stabieler gigabit netwerk heeft, uitgebouwd tot bijna vijf miljoen.
  Jarco Kriek
  5 oktober 2021
  comments 8
  Ziggo levert deels met glasvezel gelijkwaardig internet op 4,7 miljoen adressen
  Foto Getty Images

  Ziggo wil uiterlijk medio 2022 alle 7,2 miljoen aansluitpunten van het eigen kabelnetwerk voor gigabit internet geschikt hebben gemaakt. Het kabelbedrijf wil op deze manier de strijd met glasvezel aangaan. In Nederland wordt in een versneld tempo door meerdere bedrijven glasvezel in zowel grote, middelgrote als kleine steden aangelegd. Ook in buitengebieden en op bedrijfsterreinen worden kilometers glasvezelkabels de grond in gebracht. Onder meer de bedrijven KPN NetwerkNL (KPN), Delta Fiber (EQT en Stonepeak) en Open Dutch Fiber (T-Mobile) zijn actief met de aanleg van glasvezel.

   

  Acht miljoen aansluitpunten

  Gezamenlijk willen deze drie bedrijven meer dan acht miljoen glasvezelaansluitpunten voor het einde van 2025 hebben gerealiseerd. In miljoenen woningen wordt hierdoor toegang tot maar liefst twee glasvezelnetwerken mogelijk. Dit verhoogt de concurrentiedruk voor Ziggo die in veel gevallen in de meterkast huidige en potentiële klanten naast het toegangspunt tot het kabelnetwerk ook een toegangspunt voor minimaal een glasvezelnetwerk moet dulden.

   

  Gelijkwaardig

  Met het nieuwe op de DOCSIS 3.1 techniek gebaseerde gigabit netwerk kan Ziggo deels aan glasvezel gelijkwaardige diensten leveren. Zo is de huidige maximale downloadsnelheid 1Gbps en hiermee vooralsnog gelijk aan de hoogste snelheid die veel internetaanbieders via glasvezel kunnen leveren. Het verschil tussen Ziggo en glasvezelaanbieders zit in de uploadsnelheid. Bij glasvezel is de uploadsnelheid vaak gelijk aan de downloadsnelheid. Bij Ziggo bedraagt op dit moment voor consumenten de maximale uploadsnelheid van 50Mbps. Het kabelbedrijf is wel met voorbereidingen bezig om de uploadsnelheid in 2022 te verhogen tot (mogelijk) 100 tot 300Mbps.

   

  Breda

  Ziggo heeft op dinsdag 5 oktober het kabelnetwerk in Breda voor gigabit geschikt gemaakt. Dit betekent dat in 72.000 woningen en bedrijven niet alleen sneller maar ook stabieler internet door het kabelbedrijf geleverd wordt.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidgigabitDOCSIS 3.1uploadconcurrentieconcurrentiedruk

  Reacties

 1. TV-TIP Reizen Waes: Wereldsteden

  Reizen Waes: Wereldsteden
  NPO 3 om 20:15 uur
  São Paulo hoort zonder twijfel thuis in het rijtje van bijzondere wereldsteden. Met meer dan 24 miljoen inwoners is São Paulo niet alleen de grootste stad van Brazilië, maar ook van het hele Zuid-Amerikaanse continent. De megastad draagt de toepasselijke bijnaam ‘selva de pedra’ of ‘de betonnen jungle’. Maar Tom ontdekt dat er ook in een betonwoestijn heel wat te beleven valt.

  TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:23 uur
  De slingers zijn al opgehangen, maar van feest is bij de start van het finaleweekend nog geen sprake. Terwijl vreugde en verdriet om voorrang vechten, gaan de drie finalisten aan de slag met de technische opdracht: een teckel van chocolade, geïnspireerd op Nhaan, de blaffer van Janny. Het slotakkoord is het spektakelstuk, waarbij de finalisten diverse technieken moet laten zien. Wie bakt zich naar de Heel Holland bakt-bokaal?

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)