Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo levert deels met glasvezel gelijkwaardig internet op 4,7 miljoen adressen

  Ziggo heeft het aantal aansluitpunten dat toegang tot het sneller en stabieler gigabit netwerk heeft, uitgebouwd tot bijna vijf miljoen.
  Jarco Kriek
  5 october 2021
  comments 8
  Ziggo levert deels met glasvezel gelijkwaardig internet op 4,7 miljoen adressen
  Foto Getty Images

  Ziggo wil uiterlijk medio 2022 alle 7,2 miljoen aansluitpunten van het eigen kabelnetwerk voor gigabit internet geschikt hebben gemaakt. Het kabelbedrijf wil op deze manier de strijd met glasvezel aangaan. In Nederland wordt in een versneld tempo door meerdere bedrijven glasvezel in zowel grote, middelgrote als kleine steden aangelegd. Ook in buitengebieden en op bedrijfsterreinen worden kilometers glasvezelkabels de grond in gebracht. Onder meer de bedrijven KPN NetwerkNL (KPN), Delta Fiber (EQT en Stonepeak) en Open Dutch Fiber (T-Mobile) zijn actief met de aanleg van glasvezel.

   

  Acht miljoen aansluitpunten

  Gezamenlijk willen deze drie bedrijven meer dan acht miljoen glasvezelaansluitpunten voor het einde van 2025 hebben gerealiseerd. In miljoenen woningen wordt hierdoor toegang tot maar liefst twee glasvezelnetwerken mogelijk. Dit verhoogt de concurrentiedruk voor Ziggo die in veel gevallen in de meterkast huidige en potentiële klanten naast het toegangspunt tot het kabelnetwerk ook een toegangspunt voor minimaal een glasvezelnetwerk moet dulden.

   

  Gelijkwaardig

  Met het nieuwe op de DOCSIS 3.1 techniek gebaseerde gigabit netwerk kan Ziggo deels aan glasvezel gelijkwaardige diensten leveren. Zo is de huidige maximale downloadsnelheid 1Gbps en hiermee vooralsnog gelijk aan de hoogste snelheid die veel internetaanbieders via glasvezel kunnen leveren. Het verschil tussen Ziggo en glasvezelaanbieders zit in de uploadsnelheid. Bij glasvezel is de uploadsnelheid vaak gelijk aan de downloadsnelheid. Bij Ziggo bedraagt op dit moment voor consumenten de maximale uploadsnelheid van 50Mbps. Het kabelbedrijf is wel met voorbereidingen bezig om de uploadsnelheid in 2022 te verhogen tot (mogelijk) 100 tot 300Mbps.

   

  Breda

  Ziggo heeft op dinsdag 5 oktober het kabelnetwerk in Breda voor gigabit geschikt gemaakt. Dit betekent dat in 72.000 woningen en bedrijven niet alleen sneller maar ook stabieler internet door het kabelbedrijf geleverd wordt.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidgigabitDOCSIS 3.1uploadconcurrentieconcurrentiedruk

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Next Level Chef

  Next Level Chef
  Net 5 om 19:30 uur
  Na MasterChef en Hell’s Kitchen pakt de vuilbekkende kookgoeroe Gordon Ramsay het in de kookwedstrijd Next Level Chef net even anders aan.

  TV-TIP Chateau Bijstand

  Chateau Bijstand
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het kostte heel wat gepuf, gesteun, geklaag en rollende ogen, maar voor de familie Meiland zit de maand afzien in de bijstand erop.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)