Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo levert deels met glasvezel gelijkwaardig internet op 4,7 miljoen adressen

  Ziggo heeft het aantal aansluitpunten dat toegang tot het sneller en stabieler gigabit netwerk heeft, uitgebouwd tot bijna vijf miljoen.
  Jarco Kriek
  5 october 2021
  comments 8
  Ziggo levert deels met glasvezel gelijkwaardig internet op 4,7 miljoen adressen
  Foto Getty Images

  Ziggo wil uiterlijk medio 2022 alle 7,2 miljoen aansluitpunten van het eigen kabelnetwerk voor gigabit internet geschikt hebben gemaakt. Het kabelbedrijf wil op deze manier de strijd met glasvezel aangaan. In Nederland wordt in een versneld tempo door meerdere bedrijven glasvezel in zowel grote, middelgrote als kleine steden aangelegd. Ook in buitengebieden en op bedrijfsterreinen worden kilometers glasvezelkabels de grond in gebracht. Onder meer de bedrijven KPN NetwerkNL (KPN), Delta Fiber (EQT en Stonepeak) en Open Dutch Fiber (T-Mobile) zijn actief met de aanleg van glasvezel.

   

  Acht miljoen aansluitpunten

  Gezamenlijk willen deze drie bedrijven meer dan acht miljoen glasvezelaansluitpunten voor het einde van 2025 hebben gerealiseerd. In miljoenen woningen wordt hierdoor toegang tot maar liefst twee glasvezelnetwerken mogelijk. Dit verhoogt de concurrentiedruk voor Ziggo die in veel gevallen in de meterkast huidige en potentiële klanten naast het toegangspunt tot het kabelnetwerk ook een toegangspunt voor minimaal een glasvezelnetwerk moet dulden.

   

  Gelijkwaardig

  Met het nieuwe op de DOCSIS 3.1 techniek gebaseerde gigabit netwerk kan Ziggo deels aan glasvezel gelijkwaardige diensten leveren. Zo is de huidige maximale downloadsnelheid 1Gbps en hiermee vooralsnog gelijk aan de hoogste snelheid die veel internetaanbieders via glasvezel kunnen leveren. Het verschil tussen Ziggo en glasvezelaanbieders zit in de uploadsnelheid. Bij glasvezel is de uploadsnelheid vaak gelijk aan de downloadsnelheid. Bij Ziggo bedraagt op dit moment voor consumenten de maximale uploadsnelheid van 50Mbps. Het kabelbedrijf is wel met voorbereidingen bezig om de uploadsnelheid in 2022 te verhogen tot (mogelijk) 100 tot 300Mbps.

   

  Breda

  Ziggo heeft op dinsdag 5 oktober het kabelnetwerk in Breda voor gigabit geschikt gemaakt. Dit betekent dat in 72.000 woningen en bedrijven niet alleen sneller maar ook stabieler internet door het kabelbedrijf geleverd wordt.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidgigabitDOCSIS 3.1uploadconcurrentieconcurrentiedruk

  Reacties

 1. TV-TIP Snel met Miljuschka

  Snel met Miljuschka
  24 Kitchen om 18:00 uur
  Vertwijfeld staan we in de supermarkt te staren naar schappen vol vergeten groente, kiloknallers en magnetronpannenkoeken. En dit alles omdat we geen idee hebben wat we vanavond op tafel moeten zetten. Om jezelf en de eventuele (klein)kinderschare niet vier keer per week te vermoeien met een slavink, gebakken bint en doperwten, laat Miljusch­ka zien hoe je zonder stress een lekkere maaltijd maakt.

  TV-TIP Hunted

  Hunted
  NPO 3 om 20:25 uur
  Een nieuw seizoen betekent een verse jacht op een roedel doodgewone burgers die drie weken uit handen van de hunters proberen te blijven. Dat lukt maar weinigen en dat is soms onterecht volgens veel kijkers. In het vorige seizoen zouden de slim spelende finalisten Kelly en Romy geen eerlijke kans hebben gehad om hun vrijheid tegemoet te snellen.

  Interview