Ziggo levert deels met glasvezel gelijkwaardig internet op 4,7 miljoen adressen
Ziggo wil uiterlijk medio 2022 alle 7,2 miljoen aansluitpunten van het eigen kabelnetwerk voor gigabit internet geschikt hebben gemaakt. Het kabelbedrijf wil op deze manier de strijd met glasvezel aangaan. In Nederland wordt in een versneld tempo door meerdere bedrijven glasvezel in zowel grote, middelgrote als kleine steden aangelegd. Ook in buitengebieden en op bedrijfsterreinen worden kilometers glasvezelkabels de grond in gebracht. Onder meer de bedrijven KPN NetwerkNL (KPN), Delta Fiber (EQT en Stonepeak) en Open Dutch Fiber (T-Mobile) zijn actief met de aanleg van glasvezel.
Acht miljoen aansluitpunten
Gezamenlijk willen deze drie bedrijven meer dan acht miljoen glasvezelaansluitpunten voor het einde van 2025 hebben gerealiseerd. In miljoenen woningen wordt hierdoor toegang tot maar liefst twee glasvezelnetwerken mogelijk. Dit verhoogt de concurrentiedruk voor Ziggo die in veel gevallen in de meterkast huidige en potentiële klanten naast het toegangspunt tot het kabelnetwerk ook een toegangspunt voor minimaal een glasvezelnetwerk moet dulden.
Gelijkwaardig
Met het nieuwe op de DOCSIS 3.1 techniek gebaseerde gigabit netwerk kan Ziggo deels aan glasvezel gelijkwaardige diensten leveren. Zo is de huidige maximale downloadsnelheid 1Gbps en hiermee vooralsnog gelijk aan de hoogste snelheid die veel internetaanbieders via glasvezel kunnen leveren. Het verschil tussen Ziggo en glasvezelaanbieders zit in de uploadsnelheid. Bij glasvezel is de uploadsnelheid vaak gelijk aan de downloadsnelheid. Bij Ziggo bedraagt op dit moment voor consumenten de maximale uploadsnelheid van 50Mbps. Het kabelbedrijf is wel met voorbereidingen bezig om de uploadsnelheid in 2022 te verhogen tot (mogelijk) 100 tot 300Mbps.
Breda
Ziggo heeft op dinsdag 5 oktober het kabelnetwerk in Breda voor gigabit geschikt gemaakt. Dit betekent dat in 72.000 woningen en bedrijven niet alleen sneller maar ook stabieler internet door het kabelbedrijf geleverd wordt.