Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo levert in meer woningen sneller en stabieler internet

    VodafoneZiggo heeft het aantal woningen en bedrijven dat gebruik kan maken van het sneller en stabieler gigabitnetwerk van Ziggo uitgebreid.
    Jarco Kriek
    6 mei 2021
    comments 5
    Ziggo levert in meer woningen sneller en stabieler internet
    Foto Getty Images

    Ziggo heeft vandaag zestigduizend woningen en bedrijfspanden in Zwolle op het nieuwe GigaNet-netwerk aangesloten. Een onderdeel hiervan is het leveren van internet met de gigabit internetsnelheid van maximaal 1000Mbps (1Gbps). Het gaat hierbij in tegenstelling tot glasvezel van onder meer KPN en T-Mobile alleen om gigabit download. De uploadsnelheid blijft met maximaal 50Mbps nog achter. Ziggo is wel bezig met het uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Met de bandbreedte die hierdoor vrij komt, kan Ziggo binnen het huidige DOCSIS 3.1 met enkele vervolgstappen uiteindelijk tot maximaal 2Gbps opvoeren. Ziggo kan inmiddels in ruim 3,2 miljoen woningen en bedrijfspanden in het verzorgingsgebied gigabit internet leveren. VodafoneZiggo - eigenaar van Ziggo - verwacht dat in de loop van 2020 gigabit internet in het gehele verzorgingsgebied is uitgerold.

     

    Glasvezel

    Het is geen verrassing dat VodafoneZiggo Zwolle heeft gekozen als volgende stap in de uitrol van Ziggo gigabit. In deze stad is KPN druk bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Het duurt echter nog enige tijd voordat in vrijwel elke woning in Zwolle een groene glasvezelaansluiting van KPN aanwezig is. In Zwolle levert KPN via glasvezel een maximale symmetrische internetsnelheid van 1Gbps. De abonnementsprijzen op WBA-netwerken van KPN zijn in vrijwel gelijke lijn met die van Ziggo. Wel zijn internet-only abonnementen veel goedkoper omdat de verplichte afname van tv als toegang tot het Ziggo-kabelnetwerk niet afgenomen dient te worden.

     

    Zonder graven

    Ziggo kan het netwerk voor gigabit geschikt maken zonder daarbij graafwerkzaamheden uit te voeren. Het geleverde signaal van diensten gaat bij het kabelbedrijf voor 97 procent door glasvezel. Alleen het laatste deel van wijkkast naar aansluitpunt in de woning of bedrijfspand is een coaxiale verbinding. Bij gigabit verandert Ziggo alleen apparatuur boven de grond zoals in de wijkkast en een deel van de bekabeling inclusief connectoren in de woning van klanten. In onder meer Eindhoven, Den Haag en Rotterdam zijn KPN en T-Mobile wel bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk dat symmetrisch gigabit internetsnelheden kan leveren. Maar omdat bij deze aanleg fysiek in de grond gegraven dient te worden, duurt het nog enkele jaren voordat alle huishoudens en bedrijfspanden op glasvezel zijn aangesloten.

     

    Sneller en stabieler internet

    Gigabit biedt Ziggo-klanten niet alleen de mogelijkheid om voor een abonnement te kiezen waarbij sneller internet wordt geleverd. Voor alle klanten – ook als een abonnement met een lagere internetsnelheid wordt gekocht – heeft GigaNet voordelen. Zo wordt de capaciteit uitgebreid. Hiermee kan Ziggo probleemloos het nog steeds stijgende dataverbruik van klanten in goede banen leiden. De grotere capaciteit van het netwerk zorgt tevens voor meer stabiliteit. Hierdoor wordt de kans op storing minder.

     

    Abonnement

    Ziggo levert het gigabit abonnement GIGA met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps dus nu op drie miljoen adressen. De uploadsnelheid bedraagt op dit moment nog 50Mbps. Een verhoging van de uploadsnelheid wordt binnen afzienbare tijd verwacht. Binnen de eerste fase van DOCSIS 3.1 – waarmee Ziggo begint – kan de uploadsnelheid theoretisch tot maximaal 300Mbps verhoogd worden. Verdere doorontwikkeling van GigaNet moet binnen enkele jaren uiteindelijk leiden tot een maximale downloadsnelheid van 10Gbps en een uploadsnelheid van 2Gbps. De opwaardering naar de Gigabit-internetsnelheid ten opzichte van de hoogste DOCSIS 3.0 internetsnelheid van 500Mbps bedraagt tien euro per maand.

    ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidgigabitGigaNet

    Reacties