Ziggo mag klanten beschermen tegen downloadboete

Het is niet de eerste keer dat DFW een gerechtelijke nederlaag op dit punt moet incasseren. DWF wilde dat internetaanbieder Ziggo de naam-, adres-, en woonplaatsgegevens van klanten die films en series van de filmdistributeur illegaal hadden gedownload af zou staan. DFW had met speciale software de ip-adressen van de illegale downloaders weten te achterhalen. Aan de hand daarvan kon worden bepaald bij welke aanbieder de downloader een internetabonnement had gekocht.
Inzamelen ip-adressen mag
De manier waar DFW informatie heeft vergaard, is niet illegaal. Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf hiervoor enkele jaren geleden groen licht. De vervolgstap om bij internetaanbieders als Ziggo, KPN en T-Mobile NAW-gegevens van klanten achter de vergaarde ip-adressen te achterhalen, gaat echter voor diverse rechtbanken – waaronder nu ook het Hooggerechtshof – omwille van privacybescherming een stap te ver.
Boete
Ook onduidelijkheid over de hoogte van de boete speelt bij de laatste uitspraak een belangrijke rol. DFW wilde illegale downloaders een boete van rond de 150 euro laten betalen. Ziggo bracht in de rechtszaak aan dat het legaal kijken van de illegaal gedownloade film drie euro via video on demand kost. De dvd is in de winkel voor 14 euro verkrijgbaar.