Ziggo moet haast maken anders verliest het klanten

Ziggo voelt de hete adem van glasvezel in steeds meer regio’s in het eigen verzorgingsgebied in de nek. Wat betreft downloadsnelheid hoeft het kabelbedrijf zich geen zorgen te maken. Net als glasvezel levert Ziggo inmiddels in ruim drie miljoen huishoudens een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps). Nog dit jaar wordt dit verdubbeld. Het gaat voor Ziggo echter mis bij de geleverde uploadsnelheid die op dit moment blijft steken op 50Mbps. Dit terwijl bij glasvezel down- en uploadsnelheid gelijk zijn. Waar aanbieders als KPN en T-Mobile via glasvezel nu 1000Mbps download leveren, is de uploadsnelheid hetzelfde. Glasvezel kan dus een twintig keer snellere upload bij klanten in de huiskamer of op kantoor leveren dan kabel.
Analoge FM-kabelradio
Nu heeft – enkele uitzonderingen nagelaten – geen enkele consument echt een uploadsnelheid van 1000Mbps nodig. Uploaden met 50MBps – wat Ziggo levert – gaat ook goed, maar neemt wat langer tijd in beslag. Net als bij de downloadsnelheid gaat het vooral om het getal. Gigabit internet met 1000Mbps is voor het daadwerkelijke gebruik eigenlijk veel teveel van het goede. Maar alleen om mee te doen met de wedloop om het hoogst mogelijke getal gaat Ziggo in de komende maanden analoge FM-kabelradio opofferen om het uploadgetal 50 bij de uploadsnelheid minimaal te verdubbelen maar mogelijk wellicht ook wel te verdrie- of verviervoudigen.
Ziggo moet wel
Een - zeker voor ouderen - relevante dienst als analoge FM-kabelradio opdoeken alleen om een hoger getal richting klanten te communiceren. Gaat dat niet een beetje ver? Nee, eigenlijk moet dit liever vandaag dan morgen gebeuren. Niet omdat het echt noodzakelijk is, maar om op de 'cijfergeilheid' van een grote groep Nederlanders in te springen. Wacht Ziggo te lang met het verhogen van de uploadsnelheid dan gaat het klanten kosten. Het kabelbedrijf kan worden geoormerkt als een van de duurste internetaanbieders van Nederland. Daarvan mag verwacht worden dat de uploadsnelheid – ook al hebben weinig Nederlanders dit daadwerkelijk nodig – wellicht niet gelijk met het goedkopere glasvezel is, maar in ieder geval niet een factor twintig lager, zoals nu het geval is. Aarzelt Ziggo te lang en blijft het als marktleider te hoog van de troon naar beneden kijken dan kan op termijn de marktleiderpositie in gevaar komen.