Ziggo moet abonneestrijd glasvezel op meer plekken voeren

Ziggo krijgt niet alleen in de vijfde stad van Nederland Eindhoven ter maken met kwalitatief sterke concurrentie. In deze techstad is T-Mobile samen met Investeerder Primevest Capital Partners met de aanleg van een glasvezelnetwerk begonnen dat tenminste in 100.000 woningen en zaken gebruikt kan worden voor de vaste diensten tv, internet en telefonie. Ook in de grootste stad van de provincie Limburg Maastricht moet Ziggo zich schrap zetten voor concurrentie van aanbieders die diensten via glasvezel kunnen leveren.
KPN NetwerkNL
KPN is namelijk in Maastricht begonnen met de aanleg van een nieuw netwerk dat in 60.000 woningen en bedrijven voor een glasvezelaansluiting moet gaan zorgen. De eerste aansluitingen in de wijk De Haag worden begin 2021 opgeleverd. In Maastricht levert Ziggo via het kabelnetwerk op dit moment internet met een maximale internetsnelheid van 500/40 Mbps aan consumenten. Als Ziggo het kabelnetwerk in Maastricht naar de nieuwe gigabit standaard gaat opwaarderen dan wordt de internetsnelheid naar 1000/50 Mbps verhoogd. KPN gaat in Maastricht op het nieuwe glasvezelnetwerk van de nieuwe PON techniek gebruikmaken. Dit betekent in eerste instantie dat de geleverde snelheid 1000/500 Mbps wordt. Later in 2021 wordt deze snelheid naar 1000/1000 Mbps verhoogd.
Kabel vs glasvezel
Bij Ziggo gaat het signaal voor 97 procent door glasvezel voordat het bij consumenten en zakelijke klanten wordt afgeleverd. Alleen het laatste deel van wijkkast naar aansluitpunt in woning of bedrijf is gebaseerd op een coax draadverbinding. Ziggo kan door het gebruikte hybride constructie het netwerk zonder te graven naar een hogere standaard opwaarderen. Ziggo gebruikt voor het laatste coaxdeel de DOCSIS 3.1. Op termijn kan Ziggo met deze techniek aan glasvezel gelijkwaardige internetsnelheden leveren. Op dit moment valt bij Ziggo alleen de karige uploadsnelheid buiten de boot. Mede door de mogelijkheid om symmetrische internetsnelheden te kunnen leveren, is glasvezel als infrastructuur beter dan kabelnetwerk van Ziggo. De vraag is echter wel of het voor consumenten echt van belang is om een abonnement te kopen met gigabit internetsnelheid. Vaak blijft de daadwerkelijke gebruikte snelheid op piekmomenten onder 500Mbps. Dit is de maximale downloadsnelheid die Ziggo tenminste in alle aansluitingen in het verzorgingsgebied kan leveren.