Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo moet uitkijken: toezichthouder blij met groei glasvezel

    Wie het laatst lacht, lacht het best. Dit spreekwoord kan weleens de bittere werkelijkheid voor Ziggo worden. Glasvezel lijkt de strijd van kabel te gaan winnen.
    Jarco Kriek
    6 mei 2021
    comments 7
    Ziggo moet uitkijken: toezichthouder blij met groei glasvezel

    Het gaat goed met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken in Nederland. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is positief over het bereik van glasvezel in Nederland. De uitrol is aanzienlijk opgeschaald. Dit komt vooral door de door KPN uitgesproken ambities voor de toekomst. KPN NetwerkNL wil in de komende vijf jaar minimaal 2,5 miljoen woningen voorzien van een glasvezelaansluiting in de meterkast. Daarna wordt het glasvezelnetwerk nog verder uitgebreid. Uiteindelijk dient in minimaal 85 procent van de Nederlandse woningen en bedrijfspanden een glasvezelaansluiting aanwezig te zijn. KPN gaat hierdoor het kopernetwerk vanaf 2023 gefaseerd uitschakelen. Uiteindelijk wordt over tien jaar in het grootste deel van Nederland glasvezel het netwerk voor het leveren van de vaste diensten tv en internet. Het kopernetwerk is dan ook uitgeschakeld in gebieden waar glasvezel actief wordt gebruikt.

     

    Bijna de helft

    ACM stelt in een gepubliceerde rapportage dat aan het eind van 2020 ongeveer 3,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens toegang tot een glasvezelnetwerk hadden. In 2019 bedroeg het aantal nieuwe aansluitingen in woningen 180.000. In het daar opvolgende jaar 2020 was dit aantal tot 500.000 gestegen. De ambitie van KPN was hierbij de belangrijkste aanjager. De toezichthouder is positief over de aanleg van glasvezel in Nederland en verwacht dat ruim voor 2030 heel Nederland toegang tot glasvezel heeft.

     

    Dubbel glasvezel

    ACM ziet wel enkele beren op de weg. Het grote aandachtspunt is de dubbele aanleg van glasvezel. In enkele steden en gebieden zijn inmiddels twee aparte glasvezelnetwerken van verschillende exploitanten actief. Dit is bijvoorbeeld in Deurne, Den Haag en Eindhoven het geval. Nu T-Mobile heeft aangekondigd om samen met investeerders in de komende jaren minimaal een miljoen woningen en bedrijfspanden op een eigen glasvezelnetwerk aan te sluiten, wordt het aantal dubbele glasvezelnetwerken alleen maar groter. Dit kan volgens ACM leiden tot vertraging in de aanleg van glasvezel. ACM stelt zich beschikbaar om te helpen in een snelle en efficiënte uitrol van glasvezel, zowel aan gemeenten als telecomaanbieders. Naast KPN NetwerkNL en T-Mobile zijn onder meer ook Delta Fiber Nederland en E-Fiber actief met de aanleg van glasvezel.

     

    Ziggo

    De druk op Ziggo wordt met de verder uitrol van glasvezel opgevoerd. Het kabelbedrijf begint de eerste gevolgen van glasvezel nu ook te voelen. Uit de recente kwartaalcijfers blijkt dat Ziggo de meeste klanten in vier jaar tijd verloor. Het slagveld was vooral bij de verkoop van internetabonnementen aan consumenten zichtbaar. Hier daalde het aantal abonnees in drie maanden tijd met maar liefst 17.000. In totaal raakte Ziggo in de eerste drie maanden van dit jaar iets meer dan 20.000 klanten kwijt.

    Autoriteit Consument & MarktACMtoezichthouderglasvezelKPNKPN NetwerkNLDelta FiberDelta Fiber NederlandT-MobileE-FiberZiggoVodafoneZiggoconcurrentieconcurrentiestrijdtvtelevisieinternet

    Reacties