Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo moet uitkijken: toezichthouder blij met groei glasvezel

  Wie het laatst lacht, lacht het best. Dit spreekwoord kan weleens de bittere werkelijkheid voor Ziggo worden. Glasvezel lijkt de strijd van kabel te gaan winnen.
  Jarco Kriek
  6 may 2021
  comments 7
  Ziggo moet uitkijken: toezichthouder blij met groei glasvezel

  Het gaat goed met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken in Nederland. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is positief over het bereik van glasvezel in Nederland. De uitrol is aanzienlijk opgeschaald. Dit komt vooral door de door KPN uitgesproken ambities voor de toekomst. KPN NetwerkNL wil in de komende vijf jaar minimaal 2,5 miljoen woningen voorzien van een glasvezelaansluiting in de meterkast. Daarna wordt het glasvezelnetwerk nog verder uitgebreid. Uiteindelijk dient in minimaal 85 procent van de Nederlandse woningen en bedrijfspanden een glasvezelaansluiting aanwezig te zijn. KPN gaat hierdoor het kopernetwerk vanaf 2023 gefaseerd uitschakelen. Uiteindelijk wordt over tien jaar in het grootste deel van Nederland glasvezel het netwerk voor het leveren van de vaste diensten tv en internet. Het kopernetwerk is dan ook uitgeschakeld in gebieden waar glasvezel actief wordt gebruikt.

   

  Bijna de helft

  ACM stelt in een gepubliceerde rapportage dat aan het eind van 2020 ongeveer 3,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens toegang tot een glasvezelnetwerk hadden. In 2019 bedroeg het aantal nieuwe aansluitingen in woningen 180.000. In het daar opvolgende jaar 2020 was dit aantal tot 500.000 gestegen. De ambitie van KPN was hierbij de belangrijkste aanjager. De toezichthouder is positief over de aanleg van glasvezel in Nederland en verwacht dat ruim voor 2030 heel Nederland toegang tot glasvezel heeft.

   

  Dubbel glasvezel

  ACM ziet wel enkele beren op de weg. Het grote aandachtspunt is de dubbele aanleg van glasvezel. In enkele steden en gebieden zijn inmiddels twee aparte glasvezelnetwerken van verschillende exploitanten actief. Dit is bijvoorbeeld in Deurne, Den Haag en Eindhoven het geval. Nu T-Mobile heeft aangekondigd om samen met investeerders in de komende jaren minimaal een miljoen woningen en bedrijfspanden op een eigen glasvezelnetwerk aan te sluiten, wordt het aantal dubbele glasvezelnetwerken alleen maar groter. Dit kan volgens ACM leiden tot vertraging in de aanleg van glasvezel. ACM stelt zich beschikbaar om te helpen in een snelle en efficiënte uitrol van glasvezel, zowel aan gemeenten als telecomaanbieders. Naast KPN NetwerkNL en T-Mobile zijn onder meer ook Delta Fiber Nederland en E-Fiber actief met de aanleg van glasvezel.

   

  Ziggo

  De druk op Ziggo wordt met de verder uitrol van glasvezel opgevoerd. Het kabelbedrijf begint de eerste gevolgen van glasvezel nu ook te voelen. Uit de recente kwartaalcijfers blijkt dat Ziggo de meeste klanten in vier jaar tijd verloor. Het slagveld was vooral bij de verkoop van internetabonnementen aan consumenten zichtbaar. Hier daalde het aantal abonnees in drie maanden tijd met maar liefst 17.000. In totaal raakte Ziggo in de eerste drie maanden van dit jaar iets meer dan 20.000 klanten kwijt.

  Autoriteit Consument & MarktACMtoezichthouderglasvezelKPNKPN NetwerkNLDelta FiberDelta Fiber NederlandT-MobileE-FiberZiggoVodafoneZiggoconcurrentieconcurrentiestrijdtvtelevisieinternet

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP De nationale reistest 2022

  De nationale reistest 2022
  om 04:34 uur
  In De Nationale Reistest worden zeven bekende Nederlanders door Sahil Amar Aïssa en Dzifa Kusenuh getest op hun reiskennis.

  TV-TIP The UnXplained

  The UnXplained
  History om 00:15 uur
  In The UnXplained gidst acteur William Shatner ons langs onheilspellende onderwerpen die de mensheid al eeuwen verbijsteren.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)