Ziggo: ‘Niet gedreigd doorgifte lokale omroepen te stoppen’

VNLPO stelt op de eigen internetsite dat Ziggo gedreigd heeft de digitale doorgifte van lokale omroepen te staken. Dat is echter volgens Ziggo-woordvoerder Hans den Heijer niet waar. "Hiervan is geen sprake. Conform de overeenkomst dient NLPO bepaalde transportkosten te betalen en Ziggo wenst NLPO daaraan te houden. Het is niet meer dan normaal dat men zich houdt aan een getekende overeenkomst", aldus Den Heijer tegen Totaal TV.
Transportkosten
Met transportkosten in de door VodafoneZiggo (eigenaar van Ziggo) en NLPO getekende en nog lopende overeenkomst worden de kosten bedoeld die door Ziggo aan lokale omroepen worden berekend om het signaal vanaf de Mediagateway in Hilversum naar verschillende distributiepunten te transporteren. NLPO betaalt deze extra kosten alleen aan Ziggo. Bij andere distributeurs als KPN, Delta en Caiway gebeurt dit niet. NLPO stelt zich op het punt dat voor distributie bij Ziggo twee keer transportkosten betaald moet worden. De lokale omroepen moeten namelijk zelf het signaal bij Mediagateway aanleveren en de kosten hiervoor dragen. Lokale omroepen in Nederland hebben het financieel niet breed. De extra kosten die voor digitale verspreiding bij Ziggo betaald dienen te worden, zijn dan ook een zware last. NLPO komt hiertegen in verweer tegen Ziggo en heeft bij het Commissariaat voor de Media een handhavingsverzoek ingediend.
Must-carry
Of dit verzoek kans van slagen heeft, moet echter blijken. NLPO is van mening dat Ziggo zich onttrekt aan de uitgangspunten van de must-carry-verplichting. NLPO-directeur Marc Visch onderbouwt het standpunt van lokale omroepen: "Alle partijen erkennen dat deze verplichting begint bij de Mediagateway, het centrale punt op het Mediapark in Hilversum van waaruit de verspreiding van uitzendingen naar de consument plaatsvindt. De must-carry verplichting bepaalt dat de kosten voor de distributie vanaf de Mediagateway voor rekening van de distribiteurs zijn. Ziggo is de enige distributeur die dit consequent weigert. De mediareus dwingt op die manier lokale omroepen om deze kosten alsnog zelf op te hoesten. Dit terwijl lokale omroepen ook al fors hebben moeten investeren om hun signaal naar de Mediagateway te brengen, nota bene om partijen als Ziggo zo goed mogelijk te faciliteren.
Mediawet
Ziggo-woordvoerder Hans den Heijer plaatst hier tegenover dat het kabelbedrijf zich houdt aan de op dit moment geldende Mediawet. "Wij volgen gewoon de regels die in de huidige Mediawet staan. We waren over deze zaak al langer in gesprek met NLPO. Bij de laatste overeenkomst die uiteindelijk in april 2018 is gesloten, waren beide partijen het eens dat we over het punt van transportkosten oneens waren. Maar NLPO ging desondanks akkoord met de door ons berekende vergoeding." Dat Ziggo zich daadwerkelijk aan de huidige Mediawet houdt, blijkt uit een inmiddels in de Tweede Kamer aanvaarde door CDA en VVD ingediende motie die aan de situatie van berekenen van transportkosten vanaf Mediagateway naar distributiepunten een einde moet maken. De motie is echter door de regering nog niet omgezet naar wetgeving. "Als de motie leidt tot een aanpassing van de Mediawet zullen wij die uitvoeren", aldus Den Heijer.
Netwerk Ziggo
De woordvoerder van het kabelbedrijf verduidelijkt verder dat Ziggo lokale omroepen een rekening voor de transportkosten vanaf Mediagateway in rekening brengt omdat gebruik wordt gemaakt van diensten, het netwerk en verbindingen van Ziggo. Dit is een ander netwerk dan bijvoorbeeld NPO en regionale omroepen gebruiken. Deze publieke media-instellingen hoeven voor landelijke doorgifte geen transportkosten te betalen. Voor lokale omroepen geldt echter dat deze niet landelijk maar alleen per regio in het zenderaanbod van Ziggo zijn opgenomen. Hierdoor moet van een ander netwerk gebruik gemaakt worden.