Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo nog verder onder druk XGS-PON glasvezel van KPN en Delta Fiber

  Ziggo moet alle zeilen bijzetten om klantverlies te beperken. In meer plaatsen in het verzorgingsgebied van het kabelbedrijf worden XGS-PON glasvezelnetwerken aangelegd.
  Jarco Kriek
  14 september 2021
  comments 13
  Ziggo nog verder onder druk XGS-PON glasvezel van KPN en Delta Fiber
  Foto ProShots

  Dat Ziggo meer concurrentiedruk van glasvezel voelt, is al enige tijd in de kwartaalcijfers van moederbedrijf VodafoneZiggo terug te zien. Ziggo verloor in de afgelopen kwartalen steevast klanten. Die keren het kabelbedrijf de rug toe om bij een aanbieder die diensten via glasvezel leveren zich als nieuwe klant aan te melden. Zeker nu onder een deel van het huidige klantenbestand van Ziggo onvrede over bijvoorbeeld het aanbod van HD-zenders en een slecht functionerende EPG aanwezig is, wordt de komst van meer glasvezelnetwerken binnen het eigen verzorgingsgebied meer en meer een pijnpunt voor Ziggo. Het kan in het ergste geval leiden tot verlies van tienduizenden klanten per jaar.

   

  KPN

  De ambities van de grootste concurrent KPN zijn inmiddels duidelijk. Het telecombedrijf wil via dochterbedrijf KPN NetwerkNL voor het einde van 2026 in minimaal tachtig procent van de woningen en bedrijven toegang tot een eigen glasvezelnetwerk gerealiseerd hebben. Dit glasvezelnetwerk moet over tien jaar uiteindelijk de plaats van het huidige kopernetwerk gaan overnemen. Dit betekent dat de druk op Ziggo alleen maar verder wordt opgevoerd. In de 'Ziggo-plaatsen’ Delft, Amstelveen en Oosterhout is KPN onlangs begonnen met de aanleg van glasvezelnetwerken die gebruik gaan maken van de XGS-PON techniek.

   

  Delta Fiber

  Waar bij glasvezel alle ogen op KPN zijn gericht, wordt Delta Fiber door velen onderschat. Delta Fiber is eigendom van het Zweedse investeringsbedrijf EQT. Na een overnamepoging van KPN richt EQT zich in Nederland vooral op verdere uitbouw van de glasvezelnetwerken van Delta Fiber. Het bedrijf heeft voor de komende jaren twee miljard ter beschikking om nieuwe glasvezelnetwerken aan te leggen in vooral kleinere plaatsen en buitengebieden. Ter vergelijking, dit is meer dan het budget dat KPN voor dezelfde periode heeft. Delta Fiber mag zich dan wel meer op kleinere plaatsen richten bij de aanleg van glasvezel, het is in deze gebieden in veel gevallen wel een concurrent van Ziggo die via het kabelnetwerk in deze plaatsen vaste diensten levert. Ook Delta Fiber maakt bij nieuwe netwerken gebruik van de XGS-PON techniek. Onder meer in de plaatsen Medemblik en Zwaagdijk begint Delta Fiber binnenkort met de aanleg van glasvezel. Het bedrijf peilt op dit moment in de gemeenten Driebergen-Rijsenburg en Utrechtse Heuvelrug de belangstelling voor glasvezel.

   

  XGS-PON

  KPN en Delta Fiber maken bij de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken gebruik van de XGS-PON techniek. XGS is daarbij de afkorting van extra grote snelheid. Dit wil zeggen dat de symmetrische internetsnelheid die via glasvezel geleverd kan worden verder wordt opgewaardeerd. Op papier kan XGS-PON een symmetrische internetsnelheid van 10Gbps per aansluiting leveren. Delta Fiber gaat deze maximale internetsnelheid in ieder geval niet leveren en houdt een veilige marge aan. Hierdoor wordt de maximale internetsnelheid 8Gbps symmetrisch.

   

  Kabel

  Hoeveel marketing Ziggo ook gaat gebruiken, het wordt voor het kabelbedrijf ondoenlijk om te blijven volhouden dat kabel kwalitatief gelijk is aan glasvezel. Dit is om meerdere redenen namelijk niet het geval. Met het huidige DOCSIS 3.1 kan Ziggo nooit een gelijke symmetrische internetsnelheid leveren als XGS-PON internet. Op dit moment is het verschil in internetsnelheid tussen kabel en glasvezel al groot. Ziggo levert dan wel 1Gbps download maar de uploadsnelheid blijft met 50Mbps ver achter. Daarnaast is de latency bij glasvezel veel lager dan bij kabel het geval is. En wat wellicht voor consumenten nog belangrijker is, de abonnementskosten van glasvezelinternet zijn aanmerkelijk lager dan de tarieven van Ziggo. Zo gaat Delta Fiber het 8Gbps symmetrische internetabonnement tegen een vrijwel gelijke prijs leveren als het internet-only gigabit-abonnement bij Ziggo. Het gigabit-abonnement bij Delta Fiber is ongeveer 20 euro per maand goedkoper dan bij Ziggo. Waar dan Ziggo ook een veel lagere uploadsnelheid bij dit abonnement levert.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLDelta FiberDeltaCaiwayEQTglasvezelkabelXGS-PONinternetinternetsnelheidsymmetrischdownloaduploadabonnement

  Reacties