Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo opgepast: één op vier klanten krijgt toegang tot glasvezel

    Ziggo gaat de hete adem van concurrenten die sneller internet kunnen leveren meer voelen. Nog eens een miljoen klanten krijgen toegang tot een glasvezelnetwerk.
    Jarco Kriek
    14 januari 2020
    comments 9
    aanleg glasvezel
    Foto ProShots

    De komende jaren worden in Nederland volgens marktonderzoeker Telecompaper naar verwachting ongeveer 1,3 miljoen woningen op een glasvezelnetwerk aangesloten. In veel gevallen gaat het om woningen die binnen het verzorgingsgebied van VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel Ziggo vallen. Dit betekent dat de concurrentie voor Ziggo bij de levering van snel internet groter wordt. Omdat veel Nederlanders bij de internetaanbieder gelijktijdig ook tv-diensten kopen, betekent dit dan ook direct meer concurrentie op de tv-markt. Ziggo levert tv in iets meer dan de helft van de Nederlandse woningen.

     

    KPN

    Het grootste deel van de 1,3 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen die zijn voorzien, komt op conto van KPN. Het dochterbedrijf KPN NetwerkNL – het vroegere Reggefiber – gaat in de komende jaren een miljoen woningen van een directe aansluiting op een glasvezelnetwerk voorzien. Delta Fiber Nederland – het vroegere CIF – heeft plannen om 120.000 woningen van een glasvezelaansluiting te voorzien. Kleinere partijen als E-Fiber, L2Fiber en lokale spelers nemen de rest van de aansluitingen voor hun rekening. L2Fiber legt bijvoorbeeld de komende jaren in de regio Rotterdam glasvezel aan. T-Mobile doet dit in Den Haag. Zowel in Rotterdam als Den Haag gaat het om meerjarige plannen die niet binnen enkele jaren voltooid zijn. Ziggo levert ook in Den Haag en Rotterdam via kabel tv en internet.

     

    Ziggo GigaNet

    Ziggo biedt overigens wat betreft download gelijkwaardige internetsnelheid als aanbieders die diensten via glasvezel leveren of gaan leveren. Dit komt omdat VodafoneZiggo het netwerk naar DOCSIS 3.1 opwaardeert en onder de naam GigaNet in de markt gaat zetten. Waar Ziggo in eerste instantie wel mee achterblijft, is uploadsnelheid omdat het in tegenstelling tot glasvezel geen symmetrische internetsnelheid kan leveren. De vraag is echter of veel Nederlanders de behoefte aan hogere down- en uploadsnelheid in vergelijking met het huidige abonnement hebben. Totaal TV publiceerde hierover eerder een uitgebreid artikel.

     

    Ziggo hoeft niet te graven

    Ziggo kan overigens binnen het eigen verzorgingsgebied dit jaar wel op hetzelfde moment in honderdduizenden woningen sneller en stabieler internet met GigaNet leveren. Dit komt omdat het kabelbedrijf in tegenstelling tot KPN en andere glasvezelexploitanten niet hoeft te graven om het netwerk technisch op te waarderen. Signalen via het kabelnetwerk van Ziggo gaan voor 97 procent al door glasvezel. Alleen de laatste drie procent van wijkkast naar aansluitpunt in de woning gaat door coaxkabel. Inwoners van gemeenten waar Ziggo de internetsnelheid verhoogt, hebben dus geen overlast van graafwerkzaamheden, waar dat bij aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken wel het geval is.

     

    Concurrentie

    De concurrentie tussen Ziggo en aanbieders van glasvezeldiensten gaat zich dus hoofdzakelijk op prijsniveau afspelen. Daarbij is het niet ondenkbaar dat de diensten die via glasvezel geleverd gaan worden in eerste instantie met geringe winstmarge of tegen kostprijs aangeboden worden. Dit ‘voordeel’ voor de consument wordt in een later stadium dan vaak weer op dezelfde consument verhaald. Investeerders en aanbieders van diensten willen op langere termijn namelijk de vooraf verwachte winstmarge incasseren.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNDelta Fiber NederlandDeltaCaiwayEQTE-FiberL2FiberT-MobileglasvezelkabelGigaNetonternetinternetsnelheidtvtelevisieconcurrentiestrijdabonnement

    Reacties