Ziggo raakt verstrikt in glasvezel binnen eigen verzorgingsgebied

In ongeveer zeven miljoen woningen is inmiddels een toegangspunt tot een glasvezelaansluiting aanwezig. Dit komt neer op een penetratie van 90 procent van de adressen. En in de komende twee jaar gaat de aanleg van glasvezel onverminderd voort. Hierdoor komen in veel woningen niet één maar twee en soms zelfs drie toegangspunten tot afzonderlijk van elkaar opererende glasvezelaansluitingen. En dit naast de toegang tot het Ziggo-kabelnetwerk dat op 7,2 miljoen adressen aanwezig is.
Glasvezel
De glasvezelnetwerken van de exploitanten KPN (NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (inclusief E-Fiber) leggen Ziggo dus het vuur aan de schenen. Vergeleken met het door Ziggo gebruikte HFC-netwerk biedt glasvezel een betere kwaliteit. Bij nieuwbouw en grote zakelijke klanten legt Ziggo zelf ook glasvezel aan tot in de woning of het bedrijfspand. En waarom zou je dat doen als coax gelijkwaardig is aan glasvezel?
Concurrentie
De nieuwe situatie betekent dat Ziggo de druk van providers als KPN, Odido, Delta en Caiway meer dan ooit ervaart. Glasvezel zorgt niet alleen voor sneller internet, maar is ook betaalbaarder. Door de vele multigigabit-netwerken die voor consumenten en bedrijven beschikbaar zijn, is er sprake van concurrentie op prijsniveau. Er wordt gestunt met welkomstaanbiedingen waarbij kortingen tot zelfs bijna zeshonderd euro op jaarbasis niet ongebruikelijk zijn. Ziggo wordt door de concurrentie dusdanig aangevallen dat juist het kabelbedrijf zelf de hoogste welkomstbonussen aan nieuwe klanten moet aanbieden om het abonnee-aantal niet nog sneller te laten slinken.
Klantverlies
Ziggo heeft in het tweede en derde kwartaal alleen al bijna 70.000 abonnees verloren bij de consumentendivisie. Vooralsnog wijst niets erop dat een spoedige opleving te verwachten is. Sterker nog; als Ziggo met de hoge welkomstbonussen stopt is het eerder te verwachten dat het aantal klanten sneller afneemt dan nu. Toch wil het kabelbedrijf vasthouden aan DOCSIS en voorziet het in de komende tien jaar nog geen overstap naar glasvezel. Feitelijk heeft Ziggo in de onderbouwing gelijk: voor vrijwel alle consumenten en zakelijke klanten zijn de nu door Ziggo geleverde internetsnelheden meer dan voldoende. Ziggo heeft echter te maken met een imagoprobleem. Bij veel Nederlanders staat het kabelbedrijf te boek als monopolist die alleen aan zichzelf denkt en niet een de wensen van de klant. Daarnaast is glasvezel op dit moment een hype in Nederland. Door de combinatie van deze factoren kan Ziggo in 2024 in zwaar weer belanden. Met als gevolg een nog snellere leegloop van klanten.