Ziggo staat voor keuze: DOCSIS 4 of glasvezel

Bij Ziggo verandert in ieder geval de komende jaren niets aan de manier van het leveren van tv en internet aan klanten. Het kabelbedrijf zit midden in de uitrol van het GigaNet netwerk waarbij gigabit internet de belangrijkste vernieuwing is. Hiervoor gebruikt VodafoneZiggo de DOCSIS 3.1 kabeltechniek. Binnen deze techniek kan VodafoneZiggo een opwaardering naar de Full Duplex-variant maken. Hierdoor kan Ziggo binnen enkele jaren uiteindelijk een maximale downloadsnelheid van 10Gbps gelijktijdig met een maximale uploadsnelheid van 2Gbps leveren. Ruim voldoende om de honger naar internetcontent van Nederlanders te stillen.
DOCSIS 4.0
Achter de schermen wordt inmiddels hard gewerkt aan de opvolger van DOCSIS 3.1, De vraag is echter of VodafoneZiggo kiest voor het nieuwe DOCSIS 4.0. Het is namelijk niet ondenkbaar dat het kabelbedrijf kiest voor het vervangen van het laatste coaxdeel van wijkkast naar huisaansluiting voor glasvezel. Op dit moment loopt het bij klanten afgeleverde signaal voor tv, internet en bellen al voor 97 procent door glasvezel. En hoe men ook went of keert: glasvezel is de meest toekomstzekere techniek om deze diensten via een vast netwerk aan consumenten en zakelijke klanten te leveren.
Liberty Global
Het oordeel van Liberty Global is belangrijk in de uiteindelijke keuze die VodafoneZiggo over enkele jaren gaat maken. Liberty Global is voor de helft eigenaar van VodafoneZiggo. Het Britse mediabedrijf verzorgt bij Ziggo een groot deel van de techniek om tv, internet en telefonie aan klanten te leveren. Waar Liberty Global zich eerst als volwaardig kabelbedrijf profileerde, is dat nu anders. Zo worden in Polen diensten aangeboden die volledig op IP zijn gebaseerd en via glasvezel worden geleverd.
Concurrentie
In Nederland zijn al meer traditionele kabelbedrijven deels of geheel van coax naar glasvezel overgestapt. Dit is onder meer bij Stichting Kabelnet Veendam (SKV), Kabelnoord, Delta en Caiway gebeurd. De belangrijkste concurrenten van Ziggo zijn KPN en T-Mobile. Ook deze aanbieders zetten vol in op glasvezel.