Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo stopt met analoge radio: op welke manieren kan je digitaal naar radio luisteren?

  Ziggo stopt vanaf 24 februari gefaseerd met het leveren van analoge radio in huiskamers. Maar kan men in de huis- of slaapkamer digitaal naar radiozenders luisteren?
  Jarco Kriek
  19 januari 2021
  comments 6
  Ziggo stopt met analoge radio: op welke manieren kan je digitaal naar radio luisteren?
  Foto Getty Images

  Nadat 2020 voor miljoenen Nederlanders het jaar van de overschakeling van analoge naar digitale televisie was, heeft 2021 weer een nieuwe uitdaging in petto. In 3,8 miljoen woonkamers wordt ook de radio digitaal. Met andere woorden: het einde van analoge radio via de kabel is in aantocht. Ziggo begint namelijk vanaf 24 februari met het gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio.

   

  KPN en Delta

  Voor Nederlanders die bij KPN of andere aanbieders die tv- en internetdiensten via glasvezel en koperdraad leveren diensten afnemen, is digitale radio al een normale zaak. Maar nadat Delta op het kabelnetwerk in Zeeland in de zomer van 2019 analoge FM-kabelradio uitzette, gaat Ziggo dit voorbeeld dus in 2021 volgen.

   

  Ziggo stopt met analoog

  Dat analoge FM-kabelradio in 2021 bij Ziggo stopt, is dus een zekerheid. Beetje bij beetje was het kabelbedrijf de afgelopen jaren de klanten aan het voorbereiden op de definitieve aankondiging van het stoppen met analoge FM-kabelradio. VodafoneZiggo CEO Jeroen Hoencamp sprak in 2019 voor het eerst openlijk over de gedachte van ‘zijn bedrijfsonderdeel’ Ziggo om met analoge radio via de kabel te stoppen. Maar op de achtergrond speelt nog een andere belangrijke reden om met enige zekerheid te kunnen stellen dat Ziggo in 2020 met analoge radio stopt. Daarbij werd uitgegaan van het stoppen met analoge FM-kabelradio voor het einde van 2020. Dit was namelijk de termijn die Commissariaat voor de Media (CvdM) had gesteld aan VodafoneZiggo om analoge FM-kabelradio zonder analoog tv-signaal aan klanten aan te bieden. Door de huidige coronacrisis en de maatregelen die genomen zijn om verspreiding van covid-19 op grotere schaal te voorkomen, liep de operatie om analoge FM-kabelradio uit te schakelen vertraging op. Mede hierdoor verlengde CvdM de dispensatie om analoge FM-kabelradio aan klanten aan te bieden met twee jaar tot eind 2022.

   

  Radio via ether

  Maar hoe moet na het stoppen van analoge FM-kabelradio naar radiozenders geluisterd worden? Met de bestaande apparatuur kan dit het eenvoudigst door de coaxkabel die vanuit de wandcontactdoos naar de radio loopt uit de radio te halen. Hiervoor in de plaats kan een draadantenne – kosten enkele euro’s – aan de radio gekoppeld worden. Hierdoor kunnen radiozenders die in analoge FM in de ether uitzenden, ontvangen worden. Echt ideaal is dit niet. Het zenderaanbod is minder. Daarnaast kan de geluidskwaliteit negatief beïnvloed worden door stereoruis als de afstand naar de zendmast te groot wordt.

   

  Digitale kabelradio

  Een andere mogelijkheid die het dichtst bij de analoge situatie ligt, is het digitaal luisteren naar radiozenders. Dit is bij kabelbedrijven als Ziggo, Delta en Caiway al jaren mogelijk. Maar het verplicht aanzetten van de televisie en eventuele digitale decoder waarmee tv wordt gekeken, is voor veel Nederlanders een drempel om voor deze – ten opzichte van analoge FM-kabelradio – kwalitatief betere mogelijkheid te kiezen. Sinds begin 2020 is het echter mogelijk om een digitale kabelradio te kopen. Dit apparaat is eigenlijk hetzelfde als de radiotuner die voor analoge radio in de huiskamer wordt gebruikt. Het kan analoog met cinch – de witte en rode tulp – stekkers of digitaal aan de geluidsinstallatie gekoppeld worden. Met de digitale kabelradio kan dan zonder de televisie aan te zetten naar alle ongecodeerd beschikbare radiozenders op het netwerk van het kabelbedrijf geluisterd worden. Dit soort digitale kabelradio-apparaten zijn voor minder dan honderd euro in winkels verkrijgbaar. Totaal TV testte onlangs een dergelijk apparaat, namelijk Quantis QE317 (lees onze hardwaretest hier). Deze digitale kabelradio is geoptimaliseerd voor gebruik bij Nederlandse kabelbedrijven zoals Ziggo, Delta, Caiway, Stichting Kabel Veendam (SKV) en Kabelnoord. Ziggo verkoopt de Quantis QE317 onder de naam De Digitale Radio op dit moment voor €47,50 aan eigen klanten.

   

  Mediabox Next en Mediabox XL

  Ziggo-klanten die Mediabox Next of Mediabox XL gebruiken, kunnen door de spraakbesturing te gebruiken ook zonder aanschaf van nieuwe apparatuur en zonder de televisie aan te zetten digitaal naar radio luisteren. Mediabox Next dient in dat geval digitaal aan de geluidsinstallatie gekoppeld te worden. Op deze manier kan ook naar het volledige gecodeerde radio-aanbod geluisterd worden. In het geval van Mediabox XL dient het apparaat wel van de laatste firmware zijn voorzien. Tevens dient de Ziggo-klant zelf de nieuwe afstandsbediening die is voorbereid voor spraakbesturing gekocht te hebben.

   

  Internetradio

  Wellicht de meest toekomstzeker en in ieder geval de meest onafhankelijke manier is internetradio. Als men in bezit is van een tablet of smartphone hoeft hiervoor niet geïnvesteerd te worden. Als internetradio echt bevalt, kan ook een internetradio-ontvanger gekocht worden die op dezelfde manier aan de geluidsinstallatie gekoppeld kan worden als nu met de analoge FM tuner het geval is. Voordeel van internetradio is dat het aanbod uitermate groot is. Tienduizenden radiozenders uit de gehele wereld kunnen beluisterd worden. Nadeel is dat altijd een internetverbinding nodig is. Vooral ouderen die geen tablet of computer hebben en die nu analoog naar radio luisteren, kunnen deze vervangoptie dan ook vergeten omdat ze geen internet bij het kabelbedrijf kopen. Wil men toch gebruikmaken van deze meest uitgebreide mogelijkheid dan moet een extra internetabonnement gekocht worden. Dit betekent maandelijks een extra uitgave van tientallen euro’s. Internetradio kan op tablet, smartphones, Smart TV-internettelevisie en online mediaspeler via radio-apps als JUKE, RadioNed+ en TuneIn.

   

  DAB+

  Een andere mogelijkheid is digitale etherradio DAB+. Maar zeker niet in alle gevallen. Radiozenders gebruiken DAB+ vooral in een hybride constructie. Hierbij wordt DAB+ primair ingezet als ontvangstbron buiten de eigen woning. Bijvoorbeeld voor in de auto. Voor binnenhuis gebruik schuiven de radiozenders online internetradio naar voren. Dit betekent dat ontvangst binnen de eigen woning van DAB+ zeker niet in alle regio’s optimaal is en in sommige gevallen zelfs onmogelijk. En ook voor DAB+ moet in vrijwel alle gevallen geïnvesteerd worden in nieuwe apparatuur. Overigens is het wel aan te raden dat als – om welke redenen dan ook – een nieuwe radio wordt aangeschaft te kiezen voor een model met FM, DAB+ en het liefst ook internetradio.

   

  Toekomst is digitaal

  Bovenstaande tips zijn niet alleen van toepassing voor Nederlanders die bij Ziggo diensten kopen. Niet iedere Ziggo-klant kan vanaf 24 februari niet meer via de kabel naar analoge radio luisteren. Maar het kan geen kwaad om nu al na te denken over de voor u meest geschikte manier om het gemis van analoge kabelradio op te vangen.

   

  Totaal TV heeft in de afgelopen maanden diverse artikelen over het stoppen van analoge FM-kabelradio bij Ziggo gepubliceerd. Hier kunt u de belangrijkste artikelen terugvinden.

  ZiggoVodafoneZiggoradioanaloogdigitaalanaloge FM-kabelradiointernetinternetradioonlineDAB+etherFMtvtelevisiebruikleendecoderMediabox XLMediabox NextDe Digitale Radio

  Reacties

 1. TV-TIP Keuringsdienst van Waarde

  Keuringsdienst van Waarde
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vraag in een viswinkel of restaurant naar noordzeekrab en je krijgt vaak enkel een paar poten. Onschadelijk gemaakte scharen, ooit onderdeel van een kwieke krab. Maar waar is de rest van het beest dan eigenlijk gebleven? De Keuringsdienst krabt zich achter de oren, speurt de Noordzee af en komt erachter dat de krab het knap lastig krijgt zodra hij in mensenhanden komt.

  TV-TIP Joker

  Joker
  Veronica om 20:29 uur
  Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) verkent gitzwarte waanzin als een wrak van een man die freelance klussen doet als clown. Functioneren in het keiharde Gotham van de jaren zeventig is al bijna onmogelijk voor hem, maar als hij wordt mishandeld in de metro en de daders doodschiet, is de negatieve spiraal niet meer te breken. De film geeft een nieuwe draai aan het verhaal van Bruce Wayne en zijn aartsvijand, maar ook zonder stripkennis is Joker een ontregelende ervaring die je bij de keel grijpt.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)