Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    [UPDATE] Ziggo stopt met MPEG2: sommige zenders niet meer zichtbaar met oude decoder

    Ziggo stopt met doorgifte van tv-zenders in de verouderde SD-standaard MPEG2. Dit heeft consequenties voor een beperkt deel van de klanten.
    Jarco Kriek
    27 december 2020
    comments 22
    [UPDATE] Ziggo stopt met MPEG2: sommige zenders niet meer zichtbaar met oude decoder

    Het huidige Ziggo is de combinatie van de voormalig zelfstandige kabelbedrijven UPC en Ziggo. UPC leverde voor de fusie tot het huidige Ziggo bij alle tv-abonnementen bruikleendecoders aan klanten. Hierdoor kon UPC al voor de fusie alle in SD uitgezonden tv-kanalen van MPEG2 naar het bandbreedtebesparende MPEG4 omzetten. Omdat bij het voormalig zelfstandige Ziggo klanten vooral eigen apparatuur gebruikten, was het omzetten naar MPEG4 een meer omslachtige exercitie. Ziggo zette enkele jaren geleden het gecodeerde zenderaanbod – waarbij bruikleenapparatuur standaard wordt geleverd – naar MPEG4 om. Het kabelbedrijf zet nu de laatste stap.

     

    Lokale zenders op zwart

    Ziggo is begonnen met het gefaseerd omzetten van tv-zenders uit het ongecodeerde DKTV-zenderaanbod naar MPEG4. Het blijkt in eerste instantie om lokale omroepen te gaan die in bepaalde delen van het verzorgingsgebied van Ziggo niet meer in MPEG2 worden aangeboden. Hierdoor zijn op dit moment meerdere zenders die in MPEG2 werden aangeboden niet meer zichtbaar met oudere televisies en tv-decoders. Het gaat om apparatuur die voor 2012 door de fabrikant op de markt is gebracht. Ziggo liet eerder aan Totaal TV weten te veronderstellen dat nog enkele tienduizenden klanten van dergelijke apparatuur gebruikmaken, veelal in slaapkamers. Het gaat bijvoorbeeld om de tot en met enkele jaren geleden gebruikte kabeldecoder Humax IR-FOX. Door de omschakeling is deze decoder dus toekomstig in het geheel niet meer bruikbaar om naar tv-zenders bij het kabelbedrijf te kijken.

     

    Bandbreedte

    Het stoppen met MPEG2 heeft voor Ziggo enkele voordelen. Zo hoeft het kabelbedrijf tv-kanalen die ongecodeerd aan klanten worden geleverd bij een volledige overstap naar MPEG4 niet meer dubbel op het netwerk te verspreiden. Dit betekent besparing van bandbreedte. Omdat de huidige MPEG4 kabeldecoders direct geschikt voor HD zijn, kan Ziggo eventueel - maar hoeft niet - zenders uit het ongecodeerde zenderpakket naar HD opwaarderen. Zenders kunnen ook in MPEG4 SD doorgegeven worden. Naast alle eigen kanalen zoals Ziggo Sport levert het kabelbedrijf nu alleen NPO 1, NPO 2 en NPO 3 ongecodeerd in HD-kwaliteit. Het kan bijvoorbeeld op termijn de weg vrijmaken voor doorgifte van regionale tv-zenders in HD.

     

    DKTV

    Ziggo levert bij het ongecodeerde DKTV-abonnement ongeveer honderd tv- en radiozenders. Deze kunnen bijvoorbeeld ook op slaapkamers met een goedkopere kabeldecoder gebruikt worden door klanten die in de huiskamer wel toegang tot het gecodeerde zenderaanbod hebben.

    ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieMPEG2MEPG4HDbandbreedte

    Reacties

  1. TV-TIP Lewis

    Lewis
    RTL 8 om 20:25 uur
    Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS 6 om 20:30 uur
    Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)