Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo verwaarloost tv dat juist onderscheidend is aan glasvezel

    Ziggo ziet de concurrentiedruk uit de hoek van glasvezel stijgen. Het is dan ook opvallend dat het juist minder aandacht geeft aan een dienst die onderscheidend van glasvezel is.
    Jarco Kriek
    17 september 2021
    comments 14
    Ziggo verwaarloost tv dat juist onderscheidend is aan glasvezel
    Foto ProShots

    Ziggo gaat moeilijke tijden tegemoet. De concurrentie van bedrijven die diensten via glasvezel leveren, wordt alleen maar groter. Het valt dan ook op dat Ziggo juist een belangrijke dienst die wel onderscheidend kan zijn niet optimaal exploiteert. Want uitgezonderd KPN zijn veelal de rapportcijfers van de IPTV tv-dienst bij glasvezelaanbieders onder de maat. En met kabel als distributiemethode kan Ziggo een beter tv-product leveren dan de concurrentie.

     

    Internet

    Ook al wil Ziggo de consument anders laten geloven, de door Ziggo gebruikte coaxverbinding in de meterkast van de woning kan technisch niet op tegen glasvezel als het om internet gaat. Dat is direct al zichtbaar als naar de geleverde internetsnelheden van Ziggo en glasvezelaanbieders gekeken wordt. Ziggo kan symmetrische internetsnelheden niet leveren. En spierenballentaal dat de bij Ziggo nu maximaal verkrijgbare 50Mbps upload voldoende voor consumenten is, wordt door eigen klanten al snel ter discussie gesteld. Is internet bij Ziggo dan slecht? Nee, en voor veel Nederlanders is internet dat Ziggo levert voldoende. Maar technisch gezien is glasvezel met hogere symmetrische snelheden en een veel lagere latency gewoon beter dan kabel.

     

    Televisie

    Maar waar Ziggo op papier de mindere is met internet, is dit in praktijk weer heel anders bij tv. Het door Ziggo gebruikte DVB-C biedt namelijk veel uitgebreidere mogelijkheden dan door glasvezelaanbieders gebruikte IPTV. Denk hierbij aan gebruik van eigen hardware door klanten en het direct zonder decoder via een televisie naar tv-zenders kijken. Het is dan ook opvallend dat Ziggo juist een van glasvezel in positieve zin onderscheidende dienst niet volledig tot zijn recht laat komen.

     

    4K

    Dit is goed terug te zien bij het 4K-zenderaanbod van Ziggo. Ondanks dat het technisch probleemloos voor Ziggo mogelijk is om 4K zo aan klanten te leveren dat met een 4K-televisie in combinatie met een smartcard gekeken kan worden, kiest het kabelbedrijf er bewust voor dit te blokkeren. Alleen met bruikleendecoder Mediabox Next kan bij Ziggo naar lineaire 4K-kanalen gekeken worden. Op zich had dit geen groot probleem hoeven te zijn als Ziggo Mediabox Next aan alle klanten had aangeboden. Dit is dus niet het geval. Alleen bij de twee duurste tv-abonnementen wordt Mediabox Next geleverd. Hierdoor is 4K bij Ziggo feitelijk een premium tv-dienst geworden. Zeker niet laagdrempelig dus.

     

    HD

    Dat Ziggo de dienst tv niet goed op waarde inschat en niet volledig inziet dat het belangrijk kan zijn in de concurrentiestrijd met glasvezel, blijkt uit het beleid met betrekking tot het HD-zenderaanbod in de afgelopen twee jaar. Waar Ziggo tot enkele jaren geleden een van de koplopers met HD in Nederland was, is dat op dit moment de omgekeerde wereld. Ziggo heeft de afgelopen twee jaar HD min of meer verwaarloosd. Waar de concurrentie niet stil zat en tientallen zenders van SD naar HD opwaardeerde, kan bij Ziggo het aantal nieuwe HD-zenders op de vingers van een hand geteld worden. Een vergelijking: KPN geeft meer dan 75 procent van het zenderaanbod in HD door. Bij Ziggo komt de teller niet boven de vijftig kanalen. Een gemiste kans om op tv-gebied nog meer onderscheidend te zijn.

     

    EPG

    Op het gebied van de elektronische programmagids (EPG) laat Ziggo nu al meer dan een half jaar ook de nodige steken vallen. Dit begon in maart toen Ziggo overstapte naar een andere leverancier voor de EPG-data. Het doel van Ziggo hiermee was om de EPG te verbeteren. Al direct werd duidelijk dat deze verbetering in praktijk een verslechtering betekende. Programma-informatie is vaak beknopt en soms zelfs helemaal niet aanwezig. Maar wat wellicht het meest problematisch bij gebruik van de bruikleendecoders Mediabox XL en Mediabox Next is, is dat de met serie-link voor opname ingestelde series niet goed worden opgenomen. Dit is terug te herleiden naar het verkeerd vermelden van seizoen en afleveringen van series. Ziggo-klanten vragen zich dan ook af of de overstap naar een andere EPG-leverancier echt is gemaakt om deze dienst te verbeteren of dat het gewoon bezuiniging is.

     

    Glasvezelconcurrenten

    En hoe zit het met de tv-dienst van glasvezelaanbieders? Bij KPN hebben klanten weinig te klagen over Interactieve TV. Dat is bij veel andere distributeurs die tv via glasvezel leveren anders. Bij T-Mobile wordt veel geklaagd over de geleverde tv-dienst. Ook de IPTV-dienst van Canal Digitaal – die onder meer bij Online.nl en Freedom Internet wordt geleverd – krijgt kritiek van gebruikers. Al heeft eigenaar Canal+ Luxembourg verbeteringen aangekondigd. Ook bij de Delta Fiber (EQT) dienstenaanbieders Delta en Caiway wordt geklaagd over de tv-dienst die interactief via internet wordt geleverd. Deze klachten zijn veelal te herleiden naar de gebruikte hardware in de vorm van de tv-decoder. Maar wat alle glasvezelaanbieders – uitgezonderd KPN – als overeenkomst hebben: er wordt geen 4K-aanbod aan klanten geleverd. En dat wordt – nu in steeds meer huiskamers 4K-televisies staan opgesteld – voor meer Nederlanders een reden om af te zien van een overstap naar een dergelijke tv-distributeur. Het is dan ook moeilijk te begrijpen waarom Ziggo de huidige koers met de tv-dienst vaart en er niet alles aan doet om de dienst technisch op peil te houden.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLT-MobileDelta FiberEQTDeltaCaiwayCanal DigitaalCanal+ Luxembourgglasvezeltvtelevisieconcurrentieconcurrentiestrijd

    Reacties

  1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Stavanger

    Schaatsen: World Cup Stavanger
    NPO 1 om 14:20 uur
    Je zou haar zo zonder helm bijkans niet herkennen, maar Marijke Groenewoud schaatst haar rondjes niet alleen maar op de achtervolging en massastart. De Hallumse reed tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op de 1.500 meter zelfs naar het goud, nog voor topfavoriet Antoinette Rijpma-de Jong. Tijdens de aftrap van het World Cup-seizoen in het Japanse Obihiro bleef een nieuwe krachtmeting uit: de ploeg van Jillert Anema bleef thuis. In het Noorse Stavanger is Groenewoud wél weer van de partij.

    TV-TIP The Last Boy Scout

    The Last Boy Scout
    Paramount Network om 20:00 uur
    Privédetective Joe Hallenbeck (Bruce Willis) zit aan de grond. Dus komt het goed uit dat ex-footballspeler Jimmy Dix (Damon Wayans) hem inhuurt om zijn vriendin Cory (Halle Berry) te beschermen. Cory heeft belastende informatie over de eigenaar van Jimmy's oude club. Als ze vermoord wordt besluiten Joe en Jimmy haar dood te wreken.

    Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)