Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo verwaarloost tv dat juist onderscheidend is aan glasvezel

  Ziggo ziet de concurrentiedruk uit de hoek van glasvezel stijgen. Het is dan ook opvallend dat het juist minder aandacht geeft aan een dienst die onderscheidend van glasvezel is.
  Jarco Kriek
  17 september 2021
  comments 14
  Ziggo verwaarloost tv dat juist onderscheidend is aan glasvezel
  Foto ProShots

  Ziggo gaat moeilijke tijden tegemoet. De concurrentie van bedrijven die diensten via glasvezel leveren, wordt alleen maar groter. Het valt dan ook op dat Ziggo juist een belangrijke dienst die wel onderscheidend kan zijn niet optimaal exploiteert. Want uitgezonderd KPN zijn veelal de rapportcijfers van de IPTV tv-dienst bij glasvezelaanbieders onder de maat. En met kabel als distributiemethode kan Ziggo een beter tv-product leveren dan de concurrentie.

   

  Internet

  Ook al wil Ziggo de consument anders laten geloven, de door Ziggo gebruikte coaxverbinding in de meterkast van de woning kan technisch niet op tegen glasvezel als het om internet gaat. Dat is direct al zichtbaar als naar de geleverde internetsnelheden van Ziggo en glasvezelaanbieders gekeken wordt. Ziggo kan symmetrische internetsnelheden niet leveren. En spierenballentaal dat de bij Ziggo nu maximaal verkrijgbare 50Mbps upload voldoende voor consumenten is, wordt door eigen klanten al snel ter discussie gesteld. Is internet bij Ziggo dan slecht? Nee, en voor veel Nederlanders is internet dat Ziggo levert voldoende. Maar technisch gezien is glasvezel met hogere symmetrische snelheden en een veel lagere latency gewoon beter dan kabel.

   

  Televisie

  Maar waar Ziggo op papier de mindere is met internet, is dit in praktijk weer heel anders bij tv. Het door Ziggo gebruikte DVB-C biedt namelijk veel uitgebreidere mogelijkheden dan door glasvezelaanbieders gebruikte IPTV. Denk hierbij aan gebruik van eigen hardware door klanten en het direct zonder decoder via een televisie naar tv-zenders kijken. Het is dan ook opvallend dat Ziggo juist een van glasvezel in positieve zin onderscheidende dienst niet volledig tot zijn recht laat komen.

   

  4K

  Dit is goed terug te zien bij het 4K-zenderaanbod van Ziggo. Ondanks dat het technisch probleemloos voor Ziggo mogelijk is om 4K zo aan klanten te leveren dat met een 4K-televisie in combinatie met een smartcard gekeken kan worden, kiest het kabelbedrijf er bewust voor dit te blokkeren. Alleen met bruikleendecoder Mediabox Next kan bij Ziggo naar lineaire 4K-kanalen gekeken worden. Op zich had dit geen groot probleem hoeven te zijn als Ziggo Mediabox Next aan alle klanten had aangeboden. Dit is dus niet het geval. Alleen bij de twee duurste tv-abonnementen wordt Mediabox Next geleverd. Hierdoor is 4K bij Ziggo feitelijk een premium tv-dienst geworden. Zeker niet laagdrempelig dus.

   

  HD

  Dat Ziggo de dienst tv niet goed op waarde inschat en niet volledig inziet dat het belangrijk kan zijn in de concurrentiestrijd met glasvezel, blijkt uit het beleid met betrekking tot het HD-zenderaanbod in de afgelopen twee jaar. Waar Ziggo tot enkele jaren geleden een van de koplopers met HD in Nederland was, is dat op dit moment de omgekeerde wereld. Ziggo heeft de afgelopen twee jaar HD min of meer verwaarloosd. Waar de concurrentie niet stil zat en tientallen zenders van SD naar HD opwaardeerde, kan bij Ziggo het aantal nieuwe HD-zenders op de vingers van een hand geteld worden. Een vergelijking: KPN geeft meer dan 75 procent van het zenderaanbod in HD door. Bij Ziggo komt de teller niet boven de vijftig kanalen. Een gemiste kans om op tv-gebied nog meer onderscheidend te zijn.

   

  EPG

  Op het gebied van de elektronische programmagids (EPG) laat Ziggo nu al meer dan een half jaar ook de nodige steken vallen. Dit begon in maart toen Ziggo overstapte naar een andere leverancier voor de EPG-data. Het doel van Ziggo hiermee was om de EPG te verbeteren. Al direct werd duidelijk dat deze verbetering in praktijk een verslechtering betekende. Programma-informatie is vaak beknopt en soms zelfs helemaal niet aanwezig. Maar wat wellicht het meest problematisch bij gebruik van de bruikleendecoders Mediabox XL en Mediabox Next is, is dat de met serie-link voor opname ingestelde series niet goed worden opgenomen. Dit is terug te herleiden naar het verkeerd vermelden van seizoen en afleveringen van series. Ziggo-klanten vragen zich dan ook af of de overstap naar een andere EPG-leverancier echt is gemaakt om deze dienst te verbeteren of dat het gewoon bezuiniging is.

   

  Glasvezelconcurrenten

  En hoe zit het met de tv-dienst van glasvezelaanbieders? Bij KPN hebben klanten weinig te klagen over Interactieve TV. Dat is bij veel andere distributeurs die tv via glasvezel leveren anders. Bij T-Mobile wordt veel geklaagd over de geleverde tv-dienst. Ook de IPTV-dienst van Canal Digitaal – die onder meer bij Online.nl en Freedom Internet wordt geleverd – krijgt kritiek van gebruikers. Al heeft eigenaar Canal+ Luxembourg verbeteringen aangekondigd. Ook bij de Delta Fiber (EQT) dienstenaanbieders Delta en Caiway wordt geklaagd over de tv-dienst die interactief via internet wordt geleverd. Deze klachten zijn veelal te herleiden naar de gebruikte hardware in de vorm van de tv-decoder. Maar wat alle glasvezelaanbieders – uitgezonderd KPN – als overeenkomst hebben: er wordt geen 4K-aanbod aan klanten geleverd. En dat wordt – nu in steeds meer huiskamers 4K-televisies staan opgesteld – voor meer Nederlanders een reden om af te zien van een overstap naar een dergelijke tv-distributeur. Het is dan ook moeilijk te begrijpen waarom Ziggo de huidige koers met de tv-dienst vaart en er niet alles aan doet om de dienst technisch op peil te houden.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLT-MobileDelta FiberEQTDeltaCaiwayCanal DigitaalCanal+ Luxembourgglasvezeltvtelevisieconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)