Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo vs KPN is strijd tussen kabel en glasvezel

    De strijd om de gunst van Nederlanders met betrekking tot vaste diensten als tv en internet is een nieuwe fase ingegaan.
    Jarco Kriek
    7 maart 2020
    comments 14
    Ziggo vs KPN is strijd tussen kabel en glasvezel
    Foto ProShots

    Aanbieders investeren honderden miljoenen euro’s om de netwerken op een technisch hoger niveau te brengen. VodafoneZiggo zet voor het bedrijfsonderdeel Ziggo in op het opwaarderen van het kabelnetwerk naar DOCSIS 3.1. KPN, T-Mobile en Delta Fiber NL vinden hun heil in glasvezel.

     

    VodafoneZiggo

    VodafoneZiggo is begonnen met het gefaseerd opwaarderen van het gehele kabelnetwerk van Ziggo naar de nieuwe technische standaard DOCSIS 3.1. Inmiddels is de nieuwe techniek – en dus het verbeterde netwerk – in de regio’s Utrecht, Hilversum en Den Haag actief. Rond 650.000 woningen hebben toegang tot het nieuwe netwerk dat Gigabit wordt genoemd. Gigabit is echter slechts een deel van de netwerkstrategie van VodafoneZiggo. Gigabit van Ziggo vormt samen met de mobiele 4G- en 5G-netwerken van Vodafone GigaNet. De naadloze en voor gebruikers onmerkbare combinatie van de vaste en mobiele netwerken van VodafoneZiggo moet voor Nederlanders tot een betere bekabelde en draadloze internetervaring leiden.

     

    Gigabit

    Ziggo zet dus in op Gigabit. Dit is een begrijpelijke keuze. Het core-netwerk – zeg maar de aorta van de kabels die in de grond ligt – bij Ziggo bestaat namelijk al uit glasvezel. Het signaal van Ziggo wordt voor 97 procent door glasvezel richting woningen gedistribueerd. Slechts de laatste drie procent van wijkkast naar aansluitpunt in woning verloopt via coaxkabel. In dit laatste deel wordt de nieuwe DOCSIS 3.1 techniek gebruikt. Omdat geen ondergrondse kabel gewijzigd hoef te worden, kan VodafoneZiggo de opwaarderingswerkzaamheden uitvoeren zonder een schop in de grond te zetten of straten of tuinen open te breken. Dit heeft enkele voordelen. Overlast voor bewoners is eigenlijk niet aanwezig. Ziggo kan ook op hetzelfde moment hele steden of regio’s naar de nieuwe techniek – en dus ook GigaNet – omzetten.

     

    Snel sneller internet via kabel

    Ziggo gaat dus in rap tempo Gigabit-internet in meer woningen aanbieden. Naar verwachting is dit voor de zomer in grote steden als Rotterdam en Amsterdam het geval. Als deze steden en omliggende regio’s zijn omgezet, gaat het aantal Gigabit-aansluitingen al snel richting twee miljoen. Dit is nodig om de ambitie van VodafoneZiggo om voor het einde van 2020 tenminste de helft van de 7,2 miljoen woningen in het Ziggo-verzorgingsgebied toegang tot het technisch opgewaardeerde kabelnetwerk te geven.

     

    Wat biedt Ziggo?

    Maar wat levert Gigabit voor Ziggo-klanten eigenlijk op? Cijfergeile mensen kijken natuurlijk als eerste naar de internetsnelheid. Inderdaad die is veel sneller. De maximale downloadsnelheid die Ziggo in eerste instantie gaat leveren is 1000Mbps (1Gbps). Dit loopt in de komende jaren op naar maximaal 10Gbps. De uploadsnelheid blijft op dit moment met 50Mbps wel achter, maar de verwachting is dat Ziggo deze snelheid op korte termijn gaat verhogen. Uiteindelijk kan de maximale uploadsnelheid tot 2Gbps oplopen. Indrukwekkende cijfers natuurlijk. Maar voor vrijwel alle Nederlanders die internet niet zakelijk gebruiken, is 1Gbps internetsnelheid al veel te snel. Een gemiddeld gebruik van 200Mbps in al uitzonderlijk.

     

    Stabieler internet

    Het grootste voordeel van Gigabit ligt voor Ziggo-klanten vooral bij de stabiliteit van de verbinding. En die stabiliteit gaat Ziggo aan alle klanten leveren, ongeacht of ze nu het nieuwe en snelste GIGA-abonnement kopen. Omdat de capaciteit van het netwerk hoger wordt, kan iedereen zonder problemen onbeperkt online tv, video en muziek streamen. Dit gaat niet ten koste van stabiliteit. Hierdoor wordt het netwerk bij grote belasting minder storingsgevoelig.

     

    KPN zet in op glasvezel

    Eigenlijk heeft glasvezel alle bovenstaande aspecten ook in huis. Voordeel van glasvezel is dan wel de symmetrische internetsnelheid. Dit betekent dat bijvoorbeeld KPN via glasvezel dezelfde download- en uploadsnelheid aan klanten kan leveren. Maar daar staat dan wel een forse investering en grotere overlast voor Nederlanders tegenover. Voor glasvezel moeten straten en tuinen wel opgebroken worden. Aanleg is dus veel arbeidsintensiever. Dit neemt niet alleen meer tijd in beslag, maar de aanleg is ook vele malen duurder in vergelijking met de technische DOCSIS 3.1 opwaardering die VodafoneZiggo uitvoert. Ter vergelijk. KPN heeft de ambitie om de komende drie jaar een glasvezelaansluiting in een miljoen woningen binnen te brengen. VodafoneZiggo gaat Gigabit in de komende twee tot drie maanden in meer woningen beschikbaar maken. Dit bovenop de driekwart miljoen woningen die deze toegang al hebben.

     

    PON

    Mede om de kosten te drukken, gebruikt KPN op dit moment bij de aanleg van glasvezel de PON-techniek. Eenvoudig uitgelegd betekent dit dat niet meer in elke woning een glasvezel direct vanaf de wijkcentrale wordt gebracht. Bij PON wordt de glasvezel in een straat vertakt over meerdere woningen. Dit zorgt ervoor dat niet langer gegarandeerd kan worden dat altijd de maximale bij het internetabonnement aangeboden snelheid bij klanten geleverd kan worden. Bij grotere afname van internet bij woningen die van deze vertakte glasvezel gebruikmaken, kan de internetsnelheid lager worden. Hiermee gaat een belangrijk voordeel van glasvezel deels verloren. Overigens wordt bij Ziggo een vrijwel gelijk systeem met vertakken van kabels gebruikt. PON zorgt er daarnaast voor dat het open karakter van het glasvezelnetwerk verdwijnt. Op dit moment kan met de huidige techniek een aanbieder die diensten via KPN glasvezel levert met eigen apparatuur van KPN afwijkende diensten leveren. Met PON is dit voorbij en wordt concurrentie op glasvezel op dienstenniveau meer eenheidsworst. En dit is in het voordeel van KPN.

     

    Upload in voordeel KPN

    Concluderend is het verschil tussen kabel en glasvezel voor consumenten uiteindelijk uiterst klein. In eerste instantie kan de lagere uploadsnelheid die Ziggo levert een reden zijn om de weegschaal in het voordeel van glasvezel te doen omslaan. Maar in de toekomst wordt door de hogere uploadsnelheid bij Ziggo dit in steeds mindere mate een keuzereden. De uploadsnelheid van Ziggo zal wel achterblijven in vergelijking met glasvezel. Alleen gaat Ziggo een voldoende uploadsnelheid leveren om aan de behoefte van vrijwel alle consumenten te voldoen. Een reden voor overstappen naar een andere infrastructuur is dan ook niet meer nodig.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLglasvezelPONkabelGigabitGigaNetnetwerk van de toekomstDOCSIS 3.1downloaduploadinternetinternetsnelheid

    Reacties