Ziggo zet doorgiftevergoeding tv-zenders op de schop

Het interview dat VodafoneZiggo CEO Jeroen Hoencamp aaN De Telegraaf heeft gegeven, zal bij enkele niche- of doelgroepkanalen de komende periode veelbesproken zijn. Het komt bij enkele van deze zenders echter niet als donderslag bij heldere hemel. Enkele maanden geleden liet Bert van Breda van 192TV en Gerard Ardesch van Muziekkiosk – bestaande uit de zenders TV Oranje, Schlager TV en Nashville TV – aan Totaal TV weten dat distributeurs al in de afgelopen jaren op de doorgiftevergoeding van hun zenders fors hebben beknibbeld. Omdat inkomsten uit doorgiftevergoeding voor deze zenders die geen of vrijwel geen reclame uitzenden de belangrijkste inkomstenbron is, staat het water bij deze zenders aan de lippen. De zenders lijden nog net geen verlies. maar als de doorgiftevergoeding lager wordt, dan komt het scenario van het zelf stoppen met lineair uitzenden heel dichtbij.
Nieuwe verdienmodellen
Hoencamp is glashelder over de huidige manier van betalen van doorgiftevergoeding aan tv-zenders. Er moeten volgens de topman van VodafoneZiggo – de eigenaar van kabelbedrijf Ziggo – nieuwe verdienmodellen bedacht worden. "Er wordt nog veel lineair gekeken, maar dat verandert snel nu mensen vaker kiezen voor video on demand of uitgesteld kijken. Dat betekent dat sommige content minder relevant wordt en dat vertaalt zich in discussies met leveranciers. Het oude model waarin wij zenders betalen voor het doorgeven van hun programma’s begint achterhaald te raken We moeten op zoek naar andere verdienmodellen."
Zenderaanbod
Of het nieuwe beleid betekent dat Ziggo minder zenders aan klanten gaat leveren, laat Hoencamp nog even in het midden. "Over de invulling van de pakketten zijn we constant in gesprek met alle aanbieders. Daar kan ik niets over zeggen." Hieraan voegt hij wat betreft het zenderaanbod wel het volgende toe: "Hoe meer hoe beter, is het nog steeds voor mij. De opkomst van de Netflixen van deze wereld betekent dat we moeten herijken welke content nu relevant is. Ik denk dat het zenderaanbod in beweging zal komen en er een fase van rationalisatie aanbreekt." Of de tv-zenders van Bert van Breda en Gerard Ardesch het eigen huishoudboekje met deze woorden van Hoencamp met zwarte cijfers kunnen afsluiten? Dat moet in de toekomst blijken als Ziggo echt bij onderhandelingen over nieuwe distributieovereenkomsten de bankschroef gaat aandraaien en zenders minder of zelfs geen geld voor hun product gaat betalen.
Abonnement
Wat Hoencamp in het interview achterwege laat, is wat een mogelijk veranderend verdienmodel en het verminderen dan wel afschaffen van de doorgiftevergoeding aan zenders voor de prijs van het tv-abonnement voor klanten van Ziggo gaat betekenen. Op dit moment wordt bij de jaarlijkse prijsverhoging van abonnementen de hogere inkoopprijs van content genoemd als belangrijke factor van de prijsverhoging. Als de prijs van het tv-abonnement bij Ziggo gaat dalen, heeft dit bijvoorbeeld ook positieve gevolgen voor de internet-only abonnementen bij het kabelbedrijf. Internet-only is bij meer Nederlanders in trek omdat inderdaad minder lineair en meer online gekeken wordt. Hierdoor is zeker te rechtvaardigen dat VodafoneZiggo naar een andere structuur voor het inkopen van content kijkt. Maar of het afschaffen van doorgiftevergoedingen de juiste weg is, moet in de toekomst blijken.