Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo-klanten kijk uit: deurverkopers proberen u te misleiden om over te stappen op glasvezel

    De concurrentie op de vaste markt zorgt in enkele gevallen voor misleiding van consumenten. Zo worden Ziggo-klanten met smoesjes naar glasvezel gelokt.
    Jarco Kriek
    27 juni 2023
    comments 8
    Ziggo-klanten kijk uit: deurverkopers proberen u te misleiden om over te stappen op glasvezel
    Foto Getty Images

    Uit delen van het Ziggo-verzorgingsgebied waar net glasvezel is aangelegd of waar binnenkort met de aanleg wordt begonnen, komen steeds meer meldingen van deurverkopers die in sommige gevallen niet de gehele waarheid verkondigen. Dit zijn medewerkers van bedrijven die proberen abonnementen namens een bedrijf - in dit geval T-Mobile - te verkopen. Omdat deze medewerkers vaak een extra vergoeding ontvangen voor abonnementen die worden verkocht, worden bewoners van de woningen waarbij wordt aangebeld met sins onjuiste informatie verleid met als doel een abonnement te verkopen. Eenmaal getekend is de bonus voor de verkoper binnen. Pas later komt de consument erachter dat wat is verteld geheel of deels onjuist was. Vaak is dan de termijn waarbinnen de overeenkomst ongedaan kan worden gemaakt al voorbij.

     

    T-Mobile

    Het gaat in veel gevallen om deurverkopers die zeggen in opdracht te handelen van T-Mobile. Het zijn echter geen medewerkers van dit telecombedrijf. T-Mobile is hoofdhuurder van de glasvezelnetwerken van Open Dutch Fiber (ODF). In de overeenkomst tussen deze bedrijven staat dat T-Mobile in de eerste periode de exclusiviteit heeft om diensten geleverd via ODF glasvezelnetwerken actief met reclame-uitingen te mogen verkopen. De deurverkoop van abonnementen behoort hiertoe. Omdat ODF-netwerken vooral in delen van het Ziggo-verzorgingsgebied actief zijn en in de toekomst worden aangelegd, worden dan ook hoofdzakelijk klanten van dit kabelbedrijf slachtoffer van de misleiding van de ‘T-Mobile’ deurverkopers.

     

    Kabel stopt niet

    De indruk wekken dat Ziggo op termijn gaat stoppen met het leveren van tv en internet het huidige kabelnetwerk is een veelgebruikte smoes van de ‘T-Mobile’ deurverkopers. De realiteit is echter dat Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo samen met aandeelhouder Liberty Global juist investeert in de nieuwe DOCSIS 4 techniek om het Ziggo-kabelnetwerk actief en up-to-date te houden. Overstappen is dan ook helemaal niet nodig op grond van de bewering dat een overstap naar naar glasvezel noodzakelijk is omdat Ziggo met kabel zou stoppen.

     

    Snelheid

    Ook wordt gesteld dat Ziggo de maximale internetsnelheid van 1 Gbps alleen op papier maar nooit in praktijk zou leveren. Ook dit is niet waar. Juist op dit punt zijn het HFC-netwerk van Ziggo en glasvezel juist als techniek dichter naar elkaar gegroeid. Voorheen werd bij glasvezel ieder huis voorzien van een aansluiting gebaseerd op een eigen glasvezel. Bij de huidige PON technieken wordt een glasvezel door meerdere aansluitingen gedeeld.

     

    Open Dutch Fiber

    Samen met KPN (NetwerkNL/Glaspoort) en Delta Fiber legt Open Dutch Fiber in grotere delen van Nederland eigen glasvezelnetwerken aan. Het doel is om in 2025 twee miljoen adressen aan het Open Dutch Fiber glasvezelnetwerk gekoppeld te hebben. De twee investeerders en eigenaren van Open Dutch Fiber zijn het Amerikaanse beleggingsfonds KKR en DTCP. De laatstgenoemde is een beleggingsinstituut van het Duitse telecombedrijf Deutsche Telekom. Dat T-Mobile hoofdhuurder is van Open Dutch Fiber netwerken komt niet helemaal uit de lucht vallen. T-Mobile Nederland was een dochterbedrijf van Deutsche Telekom voordat dit bedrijf werd verkocht aan het Britse investeringsfonds Apax en het Amerikaanse fonds Warburg Pincus.

    Reacties

  1. TV-TIP Pawn Stars

    Pawn Stars
    RTL 7 om 15:00 uur
    Mensen die geld nodig hebben doen de gekste dingen, en de heren van Pawn Stars hebben door de jaren heen al heel wat maffe lui én bizarre voorwerpen gezien. Rick, Chumlee en Corey kijken terug op de meest bijzondere items die ze in de lange geschiedenis van Pawn Stars zijn tegengekomen. In de opener van het seizoen gaat Rick uit zijn plaat door een wonderlijke diamant: deze is gemaakt van koolstof uit een paar haren van componist Ludwig van Beethoven.

    TV-TIP Pretty Woman

    Pretty Woman
    RTL 8 om 20:25 uur
    Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

    Interview