Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Zit er nog toekomst in KPN Digitenne?

  Er kijken steeds minder mensen via KPN Digitenne naar Nederlandse commerciële zenders. Dit betekent echter niet dat er minder via DVB-T2 wordt gekeken.
  Jarco Kriek
  4 augustus 2023
  comments 6
  Zit er nog toekomst in KPN Digitenne?
  Foto Getty Images

  Digitenne is het tv-product van KPN. Maar in de volksmond wordt ook over Digitenne gesproken bij het ongecodeerde aanbod van NPO en RPO. En feitelijk zijn dit twee verschillende pakketten. NPO beheert namelijk het eigen aanbod dat digitaal via de ether wordt aangeboden. KPN is hierbij wel de technische partner en broadcaster, maar heeft inhoudelijk niets over het zenderaanbod te zeggen. Het ongecodeerde aanbod van NPO en RPO is wel onderdeel van het zenderaanbod binnen het betaalde Digitenne-abonnement van KPN.

   

  Abonnees

  Met dat betaalpakket gaat het minder goed. In de hoogtijdagen keken meer dan een miljoen huishoudens televisie via Digitenne. Toen betaalde de abonnee nog slechts €6,95 per maand. De abonnementsprijs is inmiddels meer dan 2,5 keer over de kop gegaan. Wie nu via Digitenne naar tv wil kijken, moet €17,99 per maand betalen. En ondanks dat KPN Digitenne op dit moment hoofdzakelijk wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden zoals op de camping of in caravan of camper verkoopt KPN geen recreatie-abonnement met tijdelijke toegang. Wie een abonnement neemt, moet minimaal een jaar abonnee blijven. Na deze periode kan wel maandelijks opgezegd worden. Maar voor wie vervolgens opnieuw een abonnement neemt, geldt opnieuw de minimale termijn van een jaar.

   

  Minder gebruikt

  Ook de wissel van DVB-T naar DVB-T2 heeft ervoor gezorgd dat minder mensen Digitenne gebruiken. Niet alle televisies zijn geschikt om direct via de interne tuner Digitenne te kijken. Gelijktijdig met deze omzetting is KPN ook een ander coderingssysteem gaan gebruiken. Dit betekent dat alleen nog gekeken kan worden via een CI+ module die bij KPN moet worden gehuurd. Allemaal zaken die mening abonnee van voorheen heeft doen besluiten om Digitenne de rug toe te keren. En dat is terug te zien aan de abonneecijfers. KPN heeft op dit moment nog slechts 79.000 Digitenne-abonnees. Bij dit aantal komen ook nog eens tienduizenden kijkers die Digitenne voor vijf euro per maand kunnen bestellen bij het abonnement van Interactieve TV en TV+. Vooralsnog is deze optelsom genoeg voor KPN om Digitenne binnenboord te houden.

   

  Ongecodeerd pakket

  De vraag is natuurlijk waarom een bedrijf dat rond de twee miljoen abonnees met Interactieve TV en TV+ bedient daarnaast ook nog een product met een verwaarloosbaar aantal abonnees in stand blijft houden. Dit heeft onder meer te maken met het ongecodeerde aanbod van NPO en RPO. KPN verdient hier voldoende geld aan. Daarnaast heeft KPN de uitzendvergunning van Digitenne voor bijna niets gekregen omdat het verplicht moest investeren om het zenderpark van DVB-T naar DVB-T2 om te zetten. Naast deze verplichting gelden nog enkele voorwaarden die het niet eenvoudig maken om zomaar de stekker uit digitale ethertelevisie te trekken. Daarnaast lijkt de terugloop van Digitenne in zicht. Het abonnee-aantal nadert de bodem en de abonneecijfers dalen nog maar beperkt.

   

  Beeldkwaliteit

  Digitenne is een beetje een onderschat tv-aanbod. Van de landelijke providers is Digitenne de enige die zenders – weliswaar opgeschaald – in de Full HD-beeldstandaard 1080p/50 via een DVB-uitzendnorm levert. Hoewel de zenders van Digitenne in een relatief lage bandbreedte uitzenden levert dit – vanwege het gebruik van de compressietechniek HEVC/H.265 – toch een uitstekend beeld op. Alleen al daarom is het aan te bevelen om met een objectief oog naar het beeld van Digitenne te kijken.

  KPNDigitenneethertvtelevisieethertelevisieDVB-T2beeldkwaliteitFull HD

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)