Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Zit er nog toekomst in KPN Digitenne?

    Er kijken steeds minder mensen via KPN Digitenne naar Nederlandse commerciële zenders. Dit betekent echter niet dat er minder via DVB-T2 wordt gekeken.
    Jarco Kriek
    4 augustus 2023
    comments 6
    Zit er nog toekomst in KPN Digitenne?
    Foto Getty Images

    Digitenne is het tv-product van KPN. Maar in de volksmond wordt ook over Digitenne gesproken bij het ongecodeerde aanbod van NPO en RPO. En feitelijk zijn dit twee verschillende pakketten. NPO beheert namelijk het eigen aanbod dat digitaal via de ether wordt aangeboden. KPN is hierbij wel de technische partner en broadcaster, maar heeft inhoudelijk niets over het zenderaanbod te zeggen. Het ongecodeerde aanbod van NPO en RPO is wel onderdeel van het zenderaanbod binnen het betaalde Digitenne-abonnement van KPN.

     

    Abonnees

    Met dat betaalpakket gaat het minder goed. In de hoogtijdagen keken meer dan een miljoen huishoudens televisie via Digitenne. Toen betaalde de abonnee nog slechts €6,95 per maand. De abonnementsprijs is inmiddels meer dan 2,5 keer over de kop gegaan. Wie nu via Digitenne naar tv wil kijken, moet €17,99 per maand betalen. En ondanks dat KPN Digitenne op dit moment hoofdzakelijk wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden zoals op de camping of in caravan of camper verkoopt KPN geen recreatie-abonnement met tijdelijke toegang. Wie een abonnement neemt, moet minimaal een jaar abonnee blijven. Na deze periode kan wel maandelijks opgezegd worden. Maar voor wie vervolgens opnieuw een abonnement neemt, geldt opnieuw de minimale termijn van een jaar.

     

    Minder gebruikt

    Ook de wissel van DVB-T naar DVB-T2 heeft ervoor gezorgd dat minder mensen Digitenne gebruiken. Niet alle televisies zijn geschikt om direct via de interne tuner Digitenne te kijken. Gelijktijdig met deze omzetting is KPN ook een ander coderingssysteem gaan gebruiken. Dit betekent dat alleen nog gekeken kan worden via een CI+ module die bij KPN moet worden gehuurd. Allemaal zaken die mening abonnee van voorheen heeft doen besluiten om Digitenne de rug toe te keren. En dat is terug te zien aan de abonneecijfers. KPN heeft op dit moment nog slechts 79.000 Digitenne-abonnees. Bij dit aantal komen ook nog eens tienduizenden kijkers die Digitenne voor vijf euro per maand kunnen bestellen bij het abonnement van Interactieve TV en TV+. Vooralsnog is deze optelsom genoeg voor KPN om Digitenne binnenboord te houden.

     

    Ongecodeerd pakket

    De vraag is natuurlijk waarom een bedrijf dat rond de twee miljoen abonnees met Interactieve TV en TV+ bedient daarnaast ook nog een product met een verwaarloosbaar aantal abonnees in stand blijft houden. Dit heeft onder meer te maken met het ongecodeerde aanbod van NPO en RPO. KPN verdient hier voldoende geld aan. Daarnaast heeft KPN de uitzendvergunning van Digitenne voor bijna niets gekregen omdat het verplicht moest investeren om het zenderpark van DVB-T naar DVB-T2 om te zetten. Naast deze verplichting gelden nog enkele voorwaarden die het niet eenvoudig maken om zomaar de stekker uit digitale ethertelevisie te trekken. Daarnaast lijkt de terugloop van Digitenne in zicht. Het abonnee-aantal nadert de bodem en de abonneecijfers dalen nog maar beperkt.

     

    Beeldkwaliteit

    Digitenne is een beetje een onderschat tv-aanbod. Van de landelijke providers is Digitenne de enige die zenders – weliswaar opgeschaald – in de Full HD-beeldstandaard 1080p/50 via een DVB-uitzendnorm levert. Hoewel de zenders van Digitenne in een relatief lage bandbreedte uitzenden levert dit – vanwege het gebruik van de compressietechniek HEVC/H.265 – toch een uitstekend beeld op. Alleen al daarom is het aan te bevelen om met een objectief oog naar het beeld van Digitenne te kijken.

    KPNDigitenneethertvtelevisieethertelevisieDVB-T2beeldkwaliteitFull HD

    Reacties