Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Nederlander kan straling 5G-masten niet ontlopen

    Als het aan het kabinet ligt dan komt in de toekomst letterlijk op vrijwel elke hoek van de straat een uitzendmast voor 5G te staan. Gemeenten zijn verplicht hieraan mee te werken.
    Jarco Kriek
    17 juli 2019
    comments 11
    Nederlander kan straling 5G-masten niet ontlopen
    Foto ANP

    5G zorgt niet alleen voor supersnel mobiel internet. Ook zijn nieuwe innovaties met deze nieuwe techniek mogelijk. Een nadeel van 5G ten opzichte van het huidige 4G is wel dat voor een goede dekking meer uitzendmasten nodig zijn. In een voorlopig wetsvoorstel biedt het kabinet hiervoor een oplossing. Operators die het 5G-netwerk in Nederland gaan opbouwen, mogen van het kabinet zendmasten op openbare plaatsen installeren. Gemeenten zijn verplicht hieraan mee te werken. Hierdoor komen in de toekomst onder meer zendmasten niet alleen op maar ook in gebouwen en kunnen deze bijvoorbeeld ook op lantaarnpalen en in bushokjes geplaatst worden.

     

    Meer antennes

    Het 5G-netwerk moet in 2022 in Nederland landelijke dekking krijgen. Op dit moment testen KPN, T-Mobile en Vodafone in enkele gemeenten in Nederland – waaronder Den Haag en Maastricht – op kleine schaal nieuwe innovatieve toepassingen met 5G. Om een goed dekkend 5G-netwerk operationeel te maken, dienen in de komende jaren tienduizenden extra antennes in Nederland geplaatst te worden. Op dit moment zijn ongeveer 46.000 uitzendmasten (en dus antennes) in Nederland actief.

     

    Straling uitzendmast

    Tegenstanders die het huidige aantal antennes te veel vinden, wijzen op de extra straling en de gezondheidsrisico’s die nog meer antennes in de toekomst met zich gaat meebrengen. Volgens het kabinet is op dit moment hiervan geen bewijs maar zal de straling met de komst van meer antennes gecontroleerd blijven worden.

    5GmobieldatainnovatieuitzendmastuitzendmastenstralingantenneantennesoverheidkabinetVodafoneVodafoneZiggoKPNT-Mobile

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview