ABcom Pulse 4K, een nieuwe ontvanger voor satelliet en meer
Het gebruik van satelliettelevisie voor het bekijken van de Nederlandse zenders via Canal Digitaal neemt af in ons land. Het uitgebreide ongecodeerde tv- en radioaanbod via de diverse in Europa te ontvangen satellieten blijft echter voor veel kijkers interessant. Decoders die hier op de markt verschijnen combineren daarom vaak satellietontvangst met kabel (bijvoorbeeld Ziggo) en digitale ether (Digitenne). Zeker nu steeds meer mensen hun traditionele tv-abonnement inruilen voor abonnementen van online diensten is het ongecodeerde zenderaanbod via satelliet en digitale ether een welkome aanvulling om toch de belangrijkste nieuws- en sportgebeurtenissen – ook live – te kunnen volgen. Een nieuwe 4K-decoder voor gecombineerde ontvangst van satelliet en kabel of digitale ether is sinds kort in Nederland verkrijgbaar. Totaal TV test hoe interessant de Pulse 4K van ABcom eigenlijk is.
Tunerkeuze
De ABcom Pulse 4K wordt standaard geleverd met een interne DVB-S2X tuner. Er is ook een extra tunerslot aanwezig waarin optioneel een tweede DVB-S2X of DVB-C/T/T2 tuner kan worden geplaatst. Wie kiest voor DVB-C/T/T2 maakt van de Pulse 4K een ware hybride ontvanger met ruime mogelijkheden.
Specificaties
Kijken we onder de kap van de Pulse 4K, dan komen we interessante technische specificaties tegen. Als chipset is de Hisilicon HI3798MV200 gebruikt. Deze heeft een quadcore (vier kernen) processor met een snelheid van 1,6 GHz. Dit levert een CPU-snelheid van 15.000 DMIPS op. Hieraan gekoppeld is een 2GB DDR4 werkgeheugen en een 8GB eMMC flashgeheugen. Bij elkaar genomen komt de decoder door deze specificaties tegemoet aan alle wensen van veeleisende gebruikers.
Mogelijkheden
Als we inzoomen op de satelliettuner dan zien we dat deze garantstaat voor uitgebreide ontvangstmogelijkheden. De tuner is niet alleen geschikt voor de uitzendnormen DVB-S en DVB-S2, maar ook DVB-S2X. Naast een groot aanbod van ongecodeerde Britse en Duitse tv- en radiozenders komt dankzij DVB-S2X ook ongecodeerde ontvangst van Franse en Italiaanse tv-zenders onder handbereik. Deze worden in deze afwijkende uitzendnorm hoofdzakelijk op een Eutelsat-satelliet op 5 graden west uitgezonden. Ook wat betreft aansluitmogelijkheden voor schotels zit het wel snor. Alle DiSEqC standaarden worden ondersteund, plus Unicable. Zo kunnen alle LNB's die op schotelantennes zijn gemonteerd worden aangestuurd. Dit geldt ook voor schotels die gebruik maken van meerdere LNB's.
Smartcards
Een van de sterkste punten die de Pulse 4K ook onderscheidt van andere Enigma2 Linux-decoders zijn de twee beschikbare CI-sloten. Gecombineerd met het interne kaartslot zorgen deze ervoor dat er tot maximaal drie smartcards gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Bij vrijwel alle decoders in deze prijsklasse is er slechts één CI-slot aanwezig. De sloten bieden helaas geen CI+ ondersteuning. Hierdoor valt bijvoorbeeld gebruik van de Digitenne CI+ module af. Feitelijk betekent dit dat deze decoder alleen de ongecodeerde kanalen van de NPO en de regionale omroepen via DVB-T2 (digitale ether) kan ontvangen. In deze test probeerden we ook de smartcards van Canal Digitaal en Ziggo. Die werkten goed in de interne kaartlezer. In het geval van Ziggo werkt alleen de Irdeto smartcard. Ook de CI+-modules van Ziggo en Canal Digitaal met ingebouwde virtuele smartcard kregen we bij de Pulse 4K rechtstreeks uit de verpakking niet aan de praat.
Enigma2
De ABcom Pulse 4K werkt op de Linux-variant Enigma2. Ook de in Nederland veel gebruikte OpenPli firmware is verkrijgbaar in een variant voor de Pulse 4K. Dit betekent dat naast traditionele DVB-uitzendnormen ook de mogelijkheid bestaat om online naar tv- en radiocontent te kijken en luisteren. Het rechtstreekse gebruik van streamingdiensten als Netflix, Disney+, Prime Video of andere is echter niet mogelijk. De Pulse 4K ondersteunt wel de hybride DVB en online techniek HbbTV. Vooral bij Duitse kanalen via de satelliet geeft HbbTV extra mogelijkheden.
Beeld
De ABcom Pulse 4K is zoals de modelnaam al verklapt een decoder die geschikt is voor het bekijken van 4K-content. Natuurlijk worden ook Full HD, HD en SD als kijkmogelijkheid ondersteund. Het beeld dat deze decoder levert is uitermate goed.
Aansluitingen
Naast de standaard aansluitmogelijkheden voor de antennes/coaxkabels en de HDMI-beeldaansluiting vinden we op de decoder tal van andere aansluitpunten. Bijvoorbeeld voor het meegeleverde infrarood oog, waardoor de decoder uit het zicht in een kastje of achter de televisie geplaatst kan worden. Aan de voor- en achterzijde is een USB-aansluitpunt aanwezig. Ook is er een RJ-45 netwerkaansluiting en een optische digitale geluidsuitgang. Er is een kaartslot voor een geheugenkaart en een speciale sleuf waarin een 2,5 inch harde schijf in het apparaat geplaatst kan worden.
Opnemen
Zodra we een harde schijf in het apparaat plaatsen of een harde schijf via USB op het apparaat aansluiten kunnen we programma's opnemen. In het geval van ongecodeerde kanalen kunnen er zelfs meer dan acht programma's tegelijk worden opgenomen; het exacte aantal hangt af van de gebruikte DVB-platforms en in het geval van satellietontvangst van de LNB's. Bij gecodeerde zenders spelen ook de door de provider gebruikte codering en eventuele restricties voor gelijktijdige opnames een rol. Het plannen van een opname kan direct via de EPG, die is gekoppeld aan de zenderlijst. De zenderlijst biedt plek aan een onbeperkt aantal tv- en radiozenders.
Gebruik
In gebruik is de Pulse 4K een zeer prettige ontvanger. In onze test gebruikten we de eerdergenoemde OpenPli als firmware, maar er is ook firmware van andere makers beschikbaar voor deze decoder. Iedere firmware heeft voor- en nadelen. Hierdoor kunnen de mogelijkheden van deze decoder en de snelheid van handeling onderling verschillen. Met OpenPli gaat het zappen bij zowel de ongecodeerde als gecodeerde kanalen vlot. Ook de opstarttijd is vergeleken met andere Enigma2-ontvangers goed. De opstarttijd bij het aanzetten is rond de 25 seconden. Staat de decoder in stand-by, dan kunnen we al na iets meer dan een seconde naar een tv-zender kijken. Om de ontvanger vanuit stand-by te gebruiken kan de afstandsbediening gebruikt worden. De meegeleverde afstandsbediening werkt goed, ligt prettig in de hand en heeft een logische toetsindeling.
Conclusie
Met de Pulse 4K van ABcom is er sinds enkele maanden weer een Enigma2-decoder die uitstijgt boven de andere nieuwe decoders die werken op dit besturingssysteem. Prijstechnisch bevindt de Pulse 4K zich tussen het goedkope en het dure segment, en daardoor komt de Pulse 4K met zijn riante mogelijkheden zeer positief naar voren.
De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door ABcom