Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Alleskunner met beperkingen

    Satelliet-, kabel- en etherontvangst plus de nodige online mogelijkheden in één apparaat, en dat voor minder dan 100 euro… kan dat?
    Jarco Kriek
    25 maart 2021
    6
    comments 0
    Alleskunner met beperkingen

    Vroeger was een stapel met ontvangers en aanverwante apparaten onder de televisie geen uitzondering, en in sommige kringen zelfs een soort statussymbool. Tegenwoordig is het meer de trend om diverse mogelijkheden in één apparaat samen te voegen. AX probeert dit met de Multibox Combo, en wij testen of dat experiment geslaagd is.

     

    Plakmerk

    AX is geen fabrikant van hardware, maar enkel een merknaam die wordt geplakt op modellen die bij Chinese fabrikanten worden ingekocht. Omdat dit geen specifiek voor AX gemaakte apparaten zijn, verkoopt de betreffende fabrikant ze ook aan andere partijen. Zodoende kan hetzelfde apparaat onder meerdere namen in de winkel opduiken. Voor de Nederlandse markt is de merknaam AX relatief onbekend, maar in Duitsland is dat anders. Daar kreeg AX naamsbekendheid met de populaire satellietontvanger HD51. Dezelfde ontvanger werd in Nederland verkocht onder de naam Mutant HD51.

     

    Veel mogelijk

    De AX Multibox Combo is van veel markten thuis. In het kleine apparaat wordt digitale tv-ontvangst via satelliet, kabel en ether samengebracht. Maar dat is nog niet alles. De ontvanger werkt op het Linux Enigma2-besturingssysteem. Hierdoor is er ook een gemanipuleerde variant van Android beschikbaar. Door het installeren van apps kan een groot aantal interactieve mogelijkheden aan het apparaat toegevoegd worden. Sommige van deze applicaties zijn al voorgeprogrammeerd, zoals YouTube en mediaspeler Kodi. Ook binnen Kodi kunnen we weer veel downloaden. Daarbij zijn ook wat stoutere add-ons waarmee we illegaal naar films, series en live tv kunnen kijken.

     

    Aansluitingen

    Omdat de AX Multibox Combo zo compact is, vinden we niet alle aansluitmogelijkheden op de achterkant van van het apparaat. Aan de linkerzijkant zien we een USB 2.0-aansluiting, de resetknop en een SD-kaartslot. De achterzijde wordt gevuld met de antenne-ingangen voor satelliet en kabel of ether. Ontvangst van kabel en ether is hierdoor niet gelijktijdig mogelijk: de gebruiker moet zelf kiezen tussen het een of het ander. Andere aansluitingen zijn USB 3.0, analoge audio en video via een 3,5mm jack, optische digitale audio, HDMI en een netwerkaansluiting met een maximale doorvoersnelheid van 100Mbps. Over het front van de ontvanger kunnen we kort zijn: behalve een gekleurd logo vinden we daar niets spannends.

     

    Enigma2

    Hoewel de AX Multibox Combo een Enigma2 Linux-ontvanger is, hebben nog niet veel hobbygroepen hem omarmd. Het wordt de gebruiker wel makkelijk gemaakt, omdat bij de eerste installatie kan worden gekozen welke firmware men wil gebruiken. Bij deze test kozen wij voor de in Duitsland veel gebruikte OpenATV firmware. De in Nederland meer gebruikte OpenPli firmware is voor dit apparaat nog niet beschikbaar.

     

    Onder de kap

    Het is geen nieuwe hardware die we aan de binnenzijde vinden. Dat mogen we ook niet verwachten van een hybride ontvanger in deze prijsklasse. Hetzelfde geldt voor de gebruikte componenten: het is typisch goedkoop Chinees. De gebruikte processor is de oudgediende Cortex A53 met vier kernen (quad core) met ieder een snelheid van 1600MHz. In samenwerking met een Hisilicon chipset komt het geheel uit op een snelheid van 15.000DMIPS. In de praktijk is de ontvanger geen snelheidsmonster, en dat komt mede door het bescheiden geheugen van 1GB van het type DDR3. Het aanwezige flashgeheugen is 8GB, en kan worden uitgebreid via het eerdergenoemde SD-kaartslot.

     

    Net niet

    Als we met de AX Multibox Combo aan de slag gaan, zien we dat alle mogelijkheden van satellietontvangst beschikbaar zijn. Maar toch: het is het allemaal net niet. Zo ondersteunt de gebruikte satelliettuner DVB-S2X, en kunnen we inderdaad zenders bekijken die in deze standaard worden uitgezonden. Maar om een onbegrijpelijke reden zien we niet álle zenders die in dezelfde gebundelde multistream worden uitgezonden. Hetzelfde geldt voor satellietontvangst in het algemeen: het werkt, maar de tuner is redelijk 'doof'. Een krachtig satellietsignaal is dus noodzakelijk. Zwakker uitgezonden transponders zijn niet of nauwelijks te ontvangen. Overigens ontbreekt een interne kaartlezer of Common Interface-slot. Er kan dus alleen naar ongecodeerde zenders worden gekeken. Dit geldt ook voor de ontvangst van zenders die via kabel of ether worden uitgezonden. Het zappen tussen zenders gaat niet snel en wordt zelfs nog langzamer als van of naar een 4K Ultra HD-zender wordt gezapt.

     

    Beeld

    Wel positief kunnen we zijn over de beeldkwaliteit: die is goed. De AX Multibox Combo is een 4K Ultra HD ontvanger die uit de voeten kan met H.265 (HEVC) en de technieken HDR en HLG ondersteunt. De beeldformaten 2160p, 1080p, 1080i. 720p, 780i. 576p en 480p kunnen worden weergegeven.

     

    Interactief

    Naast lineaire mogelijkheden biedt deze ontvanger ook veel interactieve mogelijkheden. De gebruiker kan deze zelf naar eigen inzicht toevoegen door het installeren van applicaties. Het valt op dat veel apps in de aanwezige appstore niet helemaal werken zoals het hoort. In deze gevallen gaat het vaak om apps die voor een Android-tablet zijn gemaakt en niet echt geschikt zijn voor gebruik op een tv-ontvanger. Heel anders dus dan bij een apparaat dat toegang heeft tot de officiële Android TV appstore. De mediaspelersoftware Kodi is aanwezig en werkt naar behoren. Maar ook hierbij geldt dat door onder meer het beperkte geheugen de werking soms stroperig is.

     

    Bediening

    De grafische vormgeving van de menu's is fraai en efficiënt. Het beeld is in blokken met diverse gebruiksmogelijkheden verdeeld. Daaraan zien we eigenlijk al direct dat we de AX Multibox Combo meer moeten zien als een online mediaspeler. We komen namelijk niet direct bij de tv-mogelijkheden terecht: de mogelijkheid van lineair tv-kijken is één van de blokken in het hoofdmenu. De bediening laat erg te wensen over. Dit komt omdat de communicatie tussen afstandsbediening en het infraroodoog in de behuizing van het apparaat niet goed verloopt.

     

    Conclusie

    Veel mogelijkheden verpakken in een kleine ontvanger en deze dan ook nog voor onder de honderd euro verkopen? Het is een mooi idee, maar bij deze AX Multibox Combo pakt het niet goed uit. Dat alles werkt zullen we niet ontkennen, maar in de praktijk is het allemaal net niet zoals we mogen verwachten. Soms is het gewoon verstandiger om het dubbele te betalen voor een apparaat waarbij dezelfde mogelijkheden wél gewoon goed werken.

    AX Multibox CombosatellietkabelDVB-TLinuxEnigma2AndroidKodiUltra HD4K U4K Ultra HD

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview