Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Amiko A11 Gold: Mediaspeler met valkuilen

    De Amiko A11 Gold is een leerzaam apparaat. Al is het maar omdat de mediaspeler het verschil tussen Android en Android TV demonstreert.
    Jarco Kriek
    17 oktober 2023
    6
    comments 0
    Amiko A11 Gold: Mediaspeler met valkuilen

    Waar ooit de tv-decoder een prominente plek bij de tv innam, staat hier tegenwoordig vaak een online mediaspeler. Decoderfabrikanten sturen de productie van nieuwe apparaten dan ook meer en meer richting de mediaspeler. Zo ook Amiko.

     

    Amiko

    Amiko is een bekende naam. In het verleden stonden meerdere modellen satelliet-, kabel- en DVB-T ontvangers - of een combinatie van deze ontvangstnormen - op de testbank van Totaal TV. Maar ook bij Amiko is de koers aangepast aan de nieuwe mediaconsumptie door de kijker. De nieuwe mediaspeler Amiko A11 Gold is het recentste voorbeeld van deze gewijzigde koers. Kan deze mediaspeler zich staande houden in een markt waar echt elke week minimaal een nieuw model verschijnt? De Amiko A11 Gold wekt hoge verwachtingen, zeker gezien de premium prijs van 149 euro.

     

    Verpakking

    De Amiko A11 Gold wordt geleverd in een mooie en stevige premiumverpakking. Alle onderdelen zijn in aparte doosjes verpakt. In de doos vinden we naast de mediaspeler zelf ook de benodigde stroomadapter, de verlichte afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen en een stevige HDMI-kabel. Een Nederlandse handleiding is niet in de verpakking aanwezig, maar kan wel gedownload worden.

     

    Design

    Het uiterlijk van de Amiko A11 Gold is zoals we mogen verwachten van een mediaspeler met deze prijs. Hij straalt een bepaalde klasse uit waardoor het apparaat in elke omgeving een blikvanger is. Aan de zijkant van de mediaspeler vinden we twee USB-poorten - één USB 3.0 en de ander UBS 2.0 - en de kaartslot voor een microSD geheugenkaart om het geheugen uit te breiden. Aan de achterzijde is de stroomaansluiting voor de meegeleverde adapter aanwezig, een HDMI- en gigabit netwerkaansluiting, en als laatste de aansluiting voor het optioneel verkrijgbare infraroodoog. Intern in zijn de draadloze technieken Wi-Fi 6 en Bluetooth 6.2 aanwezig. Overigens doet het uiterlijk ons denken aan de Formuler Z11 mediaspeler. Uit nader onderzoek blijkt dat de Amiko A11 Gold vrijwel identiek is, maar op bepaalde onderdelen - bijvoorbeeld bluetooth - over een net iets nieuwere versie van de techniek beschikt. Minimale verschillen dus.

     

    Android 11

    De Amiko A11 Gold draait op het Android 11 besturingssysteem. En dat is dan direct de grootste valkuil waarin de koper van deze mediaspeler kan trappen: het gaat namelijk niet om het Android TV 11 platform, dat ook wel Google TV wordt genoemd. Het Android 11 dat deze mediaspeler gebruikt is het zogenaamde AOSP systeem, een afkorting van Android Open Source Platform. Dit betekent dat er via de Google Play store wel duizenden apps op deze mediaspeler te installeren zijn, maar dat deze apps niet geoptimaliseerd zijn voor gebruik op een groter beeldscherm. Hierdoor is bijvoorbeeld Netflix niet in 4K te bekijken omdat certificering ontbreekt. De belangrijkste streamingdiensten zijn op de Amiko A11 Gold via een app beschikbaar, ook deels in 4K. Maar toch is het gebruikte Android 11 ASOP een grote stap terug vergeleken met het echte Android TV 11 (of zelfs hoger) dat in veel mediaspelers in dezelfde prijsklasse (of zelfs goedkoper) wordt gebruikt.

     

    Gebruikersinterface

    Android 11 zonder toevoeging 'TV' betekent bijvoorbeeld ook dat de streamingtechniek Chromecast niet 'out of the box' aanwezig is. Wie Chromecast wil gebruiken, moet dus een Chromecast-apparaatje aanschaffen. En laat nu juist de Chromecast met Google TV - die slechts een derde kost van de aanschafprijs van deze Amiko A11 Gold - wél beschikken over Android TV versie 12 met volledige ondersteuning en certificatie van 4K-diensten voor bijvoorbeeld Netflix. Ook is bij de Chromecast met Google TV de juiste appstore beschikbaar met apps die volledig geoptimaliseerd zijn voor grotere televisies. Dat het Android 11 dat de Amiko A11 Gold gebruikt ook kwalitatief minder is, blijkt uit de vormgeving van het besturingssysteem. Het ziet er allemaal minder gelikt uit dan bij de grotere broer Android TV.

     

    Hardware

    Het gebruik van Android 11 doet niets af aan de hardware van deze mediaspeler. Die is nieuw en staat garant voor goede prestaties. De processor is een Amlogic 905X4 variant met vier kernen en een maximale kloksnelheid van 2 GHz. Ook de grafische processor is met de Mali-G31 in orde en voldoet voor de 4K weergave. Het RAM-geheugen is met 4 GB ruim voldoende, alleen wordt niet het nieuwe DDR4 maar DDR3 gebruikt. Het opslaggeheugen is met 32 GB eMMC flash vrij uitgebreid. En wie hieraan onvoldoende heeft, kan het opslaggeheugen uitbreiden door een microSD-geheugenkaart te plaatsen. Ook wat betreft ondersteunde video- en geluidscodecs kan niet worden geklaagd. De meest gebruikte Dolby-geluidstechnieken, Widevine, HLG, HDR, HEVC, AV1 en diverse andere videocodecs worden ondersteund.

     

    Afstandsbediening

    De meegeleverde afstandsbediening met handige backlight werkt met de bluetooth-techniek. Dit betekent dat de mediaspeler desgewenst ook uit het zicht achter de televisie of in een kast kan staan en nog steeds probleemloos kan worden bediend. Hierdoor is de aanwezige aansluiting voor het infraroodoog feitelijk overbodig. De afstandsbediening ligt goed in de hand en de knopindeling is logisch. Dit bevordert het gebruikersgemak zeker. Via de afstandsbediening kan de Amiko A11 Gold ook met spraak bediend worden.

     

    My TV 3

    Naast de mogelijkheid om apps te installeren is de app My TV 3 aanwezig op deze mediaspeler - net als op de vergelijkbare Formuler Z11 Pro Max. Deze app is gemaakt voor gebruik met IPTV. Met de apps kan de gebruiker bijvoorbeeld live naar tv-zenders kijken, programma's opnemen, radio luisteren, eerder uitgezonden programma's terugkijken en komt er een uitgebreide EPG ter beschikking. Allemaal mogelijkheden die vrijwel alleen bij illegale IPTV-diensten beschikbaar zijn. Maar hoewel de fabrikant My TV 3 bij deze mediaspeler als exclusief extraatje naar voren schuift, is dit eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. My TV 3 en eerdere versies van de app komen sterk overeen met de app TiViMate, die gewoon als betaalapplicatie in de appstore aanwezig is voor mediaspelers die functioneren op het Android TV besturingssysteem. Overigens maakte zowel Amiko als Formuler gebruik van TiViMate in de mediaspelers voordat My TV als IPTV-app werd ingevoerd.

     

    Conclusie

    Het gaat te ver om te zeggen dat je met deze Amiko A11 Gold een kat in de zak koopt. Dat geldt helaas wel voor het gebruikte besturingssysteem. De grote valkuil is Android 11, wat de suggestie wekt dan het veel betere Android TV 11 besturingssysteem wordt bedoeld. En dit is dus niet het geval. Hierdoor ontbreekt bijvoorbeeld een Netflix-certificatie, terwijl andere mediaspelers in deze prijsklasse vrijwel allemaal Android TV 11 of hoger als besturingssysteem gebruiken. Hierdoor is deze Amiko A11 Gold te duur voor wat hij biedt.

     

    AmikoAmiko A11 GoldmediaspelerAndroidAOSP

    Reacties

  1. TV-TIP Wielrennen: Vuelta Feminina

    Wielrennen: Vuelta Feminina
    NPO 1 om 13:11 uur
    De Ronde van Spanje voor vrouwen is tot nu toe meestal een Nederlands feestje. Annemiek van Vleuten won de afgelopen drie edities van de wielerkoers. Nu haar racefiets ergens in een wilg hangt is haar troon vacant. Alle ogen zijn gericht op Demi Vollering, die vorig jaar tweede werd op een paar seconden van Van Vleuten. De Italiaanse Gaia Realini, vorig jaar derde, zal proberen de Nederlandse zegereeks te beëindigen.

    TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    Interview