Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Anadol Multibox Twin 4K: Ultra HD kijken voor een prikkie

    De nieuwste trend bij satellietontvangers: goedkoop en toch veel opties. Maar kan dat eigenlijk wel? We testen de Anadol Multibox Twin 4K.
    Jarco Kriek
    10 augustus 2021
    7
    comments 1
    Anadol Multibox Twin 4K: Ultra HD kijken voor een prikkie

    Anadol is in Nederland een relatief onbekend merk. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar het veel verkocht wordt. Door de komst van webwinkel Amazon naar Nederland, zijn de modellen van het merk nu ook hier verkrijgbaar. Anadol is geen fabrikant, maar de merknaam van een Duitse satellietspeciaalzaak. Het gaat om zogenaamde OEM-modellen van satellietontvangers die door diverse Chinese fabrikanten zijn gemaakt. Het voordeel is dat dergelijke ontvangers tegen scherpe prijzen ingekocht kunnen worden. Dit resulteert in een aantrekkelijke prijs voor de consument.

     

    Ondersteuning

    Maar er zijn ook belangrijke nadelen. De kwaliteit van gebruikte onderdelen is vaak matig. Verwacht dus niet dat dergelijke ontvangers tien jaar meegaan. Daarnaast is firmware-ondersteuning vaak van korte duur. Is het model niet meer in de winkel te koop, dan stopt al snel de ondersteuning. Omdat het een OEM-ontvanger is, kan dezelfde ontvanger onder meerdere namen worden verkocht. Zo zagen wij de Anadol Multibox Twin 4K ook onder de merknaam AX voorbij komen. Overigens wel met een andere bootloader, zodat de firmware voor beide merken niet uitwisselbaar is.

     

    Klein

    De Anadol Multibox Twin 4K is een compacte ontvanger met afmetingen van 16 bij 9 bij 4½ cm. Natuurlijk is er binnen zo'n klein apparaat geen ruimte voor een interne voeding. De spanning van 12 volt komt dus van een meegeleverde adapter. Dit betekent tevens dat de ontvanger ook in bijvoorbeeld camper of caravan kan worden gebruikt. Een Nederlandse handleiding wordt niet meegeleverd; die is alleen in het Duits aanwezig. Een HDMI-kabel van de bekende Chinese kwaliteit vinden we wel in de verpakking, naast een afstandsbediening met bijbehorende batterijen. Over die afstandsbediening valt eigenlijk weinig te zeggen. Hij doet wat hij moet doen en is niet van uitgesproken goede of slechte kwaliteit.

     

    Aansluitingen

    Omdat deze satellietontvanger zo klein is, past er maar een beperkt aantal aansluitmogelijkheden op de achterzijde. De fabrikant heeft er dan ook voor gekozen om een gedeelte aan de zijkant van het apparaat te positioneren. Achterop vinden we twee ingangen voor de LNB van de schotelantenne, een beetje eigenzinnig met de eerste tuner rechts in plaats van links. Een fysieke doorlusmogelijkheid is er niet. De doorlus van tuner 1 naar tuner 2 kunnen we wel via de software/firmware maken. Verder vinden we aan de achterzijde een USB 3.0-aansluiting. Analoge video en audio lopen via een mini jack-uitgang. De benodigde kabel wordt echter niet meegeleverd. Voor digitale audio is een optische uitgang aanwezig. Digitaal beeld loopt via een HDMI 2.0 poort. Om de ontvanger op het internet aan te sluiten is een ethernetpoort aanwezig. Aan de zijkant vinden we nog een USB 2.0-poort, een sleuf voor een SD-geheugenkaart en een resetknop.

     

    Enigma2

    De Anadol Multibox Twin 4K is een Open Linux satellietontvanger die functioneert op Enigma2 open source firmware. Omdat deze satellietontvanger vooral voor de Duitse markt is gemaakt, wordt hij standaard geleverd met de OpenATV firmware. Het bedrijf dat dit apparaat op de markt brengt, noemt ook de mogelijkheid om firmware van andere hobbygroepen te gebruiken, zoals het meer op Nederland gerichte OpenPli. Wij hebben tijdens een zoektocht echter geen werkende OpenPli firmware voor deze satellietontvanger aangetroffen. Op zich is dat geen groot minpunt. OpenATV biedt voldoende mogelijkheden en een groot gebruiksgemak. Enigma2 betekent tevens dat er ruime interactieve mogelijkheden zijn met de ontvanger. Het maakt dit apparaat veelzijdig. Deze satellietontvanger ondersteunt ook HbbTV.

     

    Wisselende prestaties

    De eerste installatie is makkelijk. Nadat Nederlands als menutaal wordt gekozen, is het eigenlijk alleen een kwestie van het volgen van de instructies op het beeldscherm. Eenmaal geïnstalleerd kunnen we echt naar de prestaties van de satellietontvanger kijken. Direct valt op dat deze nogal wisselend zijn. Soms zapt het apparaat snel, en dan is hij plots weer traag tot zelfs zeer traag. Het zappen van een HD- naar een 4K-zender duurt bij de meeste ontvangers wat langer, en dat is bij deze ontvanger ook het geval. Maar traagheid is ook aanwezig als er tussen HD- of SD-zenders onderling wordt gezapt.

     

    Alleen FTA

    De Anadol Multibox Twin 4K is alleen geschikt voor ontvangst van ongecodeerde (FTA) zenders. Er is geen Common Interface-slot of interne kaartlezer aanwezig. Wie de grijze weg wil bewandelen, kan deze ontvanger wel gebruiken voor gecodeerde zenders. Cardsharing binnen- en buitenshuis is met een te installeren softcam namelijk wel mogelijk. Maar ook hierbij hapert de connectie regelmatig, wat kijken op deze manier minder stabiel maakt.

     

    Opnemen

    Het is mogelijk om programma's op te nemen. Hiervoor sluiten we een externe harde schijf aan op de ontvanger via de USB-poort. Zeker als er 4K-zenders moeten worden opgenomen, is het aan te raden om een USB 3.0-opnameapparaat op de geschikte poort aan de achterzijde aan te sluiten. De aanwezigheid van een twin tuner maakt het mogelijk om meerdere programma's op te nemen. In veel gevallen gaan de opnames goed, maar in enkele gevallen merkten we op dat opgenomen programma's haperingen vertonen. Dit was vooral bij 4K-zenders en HD-zenders met een hoge bitrate het geval. Opnames kunnen worden ingesteld via de aanwezige elektronische programmagids (EPG). Dit verloopt probleemloos. Het opnemen op een geheugenkaart die in het SD-kaartslot wordt geplaatst, geeft een vrijwel gelijk resultaat als met een externe harde schijf.

     

    Technisch hart

    Als we naar de technische specificaties kijken, zien we dat Anadol Multibox Twin 4K gebruik maakt van Hisilicon hi3798mv200 chipset. Daaraan gekoppeld is een ARM Cortex A53 processor met vier kernen (quad core) met een snelheid van 1600MHz. Het RAM-geheugen bedraagt 1GB DDR 3. Het flashgeheugen is eMMC 8GB. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat het apparaat met een maximale snelheid van 15.000 DMIPS gekwalificeerd is. Wat overigens opvalt is het lage stroomverbruik. In onze test registreerden we een maximaal stroomverbruik van iets meer dan 8 watt.

     

    Beeld

    De Anadol Multibox Twin 4K is een 4K-satellietontvanger, wat een maximale beeldresolutie 2160p (3840 x 2160 pixels) betekent. Andere beeldformaten die worden ondersteund zijn 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p. Moderne beeldtechnologieën voor 4K, zoals HEVC (H.265) en HDR/HDR10, worden door het apparaat ondersteund. De beeldkwaliteit beoordelen we als goed.

     

    Conclusie

    De Anadol Multibox Twin 4K is het op veel punten net wel, maar op andere punten ook weer net niet. Is dat erg? Eigenlijk niet. Dit apparaat biedt namelijk veel mogelijkheden voor een wel zeer bescheiden prijs van minder dan 90 euro. Hierdoor is de prijs-kwaliteitverhouding zeker netjes, al zouden we aanraden net wat meer te betalen voor extra kwaliteit. Maar dit apparaat kan zeker goed gebruikt worden als de kijker tevreden is met alleen ongecodeerde zenders.

    AnadolAnadol Multibox Twin 4KFTAongecodeerdsatellietontvangerOpenATVLinuxUltra HD4K4K Ultra HD

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Jaap Meiland

      Chateau Meiland: La Dolce Vita

      In Chateau Meiland: La Dolce Vita is er een nieuwe rol voor Jaap Meiland, de vier jaar jongere broer van pater familias Martien Meiland. Is hier een nieuw tv-duo geboren?
      Reacties0 reactie(s)