Apebox CI: de ideale alles-in-één ontvanger
De Apebox CI die op onze testbank staat doet ons direct denken aan de ontvangers die SAB voorheen op de markt bracht. Omdat SAB is gestopt met het maken van satelliet- en hybride ontvangers is er een gat in de markt ontstaan. Het Turks-Nederlandse SAB leverde kwalitatief goede en prijsvriendelijke ontvangers die niet alleen in Nederland maar in heel Europa gretig aftrek vonden.
Benelux-versie
Apebox is een opvallende merknaam voor een tv-ontvanger. De Apebox CI die we onder handen nemen is de Benelux-versie die door Bombeeck op de markt is gebracht. Deze uitvoering is iets duurder dan de internationale versie, die in bijvoorbeeld Duitsland en bij enkele webshops in Nederland wordt aangeboden. Maar zonder twijfel is de Benelux versie aan te raden voor Nederlandse en Belgische gebruikers. Voor minder dan honderd euro koopt men een hybride ontvanger voor in huis, in de camper of caravan. Enkele voordelen van de Benelux-versie: de fastscanzenderlijst van Canal Digitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT, een betere samenwerking met de CI+ modules van deze satelliettelevisieaanbieders en - voor kabelgebruikers - automatisch zoeken en zenderlijstondersteuning van Ziggo.
Hybride
Naast satelliet-tv kan met dit apparaat ook kabeltelevisie en digitale ethertelevisie (DVB-T2) worden ontvangen. De gebruiker moet daarbij wel kiezen tussen kabeltelevisie of ethertelevisie, want voor beide uitzendplatforms wordt dezelfde interne tuner gebruikt. Gelijktijdig gebruik is dus niet mogelijk. Wel kan kabel of DVB-TS probleemloos worden gecombineerd met satelliet. Overigens is gelijktijdig gebruik van twee uitzendsystemen natuurlijk niet verplicht. De Apebox CI kan ook prima alleen als satellietontvanger, kabelontvanger of DVB-T2-ontvanger worden ingezet. Om ook nog internetfunctionaliteit aan de mogelijkheden toe te voegen is natuurlijk een internetverbinding nodig. Maar ook zonder internet krijgt het apparaat enkele extra functies als we het aansluiten op het huisnetwerk. Het verbinden met het huisnetwerk en internet kan bedraad via de 10/100Mbit netwerkaansluiting of draadloos via wifi.
Uiterlijk
De Apebox CI is een klein apparaat met afmetingen van 22 bij 17 bij 4cm. Het apparaat kan uit het zicht worden geplaatst dankzij een infraroodoog voor de bediening met de afstandsbediening. Dat moet wel los aangeschaft worden. Dat geldt ook voor de 12 volt-adapter voor het aansluiten op een sigarettenaansteker in de camper of caravan. Voor gebruik op het 230 volt stroomnet wordt de benodigde adapter natuurlijk meegeleverd. De voorzijde van de ontvanger is gemaakt van zwarte kunststof; de behuizing is van metaal. Aan de voorzijde zien we een display en de navigatieknoppen met een 'ok'-toets in het midden. Hiermee kunnen we zonder afstandsbediening tussen zenders zappen en het geluid harder en zachter zetten. Ook kunnen we ermee het menu – dat bij de Benelux-versie natuurlijk ook in het Nederlands beschikbaar is – met alle functies bedienen. Tenslotte is er een aan-uitknop. Naast de knoppen bevindt zich een klepje, waaronder een interne kaartlezer en een CI-slot schuilgaan.
Aansluitingen
Alle aansluitmogelijkheden vinden we aan de achterzijde. Voor satellietontvangst is er een LNB-ingang en voor kabel dan wel ethertelevisie een RF-ingang. Digitale audio is beschikbaar via een optische S/PDIF aansluiting. Verder zijn er twee USB 2.0 poorten, de netwerkaansluiting, een HDMI-poort voor digitale beeldoverdracht en een drietal mini-jack aansluitingen. Hier kunnen we onder meer het optionele infraroodoog op aansluiten. Voor analoge video en audio is eveneens een mini-jack aansluiting beschikbaar. Het benodigde verloopkabeltje van mini-jack naar cinch wordt meegeleverd.
Installatie
De installatie van de Apebox CI is relatief eenvoudig. Het menu is dan wel geen grafisch hoogstandje, maar overzichtelijk en makkelijk in gebruik is het wel. Ook bij het menu denken we direct aan de ontvangers die SAB vroeger op de markt bracht. We durven wel te stellen dat SAB dit model graag op de markt had gebracht als het nog ontvangers zou fabriceren. Via het menu kan de Apebox CI volledig worden ingesteld zoals de gebruiker wenst. Ook kan er via het menu op eenvoudige wijze nieuwe firmware in het apparaat geplaatst worden met behulp van een USB-stick.
Zoeken
Voor ontvangst van satellietzenders zijn er meerdere zoekmogelijkheden. Naast het zoeken van een of meerdere satellieten, het handmatig zoeken en de al eerder besproken mogelijkheid voor zoeken via fastscan behoort ook blindscan tot mogelijkheden. Met blindscan wordt het hele frequentiespectrum van een satelliet minutieus uitgeplozen, waarbij alle gevonden tv- en radiozenders in de zenderlijst worden geplaatst. Blindscan werkt op de Apebox CI naar behoren en dat is voor veel kijkers een toegevoegde waarde.
Smartcard
Er zijn twee manieren om een smartcard in deze ontvanger te plaatsen en zo naar gecodeerde zenders te kijken of luisteren. De interne kaartlezer werkt met Multicas. Op zich werkt dit goed, maar deze mogelijkheid vergeten we snel. Canal Digitaal en TV Vlaanderen gaan volgend jaar namelijk de gebruikte codering opwaarderen, en dat betekent dat gebruik van de smartcard uitsluitend nog mogelijk is met de witte 3.5 CI+ module die officieel door Canal+ Luxembourg wordt ondersteund. Het gebruik van deze module in het CI-slot werkt prima in deze Apebox-ontvanger. Dit geldt ook voor de Viaccess CI+ module met geïntegreerde smartcard. Wat betreft Ziggo krijgen wij in onze test de oude Irdeto-smartcard aan de praat. Deze wordt nog door een deel van de Ziggo-klanten gebruikt. Met de CI+ module waaraan de Nagravision-smartcard is gekoppeld is het kijken naar gecodeerde uitzendingen niet mogelijk. Het ongecodeerde zenderaanbod van Ziggo is natuurlijk wel probleemloos te ontvangen. Dit geldt ook voor het aanbod van tv- en radiozenders van de NPO en regionale omroepen dat ongecodeerd via DVB-T2 in de ether wordt uitgezonden. Het gecodeerde Digitenne kan niet met deze ontvanger worden bekeken, omdat KPN dit alleen via de eigen bruikleendecoders toestaat.
Zappen
Het zappen met de Apebox CI gaat zonder noemenswaardige problemen en met acceptabele snelheid. De ontvanger is algemeen vrij snel voor een apparaat in deze prijsklasse. Het hart van de ontvanger bestaat uit de ALI M3529 chipset; een chipset van dezelfde fabrikant die door SAB werd gebruikt. Hieraan gekoppeld is een bescheiden RAM DDR3 geheugen van 256MB en een flash memory van 8MB. Allemaal niet veel vergeleken met duurdere ontvangers, maar voldoende om deze Apebox goed te laten functioneren.
Extra mogelijkheden
Met de netwerkfunctie komen extra mogelijkheden beschikbaar. Zo kan de Apebox CI als DNLA mediaspeler functioneren. Hierdoor kunnen we video-, muziek- en fotobestanden van computers en NAS-servers binnen het huisnetwerk afspelen. Als met het internet wordt verbonden kunnen bijvoorbeeld video's van YouTube en Pornhub of het laatste weerbericht worden bekeken. Ook het online kijken naar tienduizenden tv- en radiozenders is mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld door zelf een m3u-lijst te maken. Ook de veel gebruikte IPTV-applicaties Xstream en Stalker worden ondersteund. Voor deze applicaties is echter wel in veel gevallen een abonnement nodig. Als een USB harde schijf of stick op de Apebox CI wordt aangesloten, kunnen ook lineair uitgezonden programma's direct vanuit de elektronische programmagids (EPG) worden opgenomen. Ook kunnen lopende programma's tijdelijk worden gepauzeerd.
Afstandsbediening
Bij de Apebox CI wordt een goed in de hand liggende afstandsbediening meegeleverd. De knopindeling is logisch. De toetsen op de afstandsbediening drukken lekker en voelen goed aan. De communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger is soepel, ook als het optionele infrarood oog wordt gebruikt.
Beeldkwaliteit
De Apebox CI levert een goede beeldkwaliteit, maar kan geen in 4K Ultra HD uitgezonden zenders weergeven. Het is een HD-ontvanger en kan alle content in zowel SD als HD tot 1080p weergeven. Hoewel het geen 4K-ontvanger is, ondersteunt het apparaat wel de videocodec H.265 (HEVC). Dit maakt ook de ongecodeerde ontvangst van DVB-T2 in Nederland mogelijk.
Vakantiepartner
De Apebox CI is niet alleen een goede ontvanger voor thuis. Ook voor gebruik onderweg of op vakantie in de caravan of camper is het apparaat aan te raden. Een mooi pluspunt is dat naast satellietzenders ook ongecodeerd in de ether uitgezonden tv- en radiozenders uit het vakantieland kunnen worden ontvangen.
Conclusie
De Apebox CI biedt veel mogelijkheden voor een bescheiden prijs: een voordelige alleskunner die een goede kijkervaring levert. We raden wel de iets duurdere Benelux-versie aan voor extra gemak en minder stress. Op dit moment is de Apebox CI in Nederland wellicht de meest veelzijdige ontvanger in deze prijsklasse.
De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Bombeeck Digital, Eindhoven