Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Beter beeld voor Digitenne

  Wie in de toekomst Digitenne wil blijven kijken, heeft hiervoor een nieuwe decoder nodig. Totaal TV test de Rebox RBX2800.
  Jarco Kriek
  13 februari 2019
  7
  comments 3
  Beter beeld voor Digitenne

  KPN is begonnen met het opwaarderen van digitale ethertelevisie: Digitenne wordt omgezet naar de nieuwste uitzendnorm DVB-T2 in combinatie met HEVC (H.265). Om naar het nieuwe Digitenne te kunnen kijken, is een nieuwe tv-decoder nodig. Die wordt alleen door KPN in bruikleen geleverd. Naast een model van fabrikant ZTE levert KPN hoofdzakelijk de Rebox REX2800 aan Digitenne-klanten.

   

  Geen insteekmodule

  Voor Digitenne-klanten die in een gebied wonen waar Digitenne al is omgezet, is het even wennen. Zo kan er niet meer direct via de televisie met insteekmodule en smartcard naar het gecodeerde aanbod van Digitenne gekeken worden. Dat heeft overigens niets met de uitzendnorm te maken. In nieuwere modellen 4K Ultra HD-televisies is de techniek om naar zenders in DVB-T2/HEVC te kijken namelijk gewoon aanwezig. Daarom kan met deze tv’s wel naar het ongecodeerde aanbod van de NPO-zenders en de regionale omroep worden gekeken. KPN heeft echter gelijktijdig met de overstap naar DVB-T2/HEVC ook de codering aangepast. Van de Conax-codering die met smartcards werkte, zendt het nieuwe Digitenne uit in een kaartloze variant van de sterkere Irdeto-codering.

   

  Geen smartcard

  De verandering van codering zorgt ervoor dat Digitenne voortaan alleen met de door KPN geleverde tv-decoders kan worden bekeken. Voor de nieuwe codering wordt vooralsnog geen smartcard of kaartloze CI+ module aangeboden. Technisch is dat best mogelijk. De Nederlandse satelliettelevisieaanbieder Joyne gebruikt namelijk zo’n kaartloze CI+ insteekkaart voor de Conax-codering, maar ook met Irdeto behoort de kaartloze insteekmodule tot de mogelijkheden.

   

  Decoders huren

  Het besluit betekent voor klanten die Digitenne op meerdere televisies gebruiken een verkapte prijsverhoging van het abonnement. De basisprijs van het Digitenne-abonnement blijft weliswaar gelijk, maar bij dit abonnement wordt slechts één nieuwe DVB-T2/HEVC ontvanger in bruikleen geleverd. Voor de tweede en derde televisie moet de nieuwe decoder voor vijf euro per decoder per maand gehuurd worden.

   

  Opnemen

  Er is nog een derde reden dat veel klanten niet blij zijn met het nieuwe Digitenne. Met de oude uitzendnorm DVB-T konden er probleemloos programma’s worden opgenomen met een zelf gekochte PVR-decoder of direct via de televisie. Met de verplichte nieuwe bruikleendecoder is opnemen in het geheel niet mogelijk. Om naar eerder uitgezonden programma’s te kijken, is dus een extra abonnement op een online streamingdienst als NLziet of NPO Start Plus nodig. Maar dit is vaak geen realistische optie, omdat Digitenne vaak wordt gebruikt in gebieden waar de internetsnelheid hiervoor ontoereikend is.

   

  Eenvoudige decoder

  De Rebox RBX2800 die KPN als bruikleenontvanger voor Digitenne levert is een simpel apparaat. Maar in de eenvoud zit tevens het grote voordeel dat het gebruik en de bediening kinderspel is. Aan de voorzijde zien we eigenlijk alleen een display met weergavemogelijkheid van vier cijfers. Aan de achterzijde van het apparaat lijkt wat meer te beleven, maar helaas zijn belangrijke aansluitmogelijkheden vooralsnog niet door KPN geactiveerd. Dit zijn bijvoorbeeld de ethernet- en USB-aansluiting. Een activatie van de USB-aansluiting zou bijvoorbeeld betekenen dat een externe harde schijf aangesloten kan worden, waardoor het opnemen van programma’s mogelijk wordt. Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we zowel een aansluitmogelijkheid voor een ‘platte’ televisie (HDMI) als voor een oudere televisie (via een meegeleverde verloopkabel). De voeding is een externe adapter met 12 volt uitgangsspanning. Dit betekent dat we de RBX2800 ook mobiel in camper of caravan kunnen gebruiken. De meegeleverde afstandsbediening ligt prettig in de hand en wordt goed gezien door de ontvanger.

   

  Eerste installatie

  De eerste installatie van de Rebox RBX2800 is zeer makkelijk. Eigenlijk is het alleen een kwestie van de antenne in de ontvanger prikken en de instructies op het beeldscherm volgen. Wel is bij de eerste installatie enig geduld nodig. Het apparaat gaat namelijk direct de nieuwste firmware inladen. Dit gebeurt OTA (Over The Air). Een pluspunt van deze methode is dat de gebruiker geen extra handelingen hoeft uit te voeren. Het enige nadeel is dat het inladen van nieuwe firmware lang duurt; tijdens onze test zo’n 27 minuten. De snelheid van inladen is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de signaalsterkte. Schrik dus niet als dit proces bij u langer duurt. Het kan soms tot een uur in beslag nemen.

   

  Trage zapper

  Het inladen van de zenderlijst is een onderdeel van de eerste installatie. Mochten zender- of frequentiewijzigingen plaatsvinden, dan wordt de ontvanger automatisch aangepast. Gemak dient de mens. In gebruik merken we dat de Rebox RBX2800 een relatief trage zapper is. Het schakelen tussen kanalen neemt gemiddeld vier seconden in beslag. De meeste hedendaagse ontvangers hebben hiervoor niet meer dan een dikke seconde nodig. In onze testperiode bleek tevens dat de RBX2800 nog langzamer schakelde tussen tv-zenders als het apparaat langere tijd intensief wordt gebruikt. Dit is op te lossen door de RBX2800 via het menu weer terug naar de fabrieksinstellingen te zetten. Overigens moet niet alleen tijdens het zappen enig geduld betracht worden. Ook het opstarten van de RBX2800 duurt voor zo’n simpele ontvanger eigenlijk vrij lang, namelijk rond de dertig seconden.

   

  Firmware

  Nu moet en we hierbij wel vermelden dat KPN druk bezig is om de ontvanger verder te verbeteren. Op dit moment wordt de nieuwe DVB-T2/HEVC decoder alleen in Groningen en Drenthe gebruikt. In februari volgen Friesland, Overijssel, Flevoland, Utrecht en Gelderland (deels). In de maanden daarna zet KPN Digitenne ook de overige provincies om naar de nieuwe uitzendnorm. Uiteindelijk is eind juli DVB-T in heel Nederland door DVB-T2/HEVC vervangen. Klanten van Digitenne worden tijdig geïnformeerd en krijgen de beschikking over een nieuwe decoder. Die kan direct gebruikt worden, omdat het apparaat ook de oude uitzendnorm en Conax-codering ondersteunt. Naar gelang meer huishoudens de nieuwe decoders van ZTE en Rebox gebruiken, kan KPN de firmware beter aanpassen naar de wensen van de eindgebruiker.

   

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit van de Rebox RBX2800 is zowel bij DVB-T als DVB-T2/HEVC goed, maar natuurlijk bij DVB-T2/HEVC veel beter omdat het bronsignaal met de beeldresolutie 1080p/50 superieur is. Het kijken van Digitenne met DVB-T2/HEVC is zelfs op televisies met een groter beeldscherm een prettige aangelegenheid. Eigenlijk was pas bij een televisie met een beelddiagonaal van 75 inch echt een wat gehavend beeld te zien. Bij Digitenne in de oude uitzendnorm was dit al bij een televisie van 49 inch goed zichtbaar.

   

  Conclusie

  Voor veel Digitenne-klanten gaat deze ontvanger het nooit goed doen. Dit komt niet door de kwaliteit van de Rebox RBX2800, maar vooral door de sobere mogelijkheden vergeleken met de hardware die voorheen zelf kon worden aangeschaft. Toch doet deze simpele ontvanger precies waar hij voor bedoeld is, en afgezien van de wat langere zaptijd doet de RBX2800 dat ook nog eens op een redelijk goede manier.

  DigitenneDVB-T2HEVC/H.265ReboxRebox RBX2800KPN

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)