Bioscoopgeluid uit een soundbar

Een van de modellen die Sony op de markt heeft gebracht is de HT-ZF9. Deze soundbar ondersteunt Dolby 3.1 - dus drie kanalen en een subwoofer - plus Dolby Atmos. Om het geluid verder te optimaliseren kan de HT-ZF9 uitgebreid worden met de losse rear (achter) speakers SA-Z9R. De extra kosten bedragen een kleine 300 euro. Alleen met deze extra toevoeging krijgt de HT-ZF9 een completer geluidsspectrum. Maar onder de streep staat er dan wel zo’n 900 euro op de kassabon, en dat is toch veel geld voor een soundbar. Met de extra rear speakers wordt de geluidsopstelling wel een traktatie voor de trommelvliezen en krijgt film kijken een nieuwe dimensie.
Dolby Atmos
De goede geluidsbeleving die de HT-ZF9 biedt komt mede door ondersteuning van Dolby Atmos. Deze geluidstechniek heeft na de bioscoop ook de weg naar de huiskamer gevonden. Met Dolby Atmos wordt het geluidsplaatje completer gemaakt. Waar bij normale Dolby Surround systemen het geluid hoofdzakelijk van voren, opzij en achteren komt, wordt met Dolby Atmos ook geluid van boven toegevoegd. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de geluidservaring van een overvliegend vliegtuig of een onweersbui realistischer. Om de Dolby Atmos geluidsbeleving te ervaren moesten voorheen meerdere speakers geplaatst worden. Sony heeft bij deze soundbar technieken gebruikt waarmee een goede Dolby Atmos ervaring met uitsluitend de soundbar wordt gerealiseerd. De optionele rear speakers kunnen zonder gebruik van kabels aan het systeem worden toegevoegd. Net als de subwoofer worden deze achterspeakers draadloos met de soundbar verbonden. Overigens ondersteunt HT-ZF9 niet alleen Atmos, maar meerdere Dolby-protocollen waaronder DTS:X.
Design
De HT-ZF9 is een lange en slanke soundbar. Achter de grille vinden we drie speakers. Deze grille kan makkelijk losgemaakt worden en het is dus aan de gebruiker of men de speakers in het zicht wil hebben of verbergt. Wat opvalt is dat deze soundbar geen speakers aan de bovenzijde heeft. Dit is bij veel Dolby Atmos soundbars wel het geval. Om de specifieke Dolby Atmos geluidservaring te leveren, gebruikt Sony een eigen techniek. Aan de voorzijde vinden we verder een klein display dat zowel met als zonder grille goed zichtbaar is. De soundbar heeft een luxe uitstraling en misstaat niet onder de televisie. Natuurlijk is de combinatie met een Sony televisie het meest voor de hand liggend, maar hij laat zich ook prima combineren met toestellen van een andere fabrikant. Wij hebben de HT-ZF9 getest in combinatie met een Samsung QLED-televisie. De werking tussen beide apparaten verliep probleemloos. Waar bij aanschaf wel op gelet dient te worden is dat de HT-ZF9 een lange soundbar is, en al snel te groot uitvalt onder modellen met een kleinere beelddiagonaal.
Aansluitingen
De aansluitingen zijn bij de HT-ZF9 aan de achterzijde te vinden. Er zijn twee HDMI-aansluitingen die beiden geschikt zijn voor 4K en HDR. Eén van deze aansluitingen ondersteunt ARC en daarmee kan de soundbar met de HDMI-ARC aansluiting van de televisie verbonden worden. Op deze manier wordt het geluid dat normaal op de televisie zou klinken automatisch op via de soundbar weergegeven. Dit kan overigens ook op een andere manier, namelijk door de soundbar en televisie met een optische geluidskabel te verbinden. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van bluetooth, mits de gebruikte televisie natuurlijk bluetooth ondersteunt. Verder vinden we aan de achterzijde van de soundbar een mini-jack ingang voor het aansluiten van een analoge geluidsbron, een USB-aansluiting en een netwerkaansluiting. Verbinden met het thuisnetwerk kan ook draadloos via wifi. Door deze aansluitmogelijkheden wordt de HT-ZF9 een volwaardige geluidsinstallatie voor meer dan alleen het weergeven van tv-geluid.
Chromecast
In een tijd dat het streamen van muziek populair is, kan Sony met de HT-ZF9 niet achterblijven. Zo kan met bluetooth muziek naar de soundbar gestreamd worden. Maar wellicht nog belangrijker is dat in deze soundbar Chromecast is ingebouwd. Met Chromecast kan muziek in een veel betere geluidskwaliteit worden gestreamd. In onze testopstelling koppelden we de HT-ZF9 probleemloos met Google Nest. Hierdoor konden we met spraakbesturing tienduizenden internetradiozenders via de soundbar beluisteren. Of met de stem speellijsten van Spotify afspelen. Dit is natuurlijk ook zonder Google Nest mogelijk door tablet of smartphone te gebruiken. Met deze mobiele apparaten kunnen we via andere apps nog veel meer muziek streamen naar de soundbar.
Afstandsbediening
Bij de Sony HT-ZF9 wordt een goed in de hand liggende afstandsbediening geleverd waarmee we de soundbar volledig kunnen bedienen. Naast de knoppen voor de bronselectie vinden natuurlijk de volumetoetsen. Meer ‘exotische’ bedieningstoetsen zijn bijvoorbeeld Music Service en Vertical S. Vooral deze laatste toets is belangrijk. Hiermee wordt de Vertical Sound Engine ingeschakeld. Via deze techniek creëert Sony – met succes – de verticale geluidservaring die kenmerkend is voor de Dolby Atmos beleving. Overigens is het in de meeste gevallen aan te raden om Vertical Sound Engine bij het streamen van muziek uit te schakelen. De bediening van de HT-ZF9 kan overigens ook – en wellicht nog makkelijker – met een app die Sony voor zijn diverse soundbars heeft gemaakt. Deze app is beschikbaar voor tablets en smartphones die werken met iOS/iPadOS en Android. Met deze app kunnen we ook alle eigen muziekbestanden afspelen die zijn opgeslagen op computers en NAS-apparaten in ons huisnetwerk.
Geluidsbeleving
De Sony HT-ZF9 levert een maximaal muziekvermogen van 400 watt. Dit is ruim voldoende voor een normale huiskamer. Deze soundbar doet precies wat je mag verwachten van een apparaat dat Dolby Atmos ondersteunt. Als het in een film of serie dondert en bliksemt, lijkt het inderdaad of het geluid van boven komt. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat de geluidbeleving veel minder is als alleen de soundbar wordt gebruikt. De echte geluidpurist doet er dus goed aan om ook de rear speakers aan te schaffen. Doet men dit niet, dan loopt de eerste kennismaking wellicht op een teleurstelling uit.
Ondersteuning
De HT-ZF9 is geschikt voor weergave van Dolby Atmos, DTS:X, DTS-HD, Dolby True HD en Dolby Digital. Wat betreft muziekbestanden worden alle gangbare formaten zoals mp3 en wav, maar ook hoogwaardige formaten als flac en ogg ondersteund. De Sony HT-ZF9 lijkt een betaalbare Dolby Atmos soundbar. Maar omdat de rear speakers niet standaard meegeleverd worden, komt de totaalprijs voor het allermooiste geluid met dit systeem toch hoger uit. Maar daarmee komen de geluidskwaliteit en geluidbeleving in de huiskamer wel op een hoger niveau.