Canal+ streamingdienst: Europees antwoord op Netflix
Tot en met de eerste jaren van deze eeuw was Canal+ een gevestigde naam in het Nederlandse medialandschap. Canal+ was de eerste provider die in Nederland volledig digitale tv aanbood, maar ook eigenaar van film- en sportzenders. Totdat het Franse bedrijf besloot Nederland te verlaten. Canal+ werd Canal Digitaal. De film- en sportzenders werden gesplitst en omgedoopt tot Film1 en Sport1 (het huidige Ziggo Sport). Twintig jaar later ziet Canal+ weer heil in de Nederlandse markt. Het werd opnieuw eigenaar van Canal Digitaal. Door het opkopen van het bedrijf SPI International is ook Film1 weer in handen van de Franse mediareus, en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Canal+ Sport weer in Nederland terugkeert. Het is onwaarschijnlijk dat VodafoneZiggo Ziggo Sport van de hand wil doen, maar wellicht kan Canal+ met zijn belang in Viaplay een nieuwe Nederlandse sportzender optuigen.
Streamingdienst
Maar de hoogste prioriteit in 2024 is de nieuwe streamingdienst die Canal+ in Nederland op de markt heeft gebracht. Die streamingdienst draagt de naam - hoe kan het ook anders - Canal+. Veel kijkers denken wellicht: "Weer een nieuwe streamingdienst, hebben we er nog niet genoeg?", en dat is een begrijpelijke reactie. Online verdrijft lineaire tv, maar het lijkt erop dat een overvloed van dergelijke diensten de markt verstoort. Teveel vissers in dezelfde vijver leidt tot een mindere vangst per visser en dus moet een nieuwe streamingdienst met een onderscheidend aanbod komen om de kijker te laten 'happen'. Videoland is succesvol omdat de focus op Nederlandse content ligt. Canal+ denkt te kunnen scoren door een focus op Europese content.
Betaling
Een ander voordeel van Canal+ is de lage prijs van het abonnement. Voor vijf euro per maand krijgt de abonnee onbeperkt toegang tot duizenden afleveringen van honderden series, aangevuld met een filmaanbod. Even snel een abonnement afsluiten is voor veel consumenten echter nog niet weggelegd: het betalen van de maandelijkse abonnementskosten kan namelijk alleen via creditcard of PayPal. Betaling via iDeal is dus niet mogelijk. Nu kan aan PayPal wel een normale bankrekening gekoppeld worden om via een omweg een vorm van bankbetaling te doen, maar dat vraagt een aantal extra handelingen. Dit werpt dus een drempel op om Canal+ een maandje te proberen en te kijken of er wat interessants te vinden is.
Aanbod
Aan interessante content ontbreekt het Canal+ zeker niet. Canal+ is in Europa een grote speler. Het Franse mediabedrijf maakt onder meer via STUDIOCANAL zelf films en series, niet alleen voor de Europese markten maar ook daarbuiten. Canal+ is een namelijk wereldwijde speler. De focus mag dat wel op de Europese markt liggen, maar er zijn ook films en series van buiten Europa in het aanbod van de streamingdienst te vinden.
Brede focus
Naast eigen content van STUDIOCANAL, die deels onder de noemer Canal+ Original exclusief beschikbaar is via de streamingdienst, wordt het aanbod - ook deels exclusief - aangevuld met aangekochte content. Deze is onder meer afkomstig van Fremantle (RTL Group), Dutch CORE, Lionsgate en Lumière. Ook een deel van het filmportfolio van SPI International (Film1 en Filmbox) is bij de streamingdienst terug te vinden. Omdat Canal+ een belang heeft in Viaplay - dat in 2024 groeit naar 30 procent - zijn ook door Viaplay zelf gemaakte series in het aanbod van Canal+ opgenomen. Het gaat hierbij om kwalitatief sterke Scandinavische series die voorheen als Viaplay Original alleen met een Viaplay-abonnement te zien waren. Als grootaandeelhouder van Viaplay kan Canal+ er op een later moment ook voor kiezen om een deel van sporten waarvan Viaplay de exclusieve Nederlandse uitzendrechten heeft via Canal+ aan te bieden.
Canal+ Action
Om de streamingdienst nog aantrekkelijker te maken, is er naast de on demand catalogus ook een filmzender aanwezig. Dit is Canal+ Action. De zender is lineair alleen bij Canal Digitaal in het aanbod beschikbaar. Omdat Canal+ de streamingdienst in Nederland samen met partner Ziggo heeft gelanceerd, is de dienst via een app ook direct beschikbaar op de bruikleendecoders Mediabox Next en Next Mini van dit kabelbedrijf. Overigens kan een deel van de klanten van KPN en Odido ook direct via de bruikleendecoder kijken. Als bij KPN de TV+ decoder of bij Odido de nieuwe Mediabox - beide functioneren op Android TV - wordt gebruikt, kan via de Play Store de Canal+ app worden gedownload. Het abonnement moet in dat geval wel rechtstreeks via Canal+ worden afgesloten. Op deze manier komt Canal+ Action ook rechtstreeks op de decoder beschikbaar bij een deel van de KPN- en Odido-klanten.
App
Voor de belangrijkste platforms heeft Canal+ een app beschikbaar. Er kan via pc, laptop, tablet en smartphone worden gekeken, maar ook via online mediaspelers en veel modellen Smart TV's. De apps zijn vergelijkbaar met die van Canal Digitaal. Wie trouwens via Canal Digitaal naar tv kijkt, hoeft geen abonnement op Canal+ af te sluiten. Het identieke aanbod is namelijk nu al aanwezig in het on demand-gedeelte van de Canal Digitaal-app. Vanaf eind januari wordt deze Canal Digitaal-app vernieuwd. De merknaam Canal Digitaal blijft in Nederland bestaan, maar Canal+ wordt daar prominent aan toegevoegd. Ook worden beide apps gelijk getrokken, zodat het voor abonnees van de streamingdienst Canal+ makkelijker wordt om een OTT-abonnement van Canal Digitaal te nemen. Zo kan in dezelfde app online naar tientallen zenders worden gekeken, inclusief alle kanalen van ESPN. Met een meerprijs van 10 euro is dat een interessante optie voor cordcutters. Technisch gezien kan de navigatie binnen de app van Canal+ nog wat verbeterd worden, maar dat wil zeker niet zeggen dat de app slecht is. De beeldkwaliteit is voldoende, maar niet meer dan dat. De abonnee hoeft dus geen 4K-beelden te verwachten bij een film of serie.
Conclusie
Het Europese aanbod maakt Canal+ een interessante aanvulling voor Nederlandse consumenten met een abonnement bij een van oorsprong Amerikaanse streamingdienst als Netflix, Disney+, SkyShowtime of Prime Video. Voor een nieuwe streamingdienst heeft Canal+ de zaken redelijk goed voor elkaar. Toch is enige kritiek terecht, want een echt nieuwe streamingdienst is Canal+ eigenlijk niet. De Franse eigenaar en bedrijfsonderdeel Canal Digitaal hebben al jaren ervaring met streamen en dus mag de consument best wat hogere verwachtingen hebben, bijvoorbeeld als het gaat om de beeldkwaliteit. Die is voldoende, maar zorgt zeker niet voor de jubelstemming.