Chromecast doet Android TV cadeau

Officieel is hij in Nederland nog niet te koop, de nieuwe Google Chromecast. Waarschijnlijk omdat de laatste versie van het apparaatje gebruik maakt van de spraakgestuurde Google Assistent, en het kleine Nederlandse taalgebied pas later aan bod komt. In Engelstalige landen en Duitsland is de Chromecast wel te koop. Voor deze test bemachtigde Totaal TV een Duits exemplaar voor 68,50 euro. Dat is een stuk duurder dan de vorige generatie, maar goedkoper dan de Chromecast Ultra, waar we onze aanwinst beter mee kunnen vergelijken. Dit nieuwe apparaatje heeft echter veel en veel meer in huis.
Mediaspeler
De vierde generatie van Googles Chromecast is namelijk heel anders dan zijn voorgangers. Het populaire streaming-apparaatje is een volwaardige Ultra HD mediaspeler geworden, met Android TV als besturingssysteem. Dat betekent dat we op de Chromecast apps kunnen installeren voor allerhande streamingdiensten en andere toepassingen. Ook komt de Chromecast nu met een eigen afstandsbediening. In tegenstelling tot vorige generaties is er voor de bediening dus geen smartphone of tablet meer nodig. Natuurlijk blijft de Chromecast ook gewoon te gebruiken om vanaf een mobiel apparaat naar de tv te streamen – indien gewenst in Ultra HD kwaliteit.
In de doos
De nieuwe Chromecast wordt verkocht onder de naam 'Chromecast met Google TV'. De dongle is gevormd als een flinke gladde kiezelsteen met alleen een resetknop. In Amerika is de Chromecast verkrijgbaar in drie kleuren, maar in Europa hebben we alleen nog de sneeuwwitte variant gezien. Aan de ene kant van de kiezel zit een snoertje met HDMI-connector, aan de andere kant de ingang voor een USB-voeding. Deze voeding en een afstandsbediening worden meegeleverd. Alle onderdelen zitten netjes beschermd met zacht plastic in een compact doosje. De quickstart handleiding is in de praktijk niet echt nodig. Wel noodzakelijk zijn een Google-account en de Google Home-app op een smartphone of tablet. Beide zijn gratis. Ook moet er een wifi-netwerk beschikbaar zijn.
Installatie
De Chromecast prikken we in een van de vrije HDMI-poorten van de tv, die we afstemmen op de juiste ingang. Het apparaatje moet van stroom worden voorzien, en hiervoor wordt gebruiken we de meegeleverde adapter en USB-kabel. Die hebben we ook echt nodig, want als we proberen de Chromecast te voeden vanuit een van de USB-poorten achter op de tv, verschijnt er een animatie op het scherm die duidelijk maakt dat dit niet de bedoeling is. De Chromecast verlangt hiervoor blijkbaar te veel stroom en moet dus echt aan het lichtnet. Voor wie de tv plat tegen de muur heeft hangen betekent dat dus helaas een extra zichtbaar kabeltje.
Eerste gebruik
De verdere ingebruikname verloopt via instructies op het tv-scherm. De installatieprocedure begint met het koppelen van de bluetooth-afstandsbediening. De aanwijzingen op het scherm zijn nog in het Duits, maar de plaatjes en animaties maken duidelijk welke knoppen we moeten indrukken. Daarna kunnen we een taal kiezen. Ook Nederlands is hier een optie. Vanaf dat moment verloopt de verdere installatie in het Nederlands, en ook de menu's zijn Nederlandstalig. Nu kunnen we de Chromecast zoeken met de Google Home-app van onze telefoon en scannen we de QR-code op het scherm. We accepteren de gebruiksvoorwaarden, loggen in op ons Google-account en dan vertelt de Chromecast ons dat hij de laatste systeemupdate wil installeren. Dit is altijd een goed idee.
Afstandsbediening
In een volgende stap wordt ons gevraagd of we de afstandsbediening willen instellen. Dit is een compact modelletje met ronde vormen en een bolle onderkant. Google heeft hier duidelijk gekozen voor wat anders, want de meeste mediaspelers leveren een sobere, slanke afstandsbediening mee die is gemodelleerd naar die van de Apple TV. Bij de zapper van de Chromecast kunnen we ervoor kiezen om met de powerknop de tv aan en uit te zetten (via HDMI-CEC). Ook krijgen we de optie om met de volumeknoppen het geluid van de tv of AV-receiver te bedienen. Vele merken worden hierbij ondersteund, en in de praktijk is dit heel handig. Minder handig is de plaatsing van de volumeknoppen aan de rechterzijkant van de afstandsbediening, waar ze (voor rechtshandigen) net niet lekker met de duim kunnen worden bereikt. De bolle bodem van de zapper ligt lekker in de hand, maar is een handicap als hij wordt gebruikt terwijl hij op tafel ligt: bij elke toetsdruk rolt het ding opzij.
Google TV
Zodra de installatie is doorlopen zien we wat Google bedoelt met 'Google TV'. De lay-out van het homescreen is net wat anders dan bij andere Android TV apparaten. De verschillen zijn echter klein – althans vooralsnog voor Nederlandse gebruikers. Google TV toont een rijtje met beschikbare apps, en daaronder een overzicht van de laatste bekeken titels. Een paar van de meest gebruikte apps is al geïnstalleerd. Omdat we ingelogd zijn op ons Google-account, worden we ook meteen aangemeld bij YouTube en Netflix. Verder is er een overzicht 'Apps van andere apparaten'. Hierin staan apps die we op andere apparatuur met Android TV hebben gebruikt en ook beschikbaar zijn op de nieuwe Chromecast. Met een paar klikken worden deze ook op de nieuwe speler geïnstalleerd.
Streaming-apps
Hoewel de speler dus officieel in Nederland nog niet te koop is, vinden we in de app store wel gewoon de apps voor de meeste Nederlandse streamingdiensten. Zo zijn naast internationale diensten als YouTube, Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ ook de apps aanwezig van Ziggo, Canal Digitaal, Videoland, NPO, NLZIET, KIJK, Dplay en Pathé Thuis. Er is geen app van KPN Interactieve TV voor Android TV, dus het is logisch dat deze ontbreekt. YouTube en Netflix hebben van Google ook een eigen knop op de afstandsbediening gekregen.
Andere toepassingen
Het leuke van Android TV is dat er naast de apps van streamingdiensten nog talloze andere toepassingen kunnen worden geïnstalleerd. Veel gebruikers worden blij van de mediaspeler-apps Kodi, VLC en Plex, waarmee films en series vanaf een NAS of computer in het thuisnetwerk kunnen worden afgespeeld. Voor muziek is er bijvoorbeeld Spotify, Deezer en TuneIn, en er zijn apps om het nieuws of weer te raadplegen. Technisch georiënteerde gebruikers vinden daarnaast bijvoorbeeld toepassingen om bestanden te beheren, de wifi-snelheid te meten of een VPN in te stellen. Voor gamers zijn er apps voor Twitch en Steam. Er zijn zelfs apps te vinden om de knoppen van de meegeleverde afstandsbediening van extra functies te voorzien. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Beeld en geluid
De nieuwe Chromecast is geschikt voor HDR-weergave met HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. Als we in het instellingenmenu de optie 'Content matchen' kiezen, wordt de optimale HDR-variant automatisch ingeschakeld als er geschikte content wordt afgespeeld. Na ingebruikname van de Chromecast staat 'Content matchen' echter uit, en in dat geval wordt er voortdurend een HDR-weergave geforceerd. Beeldpuristen zullen daar niet de voorkeur aan geven, maar we moeten constateren dat het er op de gebruikte test-tv (een LG oled-model met Dolby Vision) niet slecht uit ziet. Binnen de streamingapps doet de beeldkwaliteit nauwelijks onder voor die van de apps die in de test-tv zijn ingebouwd. Hier en daar zien we een lipsync-probleem, dat in de tv echter eenvoudig kan worden gecompenseerd. Het casten met de nieuwe Chromecast gaat zoals we gewend zijn. Geschikte video's die we streamen vanuit bijvoorbeeld de YouTube- of Netflix-app op de smartphone worden in Ultra HD en met HDR op het tv-scherm getoond. Ook wat betreft geluid is de nieuwe Chromecast bij de tijd. Dolby 5.1 en Atmos worden ondersteund.
Google Assistent
Met een speciale knop op de afstandsbediening activeren we de Google Assistent. Houd de knop ingedrukt, stel een vraag ('Hoe is het weer?', 'Toon films met Michael Keaton') en de zoekresultaten verschijnen op het scherm. De Assistent verstaat uitstekend Nederlands, maar bij de zoekresultaten blijven de hits beperkt tot YouTube en Google Films. Er worden geen films uit bijvoorbeeld de Netflix-catalogus voorgesteld. Deze optie werkt in Nederland dus nog niet optimaal, maar dat zal veranderen als Google TV bij ons officieel wordt uitgerold. Dat dit gaat gebeuren staat wel vast, want Google heeft grote plannen met Google TV, dat ook zal verschijnen in Smart TV's en andere apparaten.
Wat we missen
Omdat we er wat vroeg bij zijn, is er nog een aantal opties die we missen. In andere landen heeft Google TV een rubriek met persoonlijke aanbevelingen uit het aanbod van de gebruikte streamingdiensten en YouTube. Gebruikers kunnen aanbevelingen een duimpje omhoog of omlaag geven – zodat tips in de toekomst beter aansluiten op de persoonlijke smaak – of toevoegen aan een persoonlijke kijklijst. Nederlandse gebruikers zullen het voorlopig zonder deze opties moeten stellen, maar dat staat het kijkplezier natuurlijk niet echt in de weg.
Conclusie
Een volwaardige Android TV mediaspeler voor nog geen zeventig euro is een uitstekende deal. Toch moet het goedkoper kunnen, want in de VS gaat de nieuwe Chromecast voor een ongelooflijke 50 dollar over de toonbank. Daarom denken we dat de prijs ook in Europa nog wat zal zakken. Nog niet alle functies van Google TV zijn voor Nederlandse gebruikers beschikbaar, maar eerlijk gezegd missen we deze nog niet echt. De nieuwe Google Chromecast is een voortreffelijke en betaalbare manier om je tv 'smart' te maken, compleet met mediaspeler en alle moderne beeld- en geluidstechnieken.