Dreambox: nog steeds 'wow'!
De naam Dreambox roept bij veel kijkers herinneringen op aan de gouden jaren van hun satelliethobby. Maar er is sindsdien veel veranderd. De Dreambox van nu is niet meer die van toen. De nieuwe eigenaren zijn een nieuwe weg ingeslagen en ontvangers met de merknaam Dreambox worden nu in China gemaakt. Staan kwaliteit en techniek nog steeds hoog in het vaandel?
Multimedia
We testen de Dreambox One UltraHD Combo. Een mond vol, maar bij die lange naam hoort dan ook een apparaat dat meer is dan alleen een satellietontvanger. Met dit multimediawonder kan ook naar digitale kabeltelevisie of ethertelevisie worden gekeken. Daarnaast zijn er uitgebreide online mogelijkheden. Kortom: alleen al de specificaties doen ons watertanden.
Luxe uitstraling
Bij het uitpakken van de ontvanger maakt een wow-gevoel zich van ons meester. De Dreambox One UltraHD Combo heeft een uitstraling die we nog maar zelden zien bij een multimedia-apparaat. Maar voor de aanschafprijs van een slordige driehonderd euro verwachten we natuurlijk meer dan alleen een elegant en luxe ogend kastje.
Onder de kap
De ontvanger meet 17 bij 3 bij 9cm. Bij het openen van de behuizing voor een blik op de techniek krijgen we het tweede wow-gevoel. Het technisch hart bestaat uit een processor met zes kernen met een kloksnelheid van 1500MHz, gebaseerd op de Amlogic S922X architectuur. Dit is goed voor een CPU met een kracht van maar liefst 53.000 DMPIS. En alsof dit niet genoeg is, wordt hieraan ook nog een - voor tv-decoders minder gangbaar - uitgebreid geheugen gekoppeld. Dit is een DDR RAM-geheugen van 2GB en een NAND. Het moederboard ziet er verzorgd en goed ingedeeld uit. De gebruikte componenten zijn zo te zien van een betrouwbare kwaliteit. Wat wel ontbreekt is de mogelijkheid om intern een harde schijf te plaatsen. Voor het opnemen van programma's en het pauzeren van live uitzendingen moeten we dus een externe harde schijf of geheugenstick via USB aansluiten.
Beperkingen
Op het front van ontvanger ontbreekt een display. Toch is dat iets wat we mogen verwachten van een decoder in deze prijsklasse. Wel vinden we aan de voorkant een interne kaartlezer. Deze is geschikt te maken voor vrijwel alle smartcards van tv-distributeurs. Ook die van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Een Common Interface-slot is echter niet aanwezig. Dit betekent dat dit apparaat nutteloos is voor abonnees van de Nederlandse en Vlaamse satellietdistributeur Joyne. Verder is er op het front nog een slot om een SD-geheugenkaart te plaatsen en een stand-by-knop.
Afstandsbediening
Het bedienen van de ontvanger kan dus alleen via de meegeleverde afstandsbediening. Dat is geen straf, want ook bij dit model levert Dreambox weer de eigen bekende maar vooral betrouwbare afstandsbediening. De handligging en indeling van de toetsen is uitmuntend. Nieuw is dat de Dreambox One UltraHD Combo de mogelijkheid biedt om de afstandsbediening niet via infrarood maar via bluetooth te gebruiken. Dit betekent dat richten naar de decoder niet meer nodig is.
Aansluitingen
De meeste aansluitingen vinden we aan de achterzijde van het apparaat. Dat is wat betreft de USB-poort jammer. Een USB-ingang aan de voorzijde van een decoder is wat ons betreft uitermate handig. De Dreambox One UltraHD Combo heeft allen aan de achterzijde twee USB-ingangen, waarvan één USB 3.0. Naast de aansluitmogelijkheden voor satelliet en kabel vinden we achterop ook de aansluitingen voor ethernet, optische digitale audio, HDMI en een servicepoort die voor de consument geen nut heeft. Omdat deze Dreambox gebruik maakt van een 12 volt voedingsspanning is hij ook probleemlos in camper of caravan te gebruiken. Een handig pluspunt is dat een hardwarematige aan/uit-schakelaar aanwezig is. Het apparaat kan ook draadloos via wifi worden aangesloten op het huisnetwerk en internet.
Gebruik
Installatie van de ontvanger is eenvoudig. We volgen gewoon de instructies die op het scherm zichtbaar zijn en alles komt vanzelf in orde. De door Dreambox gemaakte firmware is goed bruikbaar en overzichtelijk. Maar omdat de Dreambox One UltraHD Combo een Enigma2 Linux ontvanger is, is het een kwestie van tijd voordat hobbyfirmware beschikbaar komt op het internet. Naar verwachting is dat wel van minder hobbygroepen dan bij andere fabrikanten van Enigma2-ontvangers. Wat direct opvalt is dat zappen echt supersnel gaat. Ook het navigeren door menu en de elektronische programmagids (EPG) gaat sneller dan bij andere hybride decoders.
Tuner
In de Dreambox One UltraHD Combo wordt een zogenaamde multituner gebruikt. Die bestaat uit twee delen. Het ene deel is satellietontvangst (DVB-S2), het andere deel kabel (DVB-C) of ethertelevisie (DVB-T2). Dit betekent in de praktijk dat DVB-C en DVB-T2 niet gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Alleen de combinaties DVB-S2 met DVB-C of DVB-S2 met DVB-T2 zijn mogelijk. Bij het satellietdeel worden alle DiSEqC-protocollen probleemloos ondersteund. Ook gebruik van een SAT>IP LNB is mogelijk. Wat betreft zoekmogelijkheden voor satellietontvangst scoort deze Dreambox ook goed. Van handmatig zoeken tot het automatisch zoeken van meerdere geselecteerde satellieten is mogelijk. Maar we werden pas echt vrolijk van de zeer goed werkende blindscan. Deze functie is bij veel andere Enigma2 Linux-ontvangers wel aanwezig, maar niet functioneel.
Kabel en DVB-T2
Bij onze test in het Ziggo-verzorgingsgebied konden we – met de smartcard in de interne kaartlezer – alle ongecodeerde en gecodeerde tv-zenders bekijken. Bij DVB-T2 was ontvangst van het ongecodeerde zenderpakket van NPO en RPO zonder problemen mogelijk. Digitenne van KPN kan met dit apparaat niet bekeken worden omdat KPN hierbij alleen bruikleendecoders ondersteunt.
Beeldkwaliteit
Over de kwaliteit van het beeld kunnen we heel kort zijn: die is namelijk uitmuntend. Ook worden alle nieuwe technieken zoals HDR, HLG en HEVC (H.265) ondersteund. Dit betekent dat dit apparaat op dit punt absoluut geen steken laat vallen. Dit geldt ook voor de ondersteunde beeldformaten, die van 576i tot 2160p – dus van SD naar 4K Ultra HD – lopen.
Multimedia
Naast hybride lineaire ontvangst zijn voldoende online mogelijkheden aanwezig. Via plug-ins kunnen we bijvoorbeeld via het internet naar tv-zenders kijken en radiozenders luisteren. Het terugkijken van eerder uitgezonden programma's is mogelijk met een plug-in, maar ook via HbbTV. Verder is dit apparaat een volledige mediaspeler die zowel films (tot 4K Ultra HD) als muziek kan afspelen. Ook is het bekijken van foto's mogelijk.
Interactief
Ook op het gebied van interactiviteit is de Dreambox One UltraHD Combo goed uitgerust. Met een speciale app kunnen we lineaire zenders weergeven op laptop, tablet of smartphone. Ook buitenshuis is dit met enkele handelingen en instellingen op de modem mogelijk. Zo kan er op zakenreis of op vakantie gewoon naar de tv-zenders worden gekeken die deze Dreambox thuis ontvangt. Dit geldt ook voor opgenomen programma's op een harde schijf. Een hierbij geldt niet – zoals bij de online tv-apps van onder meer Ziggo en KPN – dat dit alleen in landen van de Europese Unie mogelijk is. Bij deze Dreambox is dus totaal geen sprake van geoblocking.
Conclusie
De Dreambox One UltraHD Combo is duur. Eigenlijk te duur als we hem vergelijken met decoders van andere fabrikanten met soortgelijke mogelijkheden. Maar het is wel het apparaat dat bij ons voor het eerst sinds lange tijd het hart weer sneller deed kloppen. Niet alleen de hoge prijs, maar ook het ontbreken van een CI-slot zorgt ervoor dat dit apparaat niet de hoogste testscore haalt. Voor het overige hebben we alleen maar lof voor de nieuwe telg binnen de Dreambox-familie.