Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    GigaBlue UHD Trio 4K Pro: Veel opties, maar niet de juiste

    De vernieuwde GigaBlue UHD Trio 4K Pro is een decoder voor hybride ontvangst. Helaas kleeft er een nadeel aan de ontvanger.
    Jarco Kriek
    8 augustus 2023
    6
    comments 1
    GigaBlue UHD Trio 4K Pro: Veel opties, maar niet de juiste

    De GigaBlue UHD Trio 4K Pro is een ontvanger van bescheiden omvang. Hij meet 28 bij 18 bij 6 centimeter, maar ondanks dit kleine formaat biedt hij grote ontvangstmogelijkheden. Naast de ontvanger zelf vinden we in de verpakking een afstandsbediening met batterijen, een Duitse (en dus geen Nederlandse) handleiding en een 12 volt voedingsadapter. Dit laatste betekent dat de ontvanger gebruikt kan worden in mobile homes en boten. Het is dus een apparaat voor uit en thuis.

     

    Satelliet

    De GigaBlue UHD Trio 4K Pro heeft twee ingebouwde, niet-verwisselbare tuners. De eerste is een DVB-S2X tuner. Deze is geschikt voor normale satellietdistributie in 4:2:0 in SD, HD en 4K, maar ook multistream. Even een korte uitleg: 4:2:0 is de ontvangst van zenders die in een normale DVB-S of DVB-S2 stream te vinden zijn. Dit is bij vrijwel alle satellietdistributie het geval. DVB-S2X of multistream wordt vooral in Frankrijk en Italië gebruikt bij satellietdistributie die bedoeld is voor de aanvoer van digitale ethertelevisie. In deze streams zitten meerdere zenders met een efficiëntere compressie. Omdat de distributie niet bestemd is voor normale satellietkijkers en het signaal niet met een standaard satellietontvanger te bekijken is, worden zenders in DVB-S2X ongecodeerd verzonden. De DVB-S2X multistreams zijn hoofdzakelijk te vinden op de Eutelsat-satellieten op de posities 9 graden oost en 5 graden west.

     

    Kabel en ether

    De tweede tuner in de GigaBlue UHD Trio 4K Pro is een zogeheten multituner. Deze is geschikt voor digitale kabelsignalen (DVB-C) en digitale ethertelevisie (DVB-T/T2). Hierbij moet de gebruiker wel voor één van deze mogelijkheden kiezen: het is DVB-C óf DVB-T/T2, ook als satellietontvangst niet wordt gebruikt.

     

    Aansluitingen

    Aan de voorzijde van de ontvanger vinden we geen aansluitingen; alleen een opvallende blauwe led-balk die verticaal over het front loopt. Ook vinden we hier de sleuf waar we de smartcard in de interne kaartlezer kunnen steken. Er is geen Common Interface-slot aanwezig, wat het grootste gemis van deze ontvanger zal blijken. Aan de achterzijde vinden we alle aansluitmogelijkheden. Naast de tuneringangen zijn dit twee USB-poorten, waarvan een 2.0 en de andere 3.0. Verder is er de HDMI-uitgang, een optische digitale geluidsuitgang, een gigabit netwerkaansluiting, een micro SD-geheugenkaartslot en een aansluitpunt voor een infraroodoog.

     

    Afstandsbediening

    Die laatste aansluiting is merkwaardig, want de meegeleverde afstandsbediening werkt op bluetooth. Richten op de decoder is dus helemaal niet noodzakelijk, en gebruik van een infraroodoog onnodig. De afstandsbediening zelf is geen hoogvlieger, maar doet wat hij moet doen. Het grote voordeel van bluetooth is dat we de ontvanger uit het zicht kunnen plaatsen en toch met de afstandsbediening kunnen zappen.

     

    Online

    De GigaBlue UHD Trio 4K Pro is een Linux ontvanger die werkt met het Enigma2 ecosysteem. Dit betekent dat er open source firmware beschikbaar is voor deze decoder. Ook het in Nederland veel gebruikte OpenPli heeft een variant voor de Trio 4K Pro. Hiermee komen ook de bekende kanalenlijsten van Hans binnen handbereik. Deze zijn direct via het menu in te laden indien de decoder via het thuisnetwerk met het internet verbonden is. Voor bekabelde netwerkaansluiting is er een ethernetpoort. Draadloos via wifi is ook een optie, maar hiervoor moet dan wel een wifi USB-ontvanger aangeschaft worden. Als de ontvanger eenmaal online is, komen ook andere interactieve mogelijkheden binnen bereik, zoals HbbTV (mits de zender dit ondersteunt), het downloaden en installeren van add-ons en mediaspelermogelijkheden.

     

    Zenders

    Het aantal zenders dat deze decoder kan opslaan heeft in principe geen limiet. Het zoeken van zenders kan op diverse manieren. Bij DVB-C en DVB-T/T2 wordt het handmatig en automatisch zoeken het meest gebruikt. Bij satellietontvangst is het zoeken vaak complexer. Naast alle standaard zoekfuncties die we op satellietontvangers tegenkomen, heeft de GigaBlue UHD Trio 4K Pro ook de mogelijkheid om te zoeken met blindscan. Hiermee wordt vrijwel alle kanalen die op een satelliet uitzenden - ook feeds en nieuwe zenders - probleemloos gevonden. Alle DiSEqC-protocollen worden door deze ontvanger ondersteund. Ook Unicable en Sat-IP oplossingen kunnen in combinatie met de Trio 4K Pro worden gebruikt.

     

    Kaartlezer

    Dan het grootste minpunt van deze ontvanger, waardoor de GigaBlue UHD Trio 4K Pro voor veel Nederlandse en Vlaamse gebruikers niet meer zo aantrekkelijk is. De ontvanger beschikt namelijk niet over een CI-slot en is daardoor vanaf september niet meer geschikt om naar de gecodeerde zenders van Canal Digitaal en TV Vlaanderen te kijken. De losse smartcard kan tot eind september wel in de interne kaartlezer gestoken worden. Die kaartlezer gebruikt namelijk multicas emulatie, want goed werkt met de door Canal Digitaal en TV Vlaanderen gebruikte Seca/Mediaguard-codering. Beide providers stoppen in september echter met deze verouderde coderingsnorm. Hierdoor is kijken met een losse smartcard in de GigaBlue UHD Trio 4K Pro niet meer mogelijk, en kijken met een geschikte CI-module is met dit apparaat geen optie.

     

    Ongecodeerd

    Waarom dan toch deze test? Omdat het wegvallen van de Canal Digitaal-ontvangst de GigaBlue UHD Trio 4K Pro geen onbruikbaar apparaat maakt. De interne kaartlezer is nog bruikbaar voor gecodeerde kabeltelevisie met een smartcard. In het geval van Ziggo gaat het dan om de oudere smartcards van klanten van het voormalig zelfstandige kabelbedrijf Ziggo. In alle andere gevallen kan via satelliet, kabel en ether alleen naar ongecodeerde kanalen gekeken worden. Dat kan in zeer goed beeldkwaliteit, zowel in SD, HD als 4K. Voor een FTA-ontvanger is deze GigaBlue wel wat aan de prijzige kant.

     

    Conclusie

    Op papier is de GigaBlue UHD Trio 4K Pro een ontvanger met veel mogelijkheden voor een heel acceptabele prijs. In de praktijk wordt het op korte termijn (eind september 2023) een normale hybride FTA-ontvanger. In dit segment zijn veel modellen met soortgelijke mogelijkheden te vinden.

    GigablueGigaBlue UHD Trio 4K ProkabelDVB-CDigitenneDVB-TDVB-T2satellietDVB-S2DVB-S2XEnigma2LinuxOpenPlikaartlezer

    Reacties