Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Google Nest Wifi Pro: meer snelheid, meer glans

    De Nest Wifi Pro-router van Google belooft meer snelheid, een hogere betrouwbaarheid en komt in een glanzend nieuwe behuizing.
    Jorrit van Broekhoven
    16 mei 2023
    8
    comments 0
    Google Nest Wifi Pro: meer snelheid, meer glans

    Drie jaar geleden testte Totaal TV al eens de Google Nest Wifi, een mesh-router die met een uitbreidbaar aantal wifi-punten zorgt voor draadloos internet in de hele woning. Dit jaar lanceerde Google de opvolger Nest Wifi Pro, een update die helemaal bij de tijd is dankzij de ondersteuning van nieuwe standaarden als W-Fi 6, Wi-Fi 6E en Matter. We nemen een set Nest Wifi Pro routers op de proef in onze martelkamer voor draadloze netwerkapparatuur: een huis met drie woonlagen, een betonnen trappenhuis, extra dikke muren en vloeren voorzien van betonijzer. Is het nieuwste Google-product opgewassen tegen deze wifi-bunker, of zijn twee routers onvoldoende?

     

    In de doos

    Zoals we van Google gewend zijn zit de Nest Wifi Pro slim en stijlvol verpakt. De kartonnen doos bevat geen plastic onderdelen en beschermt de hoogglansbehuizing van de router met een stukje vilt tegen krassen. Net als bij de vorige generaties van de routers en de Chromecast met Google TV verkoopt Google de apparatuur in Nederland uitsluitend in de witte uitvoering. De router is wat dunner en hoger dan zijn voorganger, die nog een matte uitvoering had en de vorm van een marshmallow. De Nest Wifi Pro heeft twee ethernetpoorten. Een ethernetkabel en netvoeding worden standaard meegeleverd. Tenslotte is er een snelstartgids in zes talen, waaronder Nederlands.

     

    Snelle start

    De inhoud van de snelstartgids laat zich gemakkelijk opsommen: sluit de router aan op de netstroom en maak met de ethernetkabel verbinding tussen de modem en de ethernetpoort met de afbeelding van het wereldbolletje. Op deze router is dan dus nog één ethernetpoort beschikbaar voor overige apparatuur, maar de poort kan ook worden gebruikt om de routers met een ethernetkabel te verbinden in plaats van draadloos; een optie die ontbrak bij de vorige generatie. Installeer vervolgens de Google Home-app op je telefoon, en volg de procedure die de app aangeeft. Is het echt zo eenvoudig?

     

     

    Installatie

    Op de Google Home-app, die we al in gebruik hadden, is de melding verschenen dat er een nieuw apparaat kan worden geïnstalleerd. De Nest Wifi Pro wordt gevonden en om hem op ons bestaande adres te installeren moet het huidige netwerk worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Mochten we dat niet willen, dan kunnen we ook een nieuw adres aanmaken, maar in dit geval is dat niet nodig. Na een minuutje vraagt de Google Home-app ons om de QR-code van de router te scannen. Deze bevindt zich op de onderkant van het apparaat. Vervolgens maakt de router verbinding met het internet.

     

    Netwerk en wachtwoord

    Zodra dat gedaan is kunnen we aangeven waar in huis de router staat, een naam kiezen voor ons huisnetwerk en een wifi-wachtwoord opgeven. We kunnen er ook voor kiezen om gegevens te delen zodat Google zijn producten en diensten kan verbeteren, en de wifi-cloudservices aanzetten om de werking van onder meer het gastnetwerk en de apparatenlijst te optimaliseren. Gebruikers die hier op redenen van privacy nerveus van worden, kunnen dit ook gewoon weigeren. In een laatste stap wordt het wifi-netwerk aangemaakt en onze telefoon met het nieuwe netwerk verbonden. Op de telefoon is bij het wifi-symbool een '6' verschenen, wat aangeeft dat er gebruik wordt gemaakt van het Wi-Fi 6 protocol.

     

    Mesh-installatie

    Zodra het netwerk is aangemaakt vraagt Google Home of we nog een apparaat willen instellen. Dat willen we inderdaad: op de eerste verdieping plaatsen we nog een Nest Wifi Pro, om de rest van het huis te voorzien van wifi. We steken de tweede router in het stopcontact, wachten tot de indicatorled gaat knipperen en laten de Google Home-app zoeken. Als de router wordt gevonden begint de app met het opzetten van een mesh-netwerk en wordt de router aangewezen als wifi-punt. Bij het afronden van deze installatie krijgen we de herhaling dat er iets mis gaat. We proberen het nog een keer, met helzelfde resultaat. Eigenaardig, dus we besluiten de app opnieuw te starten en het nog eens te proberen. Nu gaat het feilloos.

     

    Test en update

    Als het mesh-netwerk is aangemaakt wordt er meteen een snelheidstest gedaan. Als het wifi-punt onvoldoende signaal krijgt, verschijnt er een melding om het zo mogelijk dichter naar de router te bewegen. Tenslotte gaat Google Home controleren op updates, en als deze zijn gevonden worden ze meteen geïnstalleerd. Het lijkt misschien vreemd dat dit de laatste stap is in de procedure, maar om de update in het mesh-punt te kunnen installeren moet dit natuurlijk eerst met het netwerk zijn verbonden.

     

     

    Tri-band

    De snelheden die we halen via het nieuwe draadloze netwerk liggen wat hoger dan met de vorige versie van de Nest Wifi. De snelheidswinst is niet enorm, maar toch zo'n vijftien procent. Dat is zeker deels te danken aan het gebruik van Wi-Fi 6, waarmee hogere draadloze snelheden kunnen worden behaald, maar vooral ook beter gebruik maakt van de beschikbare bandbreedte. Google gaat zelfs een stapje verder met Wi-Fi 6E. Hierdoor kunnen de Nest Wifi Pro-routers een tri-band systeem gebruiken, waarbij naast de gebruikelijke frequentiebanden van 2,4 GHz en 5 GHz de relatief lege 6 GHz-band wordt benut. Deze 6 GHz-band is gereserveerd voor de onderlinge communicatie tussen de mesh-routers. Dat is vaak een voordeel, omdat het de andere frequentiebanden vrijhoudt voor communicatie naar computers, telefoons, televisie en andere wifi-apparaten in huis.

     

    Snel op zolder

    Een nadeel van de 6 GHz-band is dat hij vrij gevoelig is voor obstakels en het bereik dus niet heel groot is. Zeker op onze testlocatie betekent dit dat we de locatie van onze routers slim moeten kiezen. Een halve meter naar links of rechts kan het verschil maken tussen een vlotte verbinding of helemaal geen verbinding. Bij het installeren lijkt het systeem voor de signaalsterkte een soort drempelwaarde te hanteren, waaronder de installatie mislukt. Zodra het mesh-systeem eenmaal is opgezet werkt het echter prima, snel en zonder haperingen. Met twee routers voorzien we het hele huis van draadloos internet. Wie op de zolderverdieping topsnelheden wil behalen, doet er verstandig aan een derde router in te zetten. Maar als het op onze testlocatie werkt - wat het geval is - werkt het bij de gemiddelde gebruiker ongetwijfeld nog veel beter.

     

    Oud en nieuw

    Onder uitdagende omstandigheden komt de keuze van de routers bij de Nest Wifi Pro dus nog wat nauwkeuriger dan bij zijn voorganger. Het is overigens niet mogelijk om Nest Wifi netwerkapparatuur van de vorige generaties te gebruiken in combinatie met de nieuwe Pro-versie van de routers. Bij het vorige Nest Wifi-systeem waren de wifi-punten voorzien van slimme speakers. Dat is nu niet meer het geval. Een 'oud' wifi-punt kan nog wel als losse slimme luidspreken worden geïnstalleerd.

     

     

    Matter

    Nog iets waardoor de Nest Wifi Pro klaar is voor de toekomst is de ondersteuning voor Matter, de nieuwe standaard voor smart home apparatuur zoals slimme lampen en speakers, de slimme thermostaat, deurbel, sensoren en bewakingscamera's. Door Matter gaan al die apparaten naadloos met elkaar samenwerken, ongeacht het merk of de slimme assistent (zoals de Google Assistent, Alexa of Siri) je gebruikt. Installatie wordt gemakkelijker en veiliger, en apparaten reageren sneller met Matter.

     

    Nadelen

    Gebruikers die graag diep in de instellingen van hun netwerkapparaten duiken om aanpassingen te maken, zijn misschien teleurgesteld in de Nest Wifi Pro. De Google Home app biedt mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, een gastnetwerk, DNS-configuratie, poortbeheer en IP-reserveringen, maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de frequentiebanden van het netwerk te splitsen in verschillende netwerknamen. Geen probleem voor de gemiddelde gebruiker, maar voor sommige consumenten kan het aanleiding zijn om een ander merk te kiezen.

     

    Up-to-date

    De Nest Wifi Pro routers verdienen de voorkeur boven hun voorgangers en zijn een goede keus voor consumenten die vlot en makkelijk het hele huis van wifi willen voorzien. Het wifi-netwerk is met deze nieuwe set weer helemaal up-do-date. Omdat er nog niet heel veel apparaten werken met Wi-Fi 6, is een upgrade echter niet echt noodzakelijk. Natuurlijk heeft Google ook concurrentie van grote internetproviders als Ziggo en KPN, die hun klanten met voordelig van een gelijksoortige oplossing voorzien. Hun apparatuur - SmartWifi en SuperWifi - is echter een generatie ouder, heeft geen Wi-Fi 6E, tri-band functionaliteit of Matter-ondersteuning.

    GoogleNestWifi ProNest Wifi ProroutermeshwifiWi-Fi 6Wi-Fi 6EGoogle Home

    Reacties