Google Pixel Tablet: tablet + dock = superslim

Terwijl Android dominant is op de markt van smartphones, zijn tablets met het besturingssysteem in populariteit achtergebleven. Android-tablets kregen een slechte naam door de spotgoedkope maar kwalitatief slechte modellen die tien jaar geleden de markt overspoelden. Tegenwoordig is er nog maar een handvol merken - zoals Samsung en Lenovo - dat kwalitatief goede Android-tablets maakt, en deze zijn behoorlijk prijzig. Ook heeft de Android-tablet concurrentie van het snel groeiende aanbod aan 2-in-1 Chromebooks, met een touchscreen en de mogelijkheid om Android-apps te draaien. Toch is er nog een toekomst voor de Android-tablet. Enkele maanden geleden presenteerde OnePlus zijn eerste, goed ontvangen OnePlus Pad en onlangs wierp ook Google zich in de strijd met de nieuwe Pixel Tablet.
Oplaaddock
Een tablet is heel wat anders dan een groot uitgevallen smartphone. De gemiddelde Nederlander grijpt 264 keer per dag naar de smartphone, vaak maar een paar seconden om een berichtje te lezen. Een tablet gebruiken we minder vaak, maar meestal wel voor een langere sessie. Zeker als de tablet wordt ingezet als babysit, wat meestal is af te raden. De rest van de tijd ligt de tablet ergens niets te doen, wat eigenlijk zonde is van zo'n mooi apparaat. Met de Pixel Tablet doet Google dan ook iets heel slims. De tablet wordt geleverd met een dock dat dienst doet als oplader en luidspreker. De plaatsing op het dock gaat dankzij wat magneetjes handig en feilloos, en daarbij maken de tablet en het dock automatisch contact via enkele verende contactpunten (pogo pins). De tablet wordt vervolgens direct opgeladen. Wie de tablet na gebruik trouw op zijn dock zet heeft dus nooit last van een lege batterij, want een opgeladen Pixel Tablet gaat zo'n tien tot twaalf uur mee. Natuurlijk is het ook mogelijk om de tablet op te laden via de USB-C poort, maar een losse lader wordt niet meegeleverd.
Beeld en geluid
Op zijn dock geplaatst kan de Pixel Tablet meer dan alleen opladen. De combinatie van de Google Assistent en het dock maakt een smart speaker, die kan worden gebruikt om via stemcommando's de verlichting, muziek en temperatuur in huis te regelen of een boodschap naar andere kamers te laten klinken. Ook is de tablet op zijn dock een veelzijdig fotolijstje en toont hij in combinatie met een cameradeurbel wie er voor de deur staat. Bijzonder is dat de Google Pixel Tablet niet alleen kan streamen naar een groot scherm, maar zelf ook Chromecast heeft ingebouwd. We kunnen er dus vanaf onze smartphone een video op streamen zonder op te staan of de tablet van zijn dock te nemen. De Pixel Tablet klinkt dankzij vier ingebouwde speakers behoorlijk goed. Het dock voegt daar wel wat middentonen en een beetje bas aan toe, maar erg indrukwekkend kunnen we het geluid van het dock niet noemen. Ook is het volume onvoldoende om een kamer te vullen. Zonder tablet is het dock overigens geen slimme luidspreker: hij heeft geen microfoon, wifi of ingebouwde Google Assistent.
Scherm
Het scherm van de Pixel Tablet heeft een diagonaal van 10,5 inch en een verhouding van 16:10, wat voor een tablet aan de brede kant is. De resolutie is 2560 bij 1600 beeldpunten. Het scherm komt het beste tot zijn recht met apps die geoptimaliseerd zijn voor de tablet en zowel in horizontale als verticale stand prettig te gebruiken zijn. Helaas is dat met Android-apps minder vanzelfsprekend dan bij die voor de iPad. Omdat er maar een beperkt aantal verschillende iPads is, is het voor ontwikkelaars makkelijk om een app te maken die er op alle iPads goed uitziet. Android-tablets komen in veel verschillende afmetingen, resoluties en beeldverhoudingen. Op de Pixel Tablet zien de meest gebruikte apps - zoals Netflix, Disney+, Spotify, YouTube en alle Google-apps - er uitstekend uit. Hetzelfde geldt voor de productiviteitsapps binnen Office 365 (zoals Word en Excel) en Google Docs. De verversingssnelheid van het scherm (60 Hz) blijft achter bij die van andere moderne tablets, maar dat is eigenlijk alleen bij het gamen te merken. Vervelender is dat de kijkhoek van het LCD-scherm niet erg riant is, wat toch wel prettig was geweest op een tablet die ook dienst doet als informatiescherm in de huiskamer. Omdat ook de helderheid en het contrast niet echt spetterend zijn, kunnen we het scherm niet 'premium' noemen.
Specificaties
In gebruik werkt de Pixel Tablet vlot en soepel. Google gebruikt de krachtige eigen Tensor G2 chip en rustte de tablet uit met 8 GB aan RAM-geheugen en 128 of 256 GB aan opslaggeheugen. Wie veel geheugen nodig denkt te hebben, moet bij aanschaf de juiste keuze maken, want er is geen mogelijkheid om een geheugenkaart te gebruiken in de tablet. De tablet is voorzien van Wi-Fi 6E en heeft geen optie voor het plaatsen van een simkaart. Met een gewicht van 493 gram is de tablet niet te zwaar en de nano-keramische coating geeft de achterkant een luxe uitstraling. In de praktijk zullen veel gebruikers voor een beschermhoes kiezen, maar in het geval van deze Pixel Tablet moet dat een hoes zijn die werkt in combinatie met het dock. Voor onze test leverde Google een prettige hoes mee in de kleur van de tablet zelf, met een fraaie uitklapbare steun aan de achterkant. De tablet heeft twee 8 megapixel-camera's; eentje aan de achterkant en eentje aan de voorkant. Zeker voor een tablet is de kwaliteit van de foto's prima, en dankzij de bijbehorende software is er nog veel meer uit te halen. Voor videomeetings leveren de camera's een HD-beeld van 1080p in 30 beelden per seconde. In de powerknop schuilt een vingerafdruksensor voor extra veilige toegang tot de tablet en beveiligde functies.
Android 13
Vanuit de doos draait de Pixel Tablet Android 13 als besturingssysteem. Zeker in combinatie met de geoptimaliseerde Google-apps werkt dat enorm prettig. Documenten en foto's kunnen van de ene naar de andere app worden gesleept en verschillende apps kunnen soepel naast elkaar worden geplaatst in een gebruiksvriendelijke split screen mode. Zo is het mogelijk om echt te multitasken, bijvoorbeeld om een videogesprek te voeren en tegelijkertijd aantekeningen te maken. Het grote scherm en de snelle processor helpen daarbij. Google voorziet de Pixel Tablet minimaal vijf jaar van updates, dus de koper kan erop vertrouwen dat de aanschaf een behoorlijke tijd meegaat. En dat is goed nieuws, want wie zich eigenaar van deze tablet wil noemen zal er wel voor in de buidel moeten tasten.
Niet goedkoop
De Google Pixel Tablet is beschikbaar in porseleinwit en olijfgroen en wordt altijd geleverd in een bundel met een bijpassend oplaaddock. De prijs is fors. De 128 GB-uitvoering kost 679 euro, wat nogal wat hoger is dan de Amerikaanse prijs van 499 dollar. Wie kiest voor de 256 GB-versie betaalt 799 euro, en een extra oplaaddock is verkrijgbaar voor 144 euro. Ook andere accessoires die Google levert - zoals de beschermhoes - zijn niet goedkoop, maar hier en daar zien we op het internet al voordelige alternatieven van andere fabrikanten. Via bluetooth is het ook mogelijk om met een los toetsenbord of een stylus op de tablet te werken. Ook hier is er een ruime keuze van verschillende merken.