Hisense 55U8QF: Goede deal in beeld en geluid
Als nieuwkomer in de Nederlandse tv-winkels is Hisense nog niet vertrouwd bij de consument. Een televisie kopen van zo'n onbekend merk is altijd een beetje spannend, maar Hisense is bepaald niet uit de lucht komen vallen. Het is de grootste tv-fabrikant van China en bestaat al sinds 1978. Ook toestellen met de merknamen Toshiba en Sharp worden door Hisense gemaakt. Televisies van de fabrikant hebben nieuwe beeldtechnieken, maar zijn vriendelijk geprijsd.
U8QF-serie
In deze test nemen we de Hisense U8QF-serie onder de loep. De U8QF-lijn werd iets meer dan een half jaar geleden in Nederland geïntroduceerd, maar staat tijdens de sportzomer opnieuw in de schijnwerpers. De U8QF-televisies zijn in twee beeldformaten leverbaar: 55 en 65 inch. In onze test gebruiken we de 55 inch-variant.
Quantum dot
Hisense maakt in deze beeldschermen gebruik van de quantum dot techniek. Deze techniek wordt ook gebruikt in onder meer de premium modellen van Samsung. De techniek is hierdoor beter bekend als QLED. Ondanks de schappelijke prijs van minder dan duizend euro stopt Hisense veel extra's in de 55U8QF. Daarbij zitten opties die bij bekendere merken alleen in duurdere televisies aanwezig zijn. Zo heeft de Hisense U8QF-lijn Full Array Local Dimming, een 10-bit panel, een beeldverversingssnelheid van 100Hz en is er een soundbar geïntegreerd in het toestel.
Gewicht
Wat direct opvalt als we de televisie uit de doos halen, is dat hij eigenlijk helemaal niet zo zwaar is. Zonder de meegeleverde voet weegt de televisie 17,5kg. Plaatsen we de voet onder de televisie, dan komt de weegschaal op 19kg. Voor een televisie met geïntegreerde soundbar is dat vrij licht: vergeleken met een Samsung QLED-televisie scheelt het al snel enkele kilo's. Zeker als de televisie met een muurbevestiging aan een dunne tussenwand op bijvoorbeeld een slaapkamer bevestigd wordt, kan dit bescheiden gewicht een voordeel zijn.
Slank
Het beeldscherm met een diagonaal van 55 inch ofwel 139cm is lekker dun en geeft de televisie een slank uiterlijk. De aansluitingen vinden we aan de achterzijde. De televisie beschikt over een multituner. Dit betekent dat ontvangst van digitale kabel DVB-C (bijvoorbeeld Ziggo), digitale ethertelevisie DVB-T/T2 en digitale satelliettelevisie DVB-S/S2 mogelijk is. Er zijn vier HDMI-ingangen om randapparatuur zoals een tv-decoder of blu-ray speler aan te sluiten. Opvallend is dat deze aansluitingen niet geschikt zijn voor de laatste 2.1 HDMI-techniek. Verder vinden we onder meer twee USB-poorten en een netwerkaansluiting. De draadloze technieken wifi en bluetooth zijn ook aanwezig.
4K-televisie
De Hisense 55U8QF is een 4K-televisie. Om optimaal te kunnen genieten van 4K Ultra HD-beelden wordt bij deze 55 inch een kijkafstand van maximaal 225cm aanbevolen. Als we de televisie in gebruik hebben, valt ons direct op dat de kijkhoek bij dit scherm niet heel riant is. Dat is iets om rekening mee te houden bij een aankoop, maar voor de rest kunnen we alleen maar lovend zijn over de beeldkwaliteit. Dit komt mede doordat deze televisie HDR (High Dynamic Range) ondersteunt. Zowel de norm HDR10+ als Dolby Vision wordt ondersteund. HDR komt beter tot zijn recht door de gebruikte Full Array Local Dimming techniek. Dit zorgt ervoor dat delen van het scherm die zwart horen te blijven, niet door de backlight worden opgelicht. Dit levert onder andere een beter contrast op.
Geluid
Het geluid is bij een platte televisie – zeker in de goedkopere prijsklasse – altijd een aandachtspunt. Vaak is er geen goede klank uit zo'n toestel te halen. Dit probleem speelt bij de Hisense U8QF zeker niet. De televisie beschikt namelijk over een soundbar van het bekende speakermerk JBL. Deze ondersteunt ook Dolby Atmos. Dit betekent dat een film kijken via deze televisie een extra dimensie krijgt, zonder dat we daarvoor geld moeten uitgeven aan aanvullende geluidsapparatuur. Voor wie de geïntegreerde soundbar toch nog niet overtuigend vindt, is er natuurlijk de mogelijkheid om een eigen soundbar of home cinema set op de televisie aan te sluiten. Maar voor de gemiddelde gebruiker voldoet de geïntegreerde soundbar zonder twijfel.
Gecodeerde kanalen
In deze televisie is naast de uitgebreide interne digitale tuner ook een CI+ slot aanwezig om gecodeerde kanalen te bekijken met een module en bijbehorende smartcard. In onze test hebben wij de CI+ module met smartcard van de providers Ziggo (kabel) en Canal Digitaal (satelliet) getest. In beide gevallen konden we de gecodeerde kanalen in het abonnement zonder enig probleem bekijken. De tuner werkt goed en heeft een gevoelige ontvangst. Dit betekent dat bij satellietontvangst ook minder krachtige signalen ontvangen worden.
Smart TV
Helaas heeft de Hisense U8QF ook een echt minpunt. Het aanbod van apps is namelijk zeer karig. Internationale streamingdiensten als Netflix en YouTube zijn wel aanwezig, maar op de Nederlandse markt gerichte diensten niet. Eigenlijk moeten we constateren dat liefhebbers van video on demand bij deze televisie gelijktijdig een online mediaspeler moeten aanschaffen. Het Smart TV-gedeelte lijkt veel op een oudere versie van Android TV, maar feitelijk gebruikt Hisense in deze lijn het besturingssysteem Vidaa U4.0. Hisense heeft overigens wel plannen om bij toekomstige televisies op Android TV over te stappen. In deze Hisense 55U8QF is dat nog niet het geval, en daardoor is er ook geen Chromecast ingebouwd.
Opnemen
Het is overigens mogelijk om content van de interne tuner op te nemen. Hiervoor moet een externe harde schijf op een van de USB-poorten worden aangesloten. Dit maakt ook het tijdelijk pauzeren van live uitgezonden lineaire tv-programma's (timeshiften) mogelijk. Programma's kunnen rechtstreeks vanuit de aanwezige EPG (elektronische programmagids) worden ingesteld voor opname. De menu- en infostructuur van de televisie is overzichtelijk, duidelijk en ook grafisch aantrekkelijk. Mede door de gebruikte quad core processor is de televisie vlot in gebruik. De meegeleverde afstandsbediening ligt goed in de hand en de toetsenindeling is begrijpelijk.
Technieken
Wie de Hisense 55U8QF koopt, krijgt een televisie die veel nieuwe technieken ondersteunt. Dit zijn bijvoorbeeld High View Engine, Ultra Smooth Motion 100Hz en Ultra HD Premium. Dit natuurlijk naast de al eerder in deze test genoemde technieken.
Conclusie
Er is eigenlijk maar één groot minpunt aan deze televisie, en dat is het Smart TV gedeelte met te weinig apps voor de Nederlandse gebruiker. Voor het overige levert Hisense met de U8QF-lijn een product met veel premium mogelijkheden en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zeker met de geïntegreerde JBL soundbar is de 55 inch versie voor minder dan duizend euro een aantrekkelijke deal.
De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Hisense