1. Tests

  Is Samsung QLED de premium prijs waard?

  Na SUHD brengt Samsung nu voor het tweede jaar een modellijn met de QLED beeldtechniek op de markt. Tijd voor een kritische blik.
  Jarco Kriek
  4 juli 2018
  8
  comments 1
  Is Samsung QLED de premium prijs waard?

  Je wordt als consument soms kriebelig van de vele benamingen die televisiefabrikanten voor hun gebruikte beeldtechnieken verzinnen. En eerlijk is eerlijk. Toen wij van Totaal TV iets meer dan twee jaar geleden het persbericht over de komst van QLED-televisies lazen, was ook onze veronderstelling dat Samsung voor de premium televisielijn de stap naar OLED had gemaakt. Maar het kleine streepje dat van de O een Q maakt, betekent in praktijk een groot verschil.

   

  QLED is geen OLED

  QLED is en blijft een verbeterde variant van de LED-beeldtechniek. Dat betekent dat er nog steeds van een zogeheten backlight gebruik wordt gemaakt om de pixels zichtbaar te maken. Eigenlijk is QLED een verbeterde versie van de eerder op de markt gebrachte SUHD-modellijn die in 2016 in de Nederlandse winkels verkrijgbaar was. Zowel QLED als SUHD maken gebruik van de quantum dot-techniek. Beter dan gewone LCD/LED-televisies, maar of het ook echt de strijd aankan met OLED, daar verschillen de meningen over. Feit is wel dat de door ons geteste QE55Q7FN met een adviesprijs van 2199 euro (de gemiddelde winkelprijs ligt net onder de tweeduizend euro) een premium prijskaartje heeft. Een prijs die vergelijkbaar is met OLED-televisies van de merken LG en Philips (TP Vision).

   

  Middenklasser

  En het kan allemaal nog duurder. De Q7F-serie is de middenklasser in het scala van Samsung. Het echte premiummodel is Q9F-serie. In tegenstelling tot de duurdere serie beschikken de Q7F-modellen niet over full array local dimming. Wie van plan is een deze televisie aan te schaffen, dient goed naar de juiste benaming van het gekochte product te kijken. Het nieuwe 2018-model draagt de naam Q7FN. Er zijn enkele webshops die het oude model zonder de toevoeging N – dus Q7F – verkopen. Dit model is gemiddeld zevenhonderd euro goedkoper en beschikt natuurlijk niet over de verbeteringen in specificaties en technieken die Samsung bij het nieuwe model heeft doorgevoerd.

   

  One Connect Box

  Samsung scoort een dikke plus door het gebruik van de One Connect Box. Die zorgt ervoor dat er slechts één kabel naar de televisie loopt. Alle overige aansluitingen – inclusief de stroomtoevoer – zijn op de One Connect Box aanwezig. Dit zijn bijvoorbeeld de antenne-ingangen voor de ondersteunde uitzendplatformen DVB-T/T2, DVB-C en DVB-S2. Voor satelliet zijn twee aansluitmogelijkheden aanwezig. Voor DVB-T/T2 en DVB-C is er één aansluitpunt, en dit betekent dat deze uitzendnormen niet gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Een combinatie van één van deze abonnementsvormen met satelliet is wel mogelijk, maar ook daar zijn restricties aan. Er is namelijk maar één CI + slot op de One Connect Box aanwezig. Daarin is Samsung overigens geen uitzondering. Alle televisiefabrikanten bieden de mogelijkheid tot het plaatsen van slechts een enkele CI/CI + module. Het is wachten op de eerste fabrikant die het aandurft om twee CI+ sloten in een televisie te plaatsen. Het argument van Samsung om dit vooralsnog niet te doen, is dat de meeste klanten geen abonnementen bij twee verschillende aanbieders afnemen. Daar heeft Samsung een punt, maar door een relatief kleine extra investering had men ook de kleine groep consumenten kunnen bedienen die om welke reden dan ook ervoor gekozen hebben om bijvoorbeeld een kabel- en satellietabonnement te combineren.

   

  Aansluitingen

  Wat betreft aansluitingen zit het op de One Connect Box wel goed. Zo zijn er vier HDMI-aansluitingen versie 2.0a aanwezig. HDMI-poort 1 biedt de mogelijkheid voor gebruik van ARC (Audio Return Channel, voor bijvoorbeeld een A/V-tuner). Verder zijn er drie USB-ingangen, een netwerkaansluiting en een optische digitale geluidsuitgang. Intern zijn ook Wi-Fi (802.11ac) en Bluetooth aanwezig.

   

  Afmetingen

  Het beeldscherm heeft een diagonaal van 55 inch. Dit komt overeen met 139cm. De afmeting van de televisie is 123x79x29cm. Het gewicht inclusief de voet is 21kg. Samsung geeft op dat het gemiddelde energieverbruik 141 Watt is, maar als we een iets meer dynamische beeldinstelling gebruiken, loopt het energieverbruik al snel richting de 170 tot 180 Watt. In stand-by is het energieverbruik 0.5 Watt.

   

  Gebruik

  Het installeren van de televisie gebeurt via een overzichtelijk en duidelijk stappenplan. Het is misschien makkelijk om de televisie via wifi op het huisnetwerk en dus het internet aan te sluiten, maar ons advies is om dit toch met een netwerkkabel te doen. Naast uitgebreide lineaire kijkmogelijkheden is het online Smart TV-platform een belangrijk onderdeel van de functionaliteit van deze televisie. Voor het ongestoord en zonder haperingen bekijken van online videocontent verdient een bekabelde verbinding de voorkeur. Als de televisie eenmaal is ingesteld, kan via het menu vrijwel alles op een later moment nog gewijzigd worden. Het menu van de Samsung Q7FN oogt simpel, en voor het navigeren is dat een voordeel. Des te complexer zijn sommige menu-onderdelen. Voor abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen is het installeren van de fastscanzenderlijst van deze aanbieders een makkelijke klus, maar het handmatig zoeken van zenders en vooral het instellen van een multisat-schotelantenne is makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk wordt voor het aansluiten van een uitgebreidere of draaibare schotelantenne echter meestal een externe (U)HD-satellietontvanger gebruikt.

   

  Online

  De televisie maakt gebruik van het door Samsung zelf gemaakte Tizen besturingssysteem dat we in meerdere connected apparaten van deze fabrikant vinden. Binnen Tizen is Smart Hub het online platform. Dit platform is één van de sterkste punten van Samsung. Omdat de Koreaanse fabrikant wereldwijd marktleider op de televisiemarkt is, zijn vrijwel alle online diensten die voor een bepaald land beschikbaar zijn ook echt in de appstore van Samsung te vinden. Daarom is het bijvoorbeeld mogelijk om de drie gratis in de ether beschikbare kanalen van publieke NPO aan te vullen met online diensten als Netflix, Videoland, NLziet, NPO Start, Amazon Prime Video en YouTube. De televisie is daarnaast een volwaardige mediaspeler die meest gebruikte video-, muziek- en fotobestanden probleemloos weergeeft.

   

  Ultra HD

  Natuurlijk is de Samsung QE55Q7FN niet alleen geschikt voor bekijken van content in SD- en HD-beeldkwaliteit. Ook Ultra HD (UHD) kan bekeken worden. Deze televisie is een zogenaamde 4K televisie. Het beeld is dus in de meest optimale geval vier keer beter dan Full HD 1080p. Wie de televisie koopt, is verzekerd van de nieuwste aan HD en UHD  verbonden technieken. Dit zijn onder meer HDR, HDR10+ en HLG. Dit natuurlijk naast allerlei digitale technieken om het beeld softwarematig te verbeteren. Ons advies is overigens om al deze kunstgrepen om het beeld softwarematig te verbeteren zoveel mogelijk links te laten liggen.

   

  Beeldkwaliteit

  Natuurlijk is het belangrijkste van een televisie in deze prijsklasse de geleverde beeldkwaliteit. En op dit punt zijn we toch iets kritischer. Vooropgesteld: de Samsung QE55Q7FN levert een zeer goed beeld. Het grote kleurbereik, de helderheid en bewegingsscherpte vallen direct op. Dit is gecombineerd met een uitstekend contrast en kleurwaarde. Maar bij HDR-content valt in enkele gevallen op dat tot een te helder beeld leidt. Verder is het terugkerende pijnpunt bij Samsung de beperkte kijkhoek. Echt recht voor de televisie zitten is vereist om de best mogelijke beeldkwaliteit te ervaren. Wel een groot voordeel is dat het beeldscherm van deze televisie over een anti-reflex laag beschikt. Dit zorgt er zeker niet voor dat alle hinderlijke schitteringen van de omgeving worden weggenomen, maar het is een groot verschil in vergelijking met een televisie zender reflectieprotectie.

   

  Afstandsbediening

  Samsung levert bij de Q7FN-modellen een standaard plastic afstandsbediening. Deze ligt lekker in de hand en de bediening is prettig. Dit komt vooral omdat de connectie tussen afstandsbediening en televisie met Bluetooth wordt gemaakt. Het richten van de afstandsbediening is dus niet nodig.

   

  OLED

  Terugkomend op de vraag of de Samsung QE55Q7FN zijn premium aanschafprijs waard is: het antwoord is ja en nee. Ja, omdat dit model zeker voor een LCD/LED-televisie een buitengewoon goede beeldkwaliteit levert en Samsung er ook dit jaar in is geslaagd om de QLED-techniek door te ontwikkelen en te verbeteren. Nee, omdat voor een vrijwel gelijke prijs een OLED-televisie van een ander A-merk gekocht kan worden. En OLED is met de huidige stand van zaken toch beter dan QLED. Maar wie de fraaie vormgeving van Samsung prefereert of het merk om welke andere reden dan ook trouw wil blijven, gaat aan de Q7FN zeker veel kijkplezier beleven.

   

  Conclusie

  QLED verliest de strijd op dit moment van OLED, maar levert wel een uitstekende beeldkwaliteit. Daarom is het aan te raden om bij een keuze in deze prijsklasse zeker de Q7FN-modellijn van Samsung te overwegen. De vele aansluitmogelijkheden en de online mogelijkheden van Tizen/Smart Hub zijn naast de One Connect Box grote pluspunten van deze televisie.

   

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Samsung Nederland

  SamsungQLEDSUHDUHDUltra HD4K4K Ultra HDTizenOne Connect BoxQ7F

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Coming to America

  Coming to America
  om 14:58 uur
  Murphy schittert in deze amusante comedy als een Afrikaanse prins die weigert met het mooie meisje te trouwen dat door zijn vader is uitgezocht. In plaats daarvan reist hij undercover naar New York om een intelligente, onafhankelijke vrouw te vinden. Murphy wordt vergezeld door Hall en bekijkt het land met een naïeve blik en een onverwoestbare grijns. Hij ziet wel wat in Headley, maar zij heeft al wat met de botte LaSalle.

  TV-TIP Mars tegen Venus

  Mars tegen Venus
  Net5 om 20:30 uur
  Als je als man moet kiezen, ga je dan voor een kale knar of voor een stotterend apparaat? En wat heeft een vrouw nou liever naast zich op de bank zitten: een stoere Viking of een driftig geëpileerde metroman? In Mars tegen Venus nemen de teams van Jan Versteegh en Leonie ter Braak het tegen elkaar op om antwoord te vinden op die ene, allesomvattende vraag: wie kent de andere sekse het beste?

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)