Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Kleine krachtpatser

    Wie nu een nieuwe satellietontvanger koopt doet er goed aan om direct een 4K Ultra HD-model te kopen. Fabrikanten spelen daar op in.
    Jarco Kriek
    16 januari 2018
    9
    comments 3
    Kleine krachtpatser

    De nieuwste satellietontvangers zijn vaak geschikt voor de Ultra HD beeldtechniek. En nee, dat betekent helaas niet dat daarmee ook direct alle zenders, programma's, series en films in deze verbeterde beeldkwaliteit kunnen worden bekeken. Als eerste moet men natuurlijk ook beschikken over een Ultra HD-televisie, maar belangrijker nog is het punt dat het aanbod van Ultra HD-zenders zeer beperkt is. Satellietkijkers zitten weliswaar op de eerste rang, maar ook zij moeten het doen met slechts een handjevol demokanalen die vaak hetzelfde uitzenden. Een uitzondering is het kanaal Insight TV 4K, dat alleen via Canal Digitaal kan worden bekeken.

     

    Krachtige hardware

    Toch is een Ultra HD-model bij aankoop van een nieuwe satellietontvanger een verstandige keuze. Het is natuurlijk toekomstzeker: u bent klaar voor als er meer Ultra HD-kanalen op de satelliet verschijnen. Maar ook is de hardware krachtiger, en worden nieuwe technieken ondersteund die ook worden gebruikt bij satellietverspreiding van SD- en HD-kanalen. Fabrikant VU+ waardeert zijn bestaande modellen op naar 4K-varianten. Dat geldt ook voor de kleine Zero. De VU+ Zero 4K past in de palm van een hand. Toch ondersteunt het apparaat alle Ultra HD-specificaties. En aan dit apparaat hangt het zeer aantrekkelijke prijskaartje van iets meer dan honderdvijftig euro. 

     

    Meerdere modellen

    De VU+ Zero 4K beschikt over een vaste tuner. In ons testmodel is dat een DVB-S2 tuner voor satellietontvangst, maar er is ook een model beschikbaar met een gecombineerde DVB-C/T2 tuner voor ontvangst van kabel en Digitenne. Goed om te weten is dat het model voor Digitenne voor de toekomst geschikt is, en dus ook kan worden gebruikt na de overstap van Digitenne naar DVBT2. Woont men in het grensgebied, dan kunnen ook zenders uit Duitsland en België ontvangen worden. In deze landen is de overstap naar DVB-T2 in combinatie met MPEG4 en HEVC inmiddels gemaakt.

     

    Aansluitingen

    Kijken we naar ons satellietmodel, dan zien we de standaard aansluitmogelijkheden zoals USB, digitale audio en netwerk. Het is wel jammer dat in de VU+ Zero 4K een 10/100Mbit netwerkinterface zit. Bij een 4K-model hoort eigenlijk een gigabit-interface, zeker omdat de Zero 4K ook als mediaspeler gebruikt kan worden. De twee USB-poorten aan de achterzijde van de ontvanger gebruiken ook de 'ouderwetse' 2.0-techniek. Sluiten we op deze USB-poorten bijvoorbeeld een USB harde schijf aan, dan kunnen we probleemloos programma's opnemen of een lopende uitzending tijdelijk pauzeren. Deze mogelijkheden zijn overigens wel beperkt omdat de Zero 4K slechts over één tuner beschikt. Deze kleine minpunten zijn overigens goed te billijken als we naar de prijs kijken.

     

    Smartcard

    Voor het bekijken van gecodeerde kanalen die door aanbieders in abonnementsvorm worden doorgegeven, zijn er ruime mogelijkheden. Als eerste beschikt de VU+ Zero 4K over een interne kaartlezer. Door emulatie is deze geschikt voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Niet alle kanalen kunnen bekeken worden: wanneer bij een zender de aanvullende CWOE-codering gebruikt wordt, blijft het beeld bij gebruik van een smartcard in de kaartlezer zwart. Maar hiervoor is een Common Interface-slot aanwezig. Als we de smartcard in een geschikte CI-module steken, dan gaan ook deze kanalen voor ons open. De Zero 4K ondersteunt alle in Nederland en België gangbare CI-modules goed. Dat geldt ook voor de CI+ module van geïntegreerde smartcard van Joyne. Het bekijken van de ene zender terwijl een andere zender op dezelfde transponder wordt bekeken, lukt bij Joyne echter niet met deze ontvanger.

     

    Snelheid

    Wat bij gebruik direct opvalt is de snelheid van de VU+ Zero 4K. Het zappen tussen ongecodeerde zenders gaat zeer snel. Ook als er van SD naar Ultra HD wordt geschakeld. Bij gecodeerde kanalen duurt dit iets langer, maar blijft de ontvanger toch snel: binnen de seconde is de andere zender zichtbaar. De snelheid is mede te danken aan het technische hart van het apparaat. Dit bestaat uit een 1500MHz snelle dual core ARM-processor van Broadcom. Hieraan gekoppeld is een 4GB eMMC flash en een 2GB DDR3 RAM geheugen.

     

    Linux

    De VU+ Zero 4K is een open source Enigma2 Linux ontvanger. Dat betekent dat de eigenaar zelf kan bepalen welke firmware hij gebruikt.  Zo kan bijvoorbeeld voor firmware van OpenPli en OpenATV gekozen worden. Voordeel van dit soort firmware is dat de eigenaar zelf de mogelijkheden en het uiterlijk van de ontvanger kan bepalen. Wie nog nooit met Enigma2 firmware heeft gewerkt, kan de verkoper vragen om de ontvanger met de meest geschikte firmware te leveren. Voor Nederlandse gebruikers is OpenPli het geschiktst. Standaard wordt in OpenPli bijvoorbeeld fastscan ondersteund. Helaas werkt de blindscan-functie in de Zero 4K op dit moment nog niet. De drivers van de tuner zijn hiervoor nog niet geschikt. De fabrikant werkt aan een oplossing.

     

    Mogelijkheden

    De VU+ Zero 4K biedt alle mogelijkheden die we van een satellietontvanger gewend zijn. Denk hierbij aan favorietenlijsten, elektronische programmagids en uitgebreide menu- en programmainformatie. Ook worden alle DiSEqC-protocollen ondersteund en werken deze probleemloos. Het streamen van zenders naar tablet en smartphone is mogelijk. Dat kan via een gratis app die beschikbaar is voor Apple iOS en Android. Naast lineair kijken via de satelliet biedt de 4K ook online OTT kijkmogelijkheden. Dat kan onder meer via de installatie van add-ons. Tevens wordt de interactieve dienst HbbTV ondersteund. Het bekijken van honderden tv-zenders en tienduizenden radiozenders beluisteren via internet behoort ook tot de mogelijkheden.

     

    Beeldkwaliteit

    Natuurlijk is de beeldkwaliteit bij een tv-ontvanger een belangrijk punt. En daar kunnen we in het geval van de VU+ Zero 4K kort en duidelijk over zijn: die is uitmuntend. Het is smullen om naar volwaardige Ultra HD-content met goede bandbreedte te kijken. Maar ook SD- en HD-zenders zien er door een goede upscaling goed uit. De stroomvoorziening gebeurt door een externe adapter. Dat is niet verwonderlijk gezien het formaat van de Zero 4K. Er is een fysieke aan/uit-schakelaar aan de achterzijde aanwezig.

     

    Conclusie

    De VU+ Zero 4K is een kleine krachtpatser met grootse prestaties. Zeker als instapmodel is de ontvanger aan te raden. Door gebruik van een 12 volt voeding is hij ook zeer geschikt voor mobiel gebruik in caravan of camper.

     

    De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

    Ultra HD4K Ultra HDVU+VU+ Zero 4KLinuxCommon InterfacekaartlezerDVB-S2DVB-C/T2

    Reacties