Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Luisteren zonder draadjes: Sennheiser vs. Airpods 2

    Wie muziek luistert via oordopjes met bluetooth is verlost van hinderlijke draadjes. De nieuwe generatie earbuds is populair, maar niet goedkoop.
    Jarco Kriek
    23 april 2019
    9
    comments 0
    Luisteren zonder draadjes: Sennheiser vs. Airpods 2

    Draadloze oordopjes zijn niet alleen in trek vanwege het gebruiksgemak. Bij nieuwe apparaten van Apple is draadloos luisteren de standaard geworden, omdat een aansluiting voor een hoofdtelefoon ontbreekt. Ook de geweldige geluidskwaliteit en extra opties kunnen een reden zijn om voor draadloze earbuds te kiezen. In deze test vergelijken we twee van de betere draadloze modellen: Sennheiser Momentum True Wireless en Apple Airpods 2.

     

    Sennheiser Momentum True Wireless

    De duurste van de twee zijn de Momentum True Wireless earbuds van Sennheiser. De draadloze oordopjes zijn in Nederland voor iets minder dan driehonderd euro te koop. Daarvoor krijgen we wel een stijlvol doosje waarin de oordoppen met een magneetsluiting kunnen worden opgeborgen. Die opbergdoos is tevens een powerbank waarmee de oordoppen twee keer volledig opgeladen kunnen worden. Dat opladen gebeurt via een meegeleverde, overigens korte, USB C-kabel. Een stroomadapter voor deze kabel wordt niet meegeleverd. Opladen kan overigens ook prima via de USB-poort van een pc of laptop, al heeft een externe stroomadapter onze voorkeur.

     

    Draagcomfort

    Wat opvalt als de oordoppen in de oren worden geplaatst, is het goede draagcomfort. De oren worden vrijwel volledig afgesloten, en dit komt de geluidsbeleving ten goede. Dit komt onder meer omdat omgevingsgeluiden worden gedempt. Dit maakt de Momentum True Wireless earbuds wel iets minder geschikt als deze ook gebruikt worden bij het hardlopen in een drukke omgeving. Tevens zijn de oordoppen redelijk zwaar. Het draagcomfort wordt hierdoor minder naar gelang de oordoppen langer worden gebruikt. Na iets meer dan een uur begonnen de earbuds ons te irriteren. Even een paar minuten zonder gaf echter voldoende verlichting om een volgende periode van een uur aan te kunnen.

     

    Geluidskwaliteit

    Over de geluidskwaliteit van Sennheiser Momentum True Wireless kunnen we kort zijn: die is namelijk subliem en tot nu toe de beste die we uit draadloze oordoppen hebben horen komen. Waar veel oordoppen tekort schieten bij de lage tonen, vibreert de bas bij deze oordoppen van Sennheiser op een prettige manier op de trommelvliezen. Gecombineerd met de mooie hoge tonen en krachtige middentonen zorgt dit voor een uitermate prettige en natuurgetrouwe muziekbeleving. Een app waarmee de geluidskwaliteit naar eigen voorkeur via een equalizer kan worden ingesteld, maakt het geheel compleet.

     

    Bediening

    In de verpakking vinden we naast de oplaad/opbergcase inclusief de twee oordoppen naast de eerder genoemde USB C-kabel ook extra opzetstukjes voor de oordoppen in verschillende maten om de oordoppen goed sluitend te maken met de oren van verschillende gebruikers. Een korte beschrijving leert ons hoe de oordoppen via bluetooth aan apparaten kunnen worden gekoppeld. Jammer genoeg kan slechts met één apparaat gelijktijdig een werkende connectie gemaakt worden. De oordoppen zijn gemaakt van plastic en beschikken over touch-bediening. Hiermee kunnen we onder meer het geluidsvolume wijzigen, een track voor- of achteruit navigeren en een telefoongesprek aannemen. De bediening van de touchknoppen is even wennen, maar als we hier eenmaal de weg in hebben gevonden is de bediening kinderspel.

     

    Gebruiksduur

    Waar we minder over te spreken zijn, is de tijd die de oordoppen met een volledige lading kunnen worden gebruikt. Bij normaal volume is dat iets langer dan vier uur. Wie de muziek graag wat luider zet, moet met ongeveer een half uur minder genoegen nemen. Met een volle oplaadcase kunnen de oordoppen maximaal twee keer opgeladen worden, dus de totale gebruiksduur als we van huis gaan met volgeladen oordoppen en oplaadcase is ongeveer twaalf uur. En dat is eigenlijk te weinig voor een product in deze prijsklasse. Tevens duurt het opladen van lege naar volledig geladen oordoppen relatief lang.

     

    Apple Airpods 2

    We hebben er lang op moeten wachten, maar uiteindelijk zijn de vernieuwde Airpods van Apple ook in Nederlandse winkels verkrijgbaar. Er zijn twee uitvoeringen. De standaard uitvoering, met een doosje dat via een USB lightningkabel wordt opgeladen, kost €179. Een oplaaddoos die daarnaast ook draadloos kan worden opgeladen kost €229. De earbuds zelf zijn in beide gevallen gelijk.

     

    Siri in je oor

    Ook zien de Airpods 2 er identiek uit aan de eerste versie van de earbuds. De vernieuwing zit voornamelijk intern bij de gebruikte techniek. Apple gebruikt hiervoor een nieuwe chipset, die de naam H1 heeft meegekregen. Niet alleen kan hierdoor spraakassistent Siri ("hé Siri") op de Airpods 2 gebruikt worden, maar ook het schakelen tussen meerdere apparaten verloopt hierdoor veel prettiger. Het allerbelangrijkst is de verbetering op het gebied van stroomverbruik. Die is dusdanig geoptimaliseerd dat de Airpods 2 veel langer meegaan.

     

    Opladen

    Met volgeladen oordoppen kan meer dan vijf uur op het luidste geluidsniveau naar muziek worden geluisterd. Dit is vergelijkbaar met de eerste generatie Airpods. Het verschil zit vooral in het telefoneren. Met Airpods 2 kan met volle oordoppen minimaal drie uur gebeld worden. Dit is niet alleen een uur langer dan met de oudere versie, maar ook is de geluidskwaliteit – vooral in winderige omgeving – flink verbeterd. Het opladen van de oordoppen gaat sneller dan bij de concurrenten. Lege oordoppen worden binnen vijftien minuten dusdanig opgeladen dat we drie uur naar muziek kunnen luisteren of twee uur kunnen bellen. De oplaadcase heeft ook meer mogelijkheden. Lege oordoppen kunnen met een volledig geladen case viermaal opgeladen worden. Hierdoor kunnen we de Airpods 2 een volledige dag gebruiken zonder dat we een stopcontact hoeven te zoeken. Hierdoor zijn deze oordoppen het meest geschikt voor gebruikers die veel en langdurig reizen.

     

    Pasvorm

    Maar teleurstelling was er ook. Een nieuw uiterlijk hebben de oordoppen niet gekregen, en de pasvorm in de oren is dus gelijk gebleven. Dit is op zich een pluspunt, want hierdoor irriteren Airpods 2 niet in de mate van bijvoorbeeld de Sennheiser earbuds. Maar dit betekent tevens dat de oordoppen van Airpods 2 de oren niet geheel afsluiten. Het omgevingsgeluid is hierdoor beter hoorbaar. Dat maakt de Airpods 2 op zich een betere keuze voor sportief gebruik in een drukke omgeving, maar een nadeel is dan weer dat Airpods minder stevig in de oren geplaatst kunnen worden. Hierdoor zullen ze eerder uit de oren vallen. De twee staafjes die uit de oren steken helpen daarbij ook niet mee. Met bepaalde armbewegingen tijdens het sporten kunnen de oordoppen uit de oren worden gestoten.

     

    Geluidskwaliteit

    Wat betreft geluidskwaliteit is Airpods 2 niet slecht, maar minder goed dan de Sennheiser earbuds. De echte muziekliefhebbers moeten eigenlijk niet voor de oordoppen van Apple kiezen. Maar bij de Airpods 2 is het totaalplaatje wat sterker: geluid is goed, draagcomfort is zeer goed en gebruiksduur is onovertroffen. En voor gebruikers van iPhone en iPad leveren de Airpods veel gebruiksgemak op.

     

    Conclusie

    Wie voor geluid kiest, kiest de Sennheiser Momentum True Wireless earbuds. Houd dan wel rekening met enkele minpunten, zoals gebruiksduur en draagcomfort. Wie minder strenge eisen stelt aan geluidskwaliteit, gaat het beste voor de Airpods 2.

     

    AppleAirpods 2Momentum True WirelessSennheiseroordopjesearbuds

    Reacties