Mi Smart Projector 2 Pro: Compacte thuisbioscoop
Hoewel de videoprojector nog niet echt op het punt staat om de tv uit de huiskamer te verstoten, is hij wel in opmars in de thuisbios. Waar de diagonaal van een beetje betaalbare tv niet verder komt dan zo'n 75 inch, maak je met een 'beamer' met gemak een projectie van 100 inch of meer. De Mi Smart Projector 2 Pro is een model van Xiaomi. Dit Chinese merk produceert allerhande elektronica, van tv's tot smartphones en robotstofzuigers, en weet vaak te verrassen met mogelijkheden die bij de concurrent veel meer moeten kosten. De Mi Smart Projector 2 Pro is de opvolger van de Smart Projector 2 en heeft een geavanceerdere beeldchip, betere autofocus en produceert een groter en helderder beeld dan zijn voorganger.
Beamer versus tv
Dat er niet in veel meer huiskamers een beamer staat in plaats van een tv heeft een aantal redenen. Tot voor kort kende de projector namelijk enkele nadelen. De apparaten bevatten een sterke lamp, die heet werd en een beperkte levensduur had. Na zo'n 6000 speeluren moest de lamp worden vervangen, en dat was een dure grap. Ook moest de lamp voortdurend worden gekoeld om oververhitting te voorkomen. Een projector heeft daarom een ventilator, die bij oudere types aardig wat geluid produceert. Een ander nadeel is de lichtopbrengst van de projector, uitgedrukt in ANSI lumen. Projectoren halen niet de helderheid van een moderne tv, en dat geeft overdag in een lichte kamer een teleurstellend resultaat.
LED DLP
Veel moderne projectors gebruiken de DLP-techniek, waardoor de modellen kleiner, lichter en onderhoudsvriendelijker zijn geworden. Verder is de traditionele lamp tegenwoordig vaak vervangen door een krachtig led-licht. Dat wordt minder warm en heeft een levensduur van wel 20.000 uur. Omdat er minder gekoeld hoeft te worden zijn deze projectors fluisterstil. Wel is de lichtopbrengst van led wat lager dan die van een klassieke projectorlamp. In de praktijk kun je voor een lage lichtopbrengst compenseren door de projector dichter bij het projectiescherm (of de muur) te plaatsen. Dit levert een kleiner, maar feller beeld op.
Helderheid en afstand
De Mi Smart Projector 2 Pro is zo'n LED DLP projector. Ondanks zijn led-lamp haalt hij nog een respectabele lichtopbrengst van 1300 ANSI lumen, wat voldoende is om 's avonds of in een verduisterde kamer van een film of serie te genieten. De fabrikant adviseert een projectieformaat tussen de 60 en 120 inch. De Smart Projector 2 Pro heeft een zogenoemde 'throw ratio' van 1,1:1, wat betekent dat hij op een afstand van 1,1 meter een beeld met een breedte van 1 meter projecteert. Om de maximaal aanbevolen beelddiagonaal van 120 inch te krijgen moet de projector op een afstand van bijna drie meter staan. De projector heeft geen zoomfunctie, dus het formaat van de projectie wordt enkel en alleen bepaald door de afstand tot het scherm.
Ontwerp
Na dit verhaal met technische kreten en getallen is het tijd om eens naar de projector zelf te kijken. De Mi Smart Projector 2 Pro is een elegant en compact apparaat, ongeveer zo groot als een flinke broodrooster. Uitgevoerd in stevig wit kunststof met afgeronde hoeken ziet de beamer er van alle kanten fraai uit, zelfs de achterkant met de aansluitingen. Op het met textiel beklede front zit de lens veilig achter een glazen plaatje, en de projector rust op vier rubbervoetjes. Aan de zijkanten zorgt een perforatiepatroon voor de in- en uitstroom van lucht. Tevens is het de speakergrille, want de Smart Projector 2 Pro heeft ingebouwde luidsprekers van twee keer 10 watt. Meegeleverd wordt een netsnoer, een afstandsbediening, een reinigingsdoekje voor het glasplaatje voor de lens en een heuse handleiding in elf talen, waaronder correct Nederlands.
Aansluitingen
De projector is met een gewicht van 3,7 kilo niet direct portable te noemen, maar kan gemakkelijk worden verplaatst om hem uit beeld te zetten of bijvoorbeeld naar de kinderkamer te brengen voor een bioscoopfeestje. Er is geen accu ingebouwd, dus de projector draait alleen op netstroom. Achterop vinden we twee HDMI-poorten voor aansluiting op een tv-decoder, blu-rayspeler, gamecomputer en/of soundbar. Verder zijn er twee USB 2.0-poorten, een hoofdtelefoonuitgang, een optische S/PDIF voor digitaal geluid en een ethernetpoort. Wi-Fi (2,4 en 5 GHz) en Bluetooth 4.1 zijn ingebouwd. Bluetooth wordt gebruikt voor de meegeleverde afstandsbediening, maar er kan ook een bluetooth hoofdtelefoon worden aangesloten. Ook kan de projector in een speciale modus dienst doen als bluetoothspeaker voor bijvoorbeeld een smartphone.
Android TV
De Mi Smart Projector 2 Pro heeft Android TV 9 als besturingssysteem. Daarom is de installatieprocedure van de projector vertrouwd: deze is niet veel anders dan die van de Xiaomi TV Stick die we in ons vorige nummer bespraken. We richten de projector op de muur, starten hem op en na een tijdje zien we het welkomstscherm met animatie die toont hoe we de afstandsbediening aan het apparaat koppelen. Daarna kiezen we de taal (ook Nederlands is hier een optie) en kiezen we voor verdere installatie via de Android smartphone. Dit heeft als voordeel dat alle instellingen van onze wifi en het Google-account worden overgenomen door de projector. Na het accepteren van de gebruiksvoorwaarden kunnen we direct gaan kijken. Omdat de projector de complete Android TV-ervaring biedt kunnen we ook profiteren van de Google Assistent, ingebouwde Chromecast en het fraaie startscherm met persoonlijke aanbevelingen van de streamingdiensten.
Apps
Op het startscherm van Android blijken enkele apps al aanwezig te zijn, zoals Netflix en Amazon Prime Video. Beide streamingdiensten hebben ook een eigen knop op de afstandsbediening. Er komen ook wat apps mee die wellicht ongewenst zijn (Red Bull, ESPN) en helaas niet makkelijk kunnen worden verwijderd. Natuurlijk kunnen verder alle apps uit de Android TV store worden geïnstalleerd, zoals een videospeler als Kodi of VLC, een VPN-app en op Nederland gerichte apps als Videoland, NLZIET, KPN en Ziggo. Handig is de handleiding voor de projector in de vorm van een app, die nog eens uitlegt hoe het scherpstellen en uitlijnen van het beeld in zijn werk gaat.
Focus en uitlijnen
Het instellingenmenu van de projector is het vertrouwde Android TV-menu waar enkele opties aan zijn toegevoegd. Onder 'beeld' vinden we mogelijkheden om de beeldweergave aan te passen, en onder 'projector' de instellingen voor scherpstellen en uitlijnen. Dit werkt het beste als de projector recht op de muur is gericht en niet staat gekanteld. Autofocus levert direct een resultaat waar we handmatig niets aan kunnen verbeteren. Ook het uitlijnen van het beeld, wat ervoor zorgt dat de projectie netjes loodrecht en rechthoekig is, gaat perfect met de automatische keystone correctie. Wanneer de projector wel onder een hoek wordt geplaatst en/of gekanteld (wat soms nodig is), levert auto-keystone correctie een goed resultaat. Met de handmatige bijstelling is het snel helemaal perfect te maken. Dit werkt voortreffelijk en is uitermate eenvoudig.
Beeldkwaliteit
De projector levert een HD-beeld van 1920 bij 1080 beeldpunten. Als er op groot formaat wordt geprojecteerd zijn die beeldpunten van dichtbij duidelijk zichtbaar. Dat is handig bij het scherpstellen, en van een normale kijkafstand niet waarneembaar. In een donkere kamer is het beeld van de Mi Smart Projector 2 Pro helder genoeg. Minder helder dan een moderne tv, maar dat is het doek in de bioscoop ook en die vergelijking is waarschijnlijk zinvoller. Overdag is de projector aanzienlijk minder bruikbaar, maar dat is ook afhankelijk van ramen en oriëntatie van de ruimte waarin we kijken. Volgens de specificaties van de fabrikant beschikt de projector over HDR. Dit is bij projectors een wat verwarrende term, maar garandeert een groter kleurengamma en meer contrast en detail in de donkere scènes. Het menu biedt geen mogelijkheid om HDR aan of uit te zetten. Van het zogeheten regenboogeffect - waarbij sommige kijkers groene en rode vegen zien bij het bewegen van de ogen - hadden we niet of nauwelijks last.
Beeldinstellingen
Met de instellingen van de fabriek oogt het beeld van de projector wat koud. In het menu kunnen we kiezen uit een aantal voorinstellingen, waarbij 'cinema' het prettigst en natuurlijkst oogt. Het is ook mogelijk om beeldinstellingen als helderheid, contrast en kleur via schuifbalkjes fijner af te stemmen op de persoonlijke beeldvoorkeur. Dit is echter een lastig proces, omdat dit in het Android TV-menu moet gebeuren. Hierdoor kunnen we niet direct zien wat het effect is op het beeld. Het was veel handiger geweest als de beeldinstellingen tegelijk te zien waren met een spelende video, zoals gebruikelijk op de meeste tv's. Een minpuntje dus.
Plaatsing
Wat altijd een punt van aandacht is bij een projector is de plaatsing. Omdat de Mi Smart Projector 2 Pro geen zoomfunctie heeft is de afstand van de projector tot de muur bepalend voor het formaat van de projectie. Afhankelijk van de gewenste beeldgrootte kan het zijn dat de projector voor of achter de kijker moet worden geplaatst. De hoogtepositie van de projectie op de muur kan op twee manieren worden veranderd: door de projector zelf hoger te plaatsen of door hem omhoog te kantelen. De eerste methode heeft de voorkeur, omdat de projectie hierbij netjes rechthoekig blijft en er geen keystone correctie nodig is. Als de projector zich op een onhandige plek bevindt is het ook mogelijk om hem ondersteboven aan het plafond te monteren. De rubberen voetjes worden dan verwijderd, zodat er vier gaten voor montagebouten beschikbaar komen. Ook moeten we even in het menu aangeven dat we voor plafondmontage kiezen, anders staat het beeld op zijn kop.
Geluid
De ingebouwde luidprekers van de Mi Smart Projector 2 Pro klinken redelijk, maar niet meer dan dat. Aansluiting op een AV-receiver of soundbar is dan ook altijd aan te raden, zeker in een permanente thuisbioscoopopstelling. Dolby Audio en DTS HD worden ondersteund. Bij het vertonen van een film op de kinderkamer of op het terras is het wel weer aangenaam dat er meteen geluid is zonder dat daar
extra apparaten voor nodig zijn.
Gebruik
De opstarttijd van een beamer is vergeleken met die van een tv altijd aan de lange kant: in dit geval duurt het ongeveer een minuut. Het gebruik van apps gaat vlot en levert geen enkel probleem, zoals we van Android TV gewend zijn. Streamen via wifi gaat vlekkeloos zonder haperingen. Naast streamen via wifi of de netwerkkabel is het ook mogelijk om video af te spelen vanaf een USB-stick in een van de poorten achter op de projector. Dit gaat ook vlekkeloos. Als er nog geen videospeler-app is geïnstalleerd haalt de projector zelf VLC Player op uit de app store.
Conclusie
Zelfs gebruikers die geen enkele ervaring hebben met projectors kunnen met de Mi Smart Projector 2 Pro direct uit de voeten. Het apparaat stelt bijna alles automatisch af, waarna er meteen kan worden gekeken en geluisterd. Wie fijnere afstellingen wil maken heeft daarvoor alle mogelijkheden. Android TV is een enorm pluspunt, omdat hierdoor alle streamingdiensten onder handbereik zijn en het aansluiten van randapparatuur vaak overbodig is. Wie genoeg heeft aan de relatief bescheiden lichtopbrengst van deze compacte beamer, haalt er voor nog geen 800 euro een geweldige thuisbioscoop mee in huis.