Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Nest Audio: hoorbaar beter

    In veel huiskamers is de smartspeaker opgedoken. Hoe presteert de nieuwe Nest Audio ten opzichte van voorganger Google Home?
    Jarco Kriek
    3 november 2020
    8
    comments 0
    Nest Audio: hoorbaar beter

    Google is een belangrijke speler op de markt van slimme luidsprekers. De kunstmatig intelligente Google Assistent wordt in veel smartspeakers gebruikt. Bovendien worden veel van deze speakers door Google zelf op de markt gebracht.

     

    Nieuwe naam en vorm

    Google heeft zijn slimme apparaten – inclusief de smartspeakers – ondergebracht onder de merknaam Nest. De opvolger van smartspeaker Google Home heeft dan ook de naam Nest Audio gekregen. Ook het uiterlijk van het apparaat is veranderd. De originele Google Home was een cilindervormig apparaat. De Nest Audio heeft een rechtopstaande, afgeronde vorm. Natuurlijk hebben consumenten onderling sterk verschillende smaken, maar we verwachten dat een ruime meerderheid de voorkeur geeft aan het uiterlijk van de Nest Audio.

     

    Goedkoper

    Prijstechnisch heeft Google ook een wijziging doorgevoerd. De Google Home kostte bij introductie 169 euro. De adviesprijs van de Nest Audio is fors lager, namelijk 99 euro. Betekent dit dat de Nest Audio ook minder presteert qua functionaliteit of geluidsweergave? Absoluut niet. Op beide punten is de Nest Audio zelfs beter dan de oorspronkelijke Google Home. De Google Home was vooral interessant door zijn interactieve mogelijkheden, die erg vooruitstrevend waren toen de speaker vier jaar geleden op de markt verscheen. Hierdoor werden de gebreken op het gebied van geluidsweergave door de vingers gezien.

     

    Geluidskwaliteit

    Google heeft begrepen dat de opvolger juist op het gebied van geluidskwaliteit een grote verbetering moest laten horen. Waar de originele Google Home nog een enkel 2 inch driver als speaker had - die lage, midden én hoge tonen hoorbaar moest maken - beschikt de Nest Audio over een tweeweg geluidssysteem. Dit bestaat uit een woofer en een tweeter met veel grotere drivers dan zijn voorganger en de daarbij behorende geluidskwaliteit. Dit zorgt er tevens voor dat de Nest Audio flink zwaarder is. Naast het tweewegsysteem is ook de behuizing verbeterd. Geen plastic omhulsel meer, maar eigenlijk is de Nest Audio rondom voorzien van speakerdoek. Hierdoor krijgt de klank uit de speakers meer ruimte. En dat is goed terug te horen in het uiteindelijke geluid.

     

    Stereo

    Wat echt een interessante nieuwe mogelijkheid is, is het koppelen van twee Nest Audio apparaten. Dit was bij de Google Home ook wel mogelijk, maar daarbij gaven de gekoppelde speakers op twee verschillende locaties hetzelfde geluid weer. Dat leverde dus geen echte stereo op. Bij de Nest Audio is dit anders. Wie twee Nest Audio apparaten koppelt hoort uit de ene speaker het linkerkanaal en uit de andere het rechterkanaal van het stereoplaatje. Dat geeft de muziek de ruimtelijkheid die de makers bedoeld hebben. Zeker met de nieuwe adviesprijs van de Nest Audio kan op deze manier een betaalbaar volwaardig stereo-alternatief voor een conventionele geluidsinstallatie gemaakt worden. Helaas wel met minder mogelijkheden, want wat we nog een beetje missen op deze smartspeaker is een aux-ingang voor een radio of cd-speler. Of veel gebruikers dit eigenlijk nog wel nodig hebben, is de volgende vraag. Met deze smartspeaker kan bijvoorbeeld heel makkelijk naar tienduizenden online radiozenders worden geluisterd. En wie een Spotify-abonnement heeft, weet dat de cd-speler eigenlijk nooit meer in actie hoeft te komen.

     

    Spraakbesturing

    De besturing van de Nest Audio gaat voornamelijk via spraak. Daarom is het belangrijk dat een smartspeaker over een goede inwendige microfoon beschikt. Het is namelijk erg irritant als je de stembanden schor moet schreeuwen om een handeling te laten uitvoeren. Bij de Nest Audio hebben we van dit probleem zeker geen last. In het apparaat zitten maar liefst drie inwendige microfoons. Hierdoor kunnen we vanuit een andere kamer een spraakopdracht geven zonder dat we onze stem echt hoeven te verheffen. Gemak dient de mens.

     

    Verbinden

    Een smartspeaker zoals de Nest Audio moet op het internet worden aangesloten om de Google Assistent en interactieve diensten als TuneIn en Spotify te kunnen gebruiken. Ook kunnen we dan met spraakbesturing een video van Netflix of YouTube weergeven op een gekoppelde Smart TV. Om de Audio Nest op het internet aan te sluiten is een Google-account en de Google Home app vereist. De speaker kan alleen online door middel van een wifi-verbinding. Maar de Nest Audio kan ook zonder spraakbesturing en internet worden gebruikt. In dat geval is het gewoon een draadloze speaker waarop we met bijvoorbeeld een tablet of smartphone via bluetooth of Chromecast muziek kunnen streamen.

     

    Privacy

    Eigenlijk is het af te raden om een smartspeaker te kopen als je bang bent dat de microfoon van het apparaat privégesprekken of gebeurtenissen in huis naar buiten lekt. Er zijn in het verleden duidelijke aanwijzingen geweest dat techbedrijven als Google, Amazon en Apple via hun spraakassistenten op anonieme basis gesprekken monitoren met als doel de spraakbesturing verder te verbeteren. Bij de Nest Audio is een extra handmatige veiligheid aanwezig. Ben je bij belangrijke gesprekken of intieme aangelegenheden bang te worden afgeluisterd door onbevoegden? Dan kun je de inwendige microfoons tijdelijk uitzetten met een duidelijke handmatige schakelaar.

     

    Conclusie

    De Nest Audio laat zijn voorganger Google Home op echt alle vlakken verbleken. Pas daarom op als je op het punt staat om een smartspeaker aan te schaffen. Bepaalde bedrijven zijn bezig met de opruiming van hun voorraad en bieden de oude Google Home aan voor een prijs die maar net onder die van de nieuwe Nest Audio ligt. De Nest Audio kan het misschien niet winnen van de smartspeakers uit het duurdere segment, zoals bijvoorbeeld de Sonos One (€229 per stuk). Maar de prijs-kwaliteitverhouding van deze smartspeaker is zeer goed. Voor minder dan 200 euro haalt de audioliefhebber een nette stereo geluidsbeleving in huis.

    GoogleGoogle NestNest AudioGoogle HomeSmart speakerslimme luidsprekerGoogle AssistentDank je

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Jaap Meiland

      Chateau Meiland: La Dolce Vita

      In Chateau Meiland: La Dolce Vita is er een nieuwe rol voor Jaap Meiland, de vier jaar jongere broer van pater familias Martien Meiland. Is hier een nieuw tv-duo geboren?
      Reacties0 reactie(s)