Nest belooft en levert: overal wifi

Nu Nederland voorlopig weer massaal moet thuiswerken, is een snel en betrouwbaar wifi-netwerk in huis niet langer een luxe, maar een noodzaak. Toch valt het in veel huizen niet mee om in alle vertrekken goede wifi te krijgen. Wat niet helpt is dat ook de buren thuiswerken. Daardoor is de drukte op de wifi-frequentiebanden flink toegenomen, en dat komt de stabiliteit niet ten goede.
Op zoek naar betere wifi-dekking in heel het huis belanden veel consumenten in een woud van netwerkapparaten, merken, modellen en beloftes. Met zijn Nest Wifi belooft Google een betrouwbare oplossing die simpel te installeren is. Totaal TV nam de proef op de som.
Testlocatie
Voor het testen van de Nest Wifi set hebben we niet de gemakkelijkste locatie gekozen: een met Duitse techniek gebouwd woonhuis met extra dikke muren en betonijzer in de vloeren. Op de begane grond is het installeren van een snel en betrouwbaar wifi-netwerk met een draadloze router geen probleem, maar het draadloos doorgeven van het signaal op de twee verdiepingsvloeren is in de praktijk erg lastig.
De 5GHz-frequenties van de router dringen op de verdieping nauwelijks door en ook de 2,4GHz-band is er zwak. Met gebruik van een repeater krijgen we een werkbare snelheid op de verdieping, maar deze is een fractie van de begane grond. Op de zolderverdieping zijn er plekken met helemaal geen signaal. Tot overmaat van ramp vertoont het systeem van router en repeater kuren nu het aantal wifi-apparaten in huis groeit. Is de Google Nest Wifi de gedroomde oplossing?
Mesh
Met een Google Nest Wifi-set creëer je in huis een mesh-netwerk. Dat betekent dat verschillende apparaten samenwerken om samen één draadloos netwerk te maken, dat slim gebruik maakt van zowel de 2,4GHz als de 5GHz band. Behalve een router die naast de modem wordt geplaatst zijn er dus een of meerdere wifi-punten in huis die zorgen voor wifi-dekking op de plekken in huis die anders onvoldoende signaal zouden krijgen.
Het mesh-netwerk kiest de optimale wifi-banden, en draadloze apparaten zoals smartphones, tablets en laptops maken automatisch verbinding met het apparaat met de beste verbinding. De meeste mesh-sets bestaan uit een router plus een of twee losse wifi-punten. In de handel zijn sets te koop van diverse fabrikanten, maar ook Ziggo en KPN leveren dit soort sets aan hun internetabonnees.
Nest Wifi set
De door ons geteste Nest Wifi set bestaat uit een router en één wifi-punt. In de meeste gevallen is dat voldoende voor een heel woonhuis. De set heeft een adviesprijs van 259 euro, wat best pittig is. Zeker consumenten die gewend zijn dat ze hun netwerkapparatuur gratis in bruikleen krijgen van de internetprovider zullen tegen de aanschaf aanhikken. Daarom is het goed om te weten dat de set ook te vinden is voor een verkoopprijs van 199 euro. Een extra los wifi-punt heeft een adviesprijs van 139 euro, maar vonden we voor 99 euro. In de VS zijn de Nest Wifi-punten te koop in verschillende kleuren, maar in Nederland hebben we alleen nog de witte variant gespot.
Home-app
De Nest Wifi set komt prachtig verpakt en compleet met twee stroomadapters en een ethernetkabel. De Wifi-router is net iets groter uitgevallen dan het Wifi-punt, en beide hebben een zachte, aangenaam afgeronde vorm. De snelstartgids is erg summier: voorzie de router van stroom en sluit hem met de ethernetkabel aan op de modem van de internetprovider.
Daarna volgt de verdere installatie via de Home-app van Google, die beschikbaar is voor Android en iOS (Apple) apparaten. Google gebruikt de Home-app ook voor andere slimme apparatuur in huis, zoals Chromecast, slimme speakers, slimme lampen en meer. Dezelfde app kunnen we na installatie gebruiken voor het beheer van de router en het wifi-punt, bijvoorbeeld om te zien welke apparaten zijn aangesloten, om het gebruik door kinderen te beperken of om een snelheidsmeting te doen.
Installatie Wifi-router
De Nest Wifi-router heeft geen knoppen en slechts één lampje dat aangeeft of alles goed werkt. Na het aansluiten van de router zoeken we met de Home-app naar een nieuw netwerkapparaat. Als de app de router vindt, vraagt hij ons om de QR-code op de bodem te scannen en te vertellen in welke kamer de router zich bevindt. Binnen de Home-app kunnen verschillende kamers worden opgegeven, en dat is handig om apparatuur te beheren en terug te vinden. Na het accepteren van de nodige gebruiksvoorwaarden kunnen we ons nieuwe wifi-huisnetwerk een naam geven en een wachtwoord kiezen. Eigenlijk is daarmee de installatie al afgerond.
De Home-app doet meteen een meting van de download- en uploadsnelheid, en daarmee zien we dat we precies krijgen waarvoor we betalen: respectievelijk 300 en 40 Mbps, draadloos gemeten op één meter afstand van de router. Interessanter is natuurlijk wat daar in de rest van het huis van overblijft.
Installatie Wifi-punt
Daarvoor installeren we het Nest Wifi-punt op een vrij centrale plek op de eerste verdieping. Dit is een locatie die zich verticaal ongeveer boven de router bevindt en hopelijk de eerste en zolderverdieping van signaal kan voorzien. De Home-app weet dat de geïnstalleerde router samen met een Wifi-punt is verkocht, en vraagt uit zichzelf of we willen doorgaan met installeren. De routine is ongeveer hetzelfde, alleen zijn er nog meer voorwaarden omdat het Wifi-punt ook kan fungeren als slimme speaker. Het Wifi-punt heeft een lichtring aan de onderkant die tijdens het installeren knippert. Na een tijdje vertelt de app dat de installatie is afgerond.
Er wordt een snelheidstest en een mesh-test gedaan om te zien of de router en het Wifi-punt goed met elkaar kunnen communiceren. Dat is het geval. Mocht de verbinding niet optimaal zijn, dan kan er een andere plek worden gezocht voor het Wifi-punt. Met de Home-app meten we de snelheid op verschillende plekken in huis. Op de verdieping hebben we een down- en uploadsnelheid van respectievelijk 130 en 35 Mbps, op zolder 50 en 30 Mbps. De verdiepingsvloeren nemen dus een flink hap uit de snelheid, wat ons gezien de eerdere ervaringen niet verbaast.
Wel blijkt het signaal zeer stabiel en hebben we geen last meer van IP-conflicten of vastlopers zodra we met mobiele apparaten door het huis lopen.
Smart speaker
Met elk Wifi-punt (maar niet met de Wifi-router) halen we ook een slimme speaker in huis. De functionaliteit is hetzelfde als die van de Nest Audio (zie de test in Totaal TV nummer 23 van 2020), maar de geluidskwaliteit is wat minder. Via de ingebouwde microfoon kunnen we de Google Assistent vragen stellen ('Hee Google, wat is de weersvoorspelling?', 'wat is het nieuws?') en opdrachten geven ('slaapkamerlamp uit', 'speel muziek van Radiohead'). Wie daar geen behoefte aan heeft of bang is om afgeluisterd te worden kan de microfoon met een duidelijke schakelaar aan de achterkant uitzetten. De speaker kan dan nog steeds worden gebruikt om muziek naar te streamen vanaf een smartphone.
In de Home-app kan het geluid enigszins worden geregeld met instellingen voor lage en hoge tonen. Voor niet al te grote vertrekken, zoals een slaap- of werkkamer, is de geluidskwaliteit acceptabel. De kleine speaker levert verrassend veel bas, wat aardig is voor de fitnesskamer.
Beperkingen
De Nest Wifi-set is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te installeren, maar kent ook wat beperkingen. Zo zijn er weinig mogelijkheden om apparatuur met een kabel aan te sluiten. De Wifi-router heeft slechts één ethernetpoort voor apparatuur, al kan deze natuurlijk wel worden gebruikt voor een switch die plek biedt aan meerdere apparaten. Het Wifi-punt heeft helemaal geen mogelijkheid voor het verbinden van een kabel.
Ook gebruikers die graag diep in de instellingen van hun router duiken om aanpassingen te maken, zullen de mogelijkheden bij de Nest Wifi-set wat karig vinden. Toch biedt de Home-app wel inzicht in de aangesloten apparaten en zijn er configuratiemogelijkheden voor zaken als port-forwarding, beveiliging en de aanmaak van een gastnetwerk. Voor de meeste consumenten zal dat voldoende zijn. Jammer is wel dat Nest Wifi niet geschikt is voor Wifi 6, de nieuwste norm voor draadloos internet in huis. Desondanks weet het systeem hoge snelheden te halen.
Marshmallows
En dan nog even over de vormgeving van de Nest Wifi-router en het Wifi-punt. In tegenstelling tot veel netwerkapparaten zijn het geen zwarte, hoekige, boos uitziende apparaten vol knipperende lichtjes en priemende antennes, maar doosjes met zachte vormen en kleuren; een soort oversized marshmallows die best mogen worden gezien, maar ook niet echt opvallen in het interieur.
Dat is niet alleen een esthetisch voordeel, maar komt ook de prestaties ten goede. Gebruikers verstoppen traditioneel vormgegeven (lees: lelijke) routers namelijk vaak in de meterkast of achter de bank, wat ten koste gaat van het signaal en dus van de kwaliteit van de verbinding. De Nest Wifi-router verdient een plekje op het dressoir, waar hij ook zijn werk beter kan doen.
Investering waard
Natuurlijk is het nooit leuk om in de buidel te moeten tasten voor iets dat we vanzelfsprekend zijn gaan vinden: overal wifi in huis. Maar de ergernis die de consument zich kan besparen met een goed werkend product is de investering wel waard. Door de probleemloze installatie, de interieurvriendelijke vormgeving en prima prestaties levert Google met de Nest Wifi wat het belooft - ook in een woning waar andere systemen falen. Voor de meeste consumenten is dit setje dan ook een prima wifi-oplossing.