Ontvanger van naam
De naam Dreambox roept bij veel kijkers herinneringen op aan de gouden jaren van de satelliethobby. Maar sindsdien is er veel veranderd. De Dreambox van nu is niet meer die van vroeger. De huidige eigenaren zijn een nieuwe weg ingeslagen, en ontvangers met de merknaam worden nu in China gemaakt. Wat betekent dat voor de kwaliteit en techniek?
Mooi apparaat
Over de uitstraling van Dreambox Two Ultra HD hebben we alvast niets te klagen: die is helemaal top. Het apparaat is elegant en fraai vormgegeven en straalt professionaliteit uit. Dat is aan de binnenzijde overigens heel anders. Het zijn niet de slechtste componenten die we aantreffen, maar wederom blijkt dat de Dreambox van vroeger een totaal ander apparaat was dan de Dreambox van nu.
Display
Waar de Dreambox One helemaal geen scherm had, is het duidelijke display van 1,8 inch bij de Dreambox Two juist de blinkvanger. Direct boven het display vinden we de enige druktoets op het apparaat: de stand-by toets. De Dreambox Two meet 17 bij 9,5 bij 3,5cm en is daarmee een relatief klein apparaat.
CI en kaartlezer
Alle aansluitmogelijkheden vinden we aan de achterzijde van de ontvanger. Opvallend is dat ook het Common Interface-slot niet verborgen is onder een klep aan de voorkant, maar zich aan de achterzijde bevindt. Via dit CI-slot kan met een geschikte CI-module, smartcard en een abonnement probleemloos worden gekeken naar bijvoorbeeld het gecodeerde zenderaanbod van Canal Digitaal, Joyne en TV Vlaanderen. Ook is er een interne kaartlezer aanwezig.
Aansluitingen
De ingangen voor de twee interne tuners – zonder doorlusmogelijkheid - vinden we ook achter op het apparaat. Verder zijn er twee USB-aansluitingen (een USB 2.0, de andere USB 3.0), een netwerkaansluiting en een optische digitale geluidsuitgang. De Dreambox Two kan alleen digitaal via HDMI op een televisie of beeldscherm worden aangesloten. De decoder werkt met een externe voeding. Hierdoor kan de Dreambox Two ook mobiel in bijvoorbeeld caravan of camper worden gebruikt. Aan de achterzijde vinden we tenslotte een hardwarematige aan/uit-schakelaar en een voor de gebruiker niet toegankelijke servicepoort.
Tuners
De Dreambox Two beschikt over twee interne DVB-S2X tuners. Deze kunnen niet gewisseld worden, wat de Dreambox Two uitsluitend geschikt maakt voor satellietontvangst. De tuners ondersteunen alle gangbare DiSEqC-protocollen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ook multisat- en draaibare schotelinstallaties probleemloos worden aangestuurd met de Dreambox Two. Verder ondersteunt het apparaat de LNB-technieken Unicable en het nog uitgebreidere JESS. De gebruikte tuners zijn gevoelig in ontvangst. Dit betekent dat ook zwakkere zenders goed kunnen worden weergegeven. Naast alle gangbare zoekopdrachten werkt ook zoeken via blindscan goed. Bij blindscan wordt het gehele frequentiespectrum in kleine stukjes gehakt, waarna elk afzonderlijk stukje wordt afgezocht naar beschikbare signalen. Hierdoor mist de gebruiker vrijwel geen enkele zender die via de satelliet wordt uitgezonden. Bij veel nieuwe Enigma2 decoders is blindscan in het menu wel beschikbaar, maar werkt deze optie niet. Bij deze Dreambox dus wel, en ook nog eens op een indrukwekkende goede manier. Een duidelijk pluspunt voor het apparaat.
Linux
Dreambox Two is een Linux-satellietontvanger. Het model is echter niet zo vrij toegankelijk als andere Linux-apparaten, zoals de ontvangers van VU+. Dat komt doordat Dreambox heeft gekozen voor een eigen gesloten firmwarevariant, waar naast Dreambox zelf slechts enkele hobbygroepen toegang toe hebben. De in Nederland en België veel gebruikte OpenPli-firmware is hierdoor niet beschikbaar voor de Dreambox Two.
Krachtpatser
De Dreambox Two is hardwarematig zonder enige twijfel een krachtpatser. De processor is gebaseerd op het Amlogic S922X-concept en bezit zes kernen met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Dit zorgt voor een CPU-snelheid van 53.000 DMIPS. Hieraan gekoppeld is een DDR4 RAM-geheugen van 2GB en een NAND-flashgeheugen van 16GB.
Online
Naast satelliettelevisie biedt de Dreambox Two ook aanvullende interactieve mogelijkheden. Deze zijn vanwege het wat gesloten karakter van de firmware minder dan bij andere Linux-ontvangers. Via een app is het mogelijk om tv- en videocontent van de Dreambox Two te streamen naar bijvoorbeeld een pc, tablet en smartphone. Verder heeft het apparaat een eigen VoD-portaal, en wordt ook HbbTV ondersteund. Deze online mogelijkheden komen beschikbaar zodra de Dreambox Two met een ethernetkabel of via wifi met het internet wordt verbonden.
Opnemen
De Dreambox Two beschikt over opnamemogelijkheid en de mogelijkheid om live uitgezonden programma's tijdelijk te pauzeren. Hiervoor moet wel een harde schijf worden gebruikt. Deze kan niet in de ontvanger zelf worden geïnstalleerd, maar alleen extern en bij voorkeur op de USB 3.0-poort. Met onze testopstelling konden we gelijktijdig meer dan zes ongecodeerd uitgezonden programma's opnemen. De tv-gids en zenderlijst zijn overzichtelijk, en het direct opnemen vanuit de tv-gids werkt feilloos. Het aantal zenders dat in een zenderlijst geplaatst kan worden is onbeperkt.
4K
De Dreambox Two is een 4K Ultra HD (UHD) ontvanger. De beeldkwaliteit die het apparaat levert is onberispelijk. Ook nieuwe HDR-technieken als HDR10 en HLG worden zonder problemen ondersteund. Dit maakt dit apparaat toekomstzeker.
Conclusie
Deze ontvanger is ongetwijfeld een van de betere satellietontvangers met online mogelijkheden van dit moment. Maar ook hier geldt weer dat het prijskaartje aan de hoge kant is. Voor vrijwel hetzelfde geld kopen we de eerder door ons geteste VU+ Duo 4K SE, en dat apparaat biedt in de praktijk meer mogelijkheden dan deze Dreambox Two.