Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Perfecte Ultra HD zonder concessies

  Kort na de introductie van de modellen voor 2018 bood Sony ons de KD-55XF85 voor een test aan. Veel techniek voor een concurrerende prijs.
  Jarco Kriek
  8 mei 2018
  8
  comments 0
  Perfecte Ultra HD zonder concessies

  De hedendaagse platte televisies zijn eigenlijk nooit echt lelijk, maar deze nieuwe televisie van Sony is toch echt wel een plaatje. Maar belangrijker zijn de technische mogelijkheden die de fabrikant in deze televisie stopte. Zo is de KD-55XF85 de laagst geprijsde televisie die over Sony’s geroemde X1 processor beschikt. In de modellen van 2017 was deze processor alleen aanwezig in veel duurdere premiummodellen.

   

  Aansluitingen

  De Sony KD-55XF85 heeft ruime aansluitmogelijkheden. In deze tijd dat allerhande randapparatuur zoals spelconsoles, blu-ray spelers en tv-decoders op televisies worden aangesloten, zijn de vier beschikbare HDMI 2.0a aansluitingen geen overbodige luxe. Eén van deze aansluitingen heeft een ARC audio retoursignaal, zodat de televisie probleemloos via HDMI of de aanwezige optische geluidsuitgang op een soundbar of home cinema installatie kan worden aangesloten. Oudere apparatuur kan via de A/V-component aansluitingen op de tv aangesloten worden. Voor het aansluiten van USB-sticks of harde schijven zijn drie USB-aansluitingen – waarvan één 3.0 – aanwezig. Voor draadloze connectiviteit is er wifi en Bluetooth 4.1. Een hoofdtelefoonaansluiting maakt het geheel compleet.

   

  Beeld

  De KD-55XF85 heeft een vlak LCD-beeldscherm met een diagonaal van 55 inch (139cm). Omdat steeds meer consumenten bij aanschaf van een nieuwe televisie kiezen voor deze beelddiagonaal, kan de 55 inch versie gezien worden als het instapmodel van de nieuwe XF85-lijn van Sony. De televisie maakt gebruik van de zogenoemde Edge Led-techniek. Het beeldscherm en de hardware is geschikt voor het bekijken van content in 4K Ultra HD. De HDR-technieken HDR10 en HLG worden ondersteund. Hierdoor haalt de consument een televisie in huis die van alle nieuwste technieken voorzien is.

   

  Multituner

  Natuurlijk kunnen we externe decoders op het toestel aansluiten, maar de Sony KD 55XF85 beschikt ook over een multituner. Deze interne tuner heeft feitelijk twee onderdelen. De eerste tuner is geschikt voor DVB-S2, satelliettelevisie dus. De tweede is een gecombineerde DVB-C en DVB-T/T2 tuner. DVB-C is de technische term voor digitale kabeltelevisie; DVB-T/T2 die voor digitale ethertelevisie, in Nederland beter bekend als Digitenne. Wie per se wil, kan met dit toestel ook nog analoog via de kabel kijken. Gelijktijdig gebruik van kabel en Digitenne is met deze multituner overigens niet mogelijk. Om gecodeerde kanalen te kunnen bekijken, is een Common Interface-slot aanwezig. Door het plaatsen van een CI-module kan – eventueel met gebruik van een smartcard – met een geschikt abonnement naar gecodeerde kanalen van een aanbieder gekeken worden. In deze test gebruikten wij CI-modules van de aanbieders Canal Digitaal, TV Vlaanderen, Joyne, Digitenne, Antenne TV (Vlaamse DVB-T) en Ziggo. De werking was in alle gevallen probleemloos.

   

  Satelliet

  De combinatie van deze tv en een schotelantenne is bijzonder aan te raden. Het levert vele internationale kanalen op – zoals nieuwszenders en kanalen van Duitse en Britse publieke omroepen – waarvan tientallen in HD-kwaliteit. Bovendien zijn er diverse Ultra HD-zenders zonder abonnement via de satelliet te bekijken. Liefhebbers van Formule 1 kunnen de kwalificaties en races in 4K Ultra HD kijken op RTL UGD. Deze zender is weliswaar gecodeerd, maar de benodigde HD-smartcard is voor 69 euro bij enkele Nederlandse satellietspeciaalzaken online te verkrijgen. Hiermee kan 12 maanden naar het HD+ zenderaanbod gekeken worden. Ook de benodigde CI+ module werkt probleemloos in de Sony KD-55XF85.

   

  Android TV

  De Sony KD 55XF85 heeft Android TV als besturingssysteem. Daarbij wordt de Android versie 7.0 Nougat gebruikt. Het online televisieplatform Android TV brengt veel mogelijkheden met zich mee. Jammer genoeg bieden nog maar enkele Nederlandse online platformen een native app voor Android TV aan. Er zijn wel apps voor onder meer Netflix en NOS. Via een omweg kan er echter toch naar Nederlandse online diensten als Videoland, NLziet en NPO Start worden gekeken. In Android TV is namelijk Chromecast aanwezig, en wel in een versie die geschikt is voor Ultra HD. Streamen in HD én 4K Ultra HD van tablet en smartphone is dus probleemloos mogelijk. Tevens kunnen op de KD-55XF85 niet-native Android TV-apps geïnstalleerd worden. Dit is vergelijkbaar met het gebruik van apps op een Android-tablet, en in verband met de beeldkwaliteit gaat onze voorkeur uit naar streamen met Chromecast als er geen native app voor Android TV beschikbaar is.

   

  Nieuwe tv-kijken

  Bij het nieuwe tv-kijken wordt door consumenten minder lineair en meer online naar content gekeken. Ook hierin heeft de consument in de Sony KD-55XF85 een goede partner. Naast de eerder besproken mogelijkheden om lineair te kijken en gebruik te maken van online diensten, kan met deze televisie ook online live naar duizenden tv-zenders uit de hele wereld worden gekeken. Ook zijn er op deze manier tienduizenden radiozenders beschikbaar. Ook mediaspelerfuncties zijn aanwezig. Via Android TV kan ‘s werelds meest gebruikte mediaspeler Kodi geïnstalleerd worden, inclusief de mogelijkheid voor installatie van duizenden applicaties met interessante uitbreidingen.

   

  Afstandsbediening

  De compacte afstandsbediening die Sony meelevert, ligt goed in de hand. De toetsindeling is logisch en dat maakt de afstandsbediening gebruiksvriendelijk. Omdat de televisie door Netflix is gecertificeerd, kan de online videodienst direct gestart worden via een eigen toets op de afstandsbediening.

   

  Menu

  De KD-55XF85 is een gebruikvriendelijke televisie met een overzichtelijk ingedeeld menu. Wel jammer is dat het menu alleen geopend kan worden als er via de multituner lineair naar televisie gekeken wordt. Ook Android TV is toegankelijk en zonder noemenswaardige problemen te gebruiken door zowel jongeren als ouderen, die wellicht wat minder ervaring hebben met de nieuwe technieken.

   

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit is natuurlijk het belangrijkst van een 4K Ultra HD-televisie. En ja, dat zit met dit apparaat wel goed. Beelden in 4K Ultra HD kijken is een ware belevenis. Er zijn veel voorgeïnstalleerde beeldinstellingen aanwezig, maar ook een eigen gepersonaliseerde beeldinstelling kan worden bewaard. Het verschil in beeldkwaliteit tussen deze Sony KD-55XF85 en een duurdere OLED-televisie is duidelijk te zien, maar dat is te verwachten omdat het om twee totaal verschillende beeldtechnieken gaat. Toch laat de KD-55XF85 nog wel enkele steekjes vallen. Zo wordt HDR via YouTube niet ondersteund.

   

  Beelddiagonaal

  Wij hebben in deze test gebruik gemaakt van de 55 inch versie van het model XF8505. Deze televisie is ook verkrijgbaar in de beelddiagonalen 65 inch en 75 inch.

   

  Conclusie

  De Sony KD-55XF85 is een goede keus voor consumenten die meer kwaliteit en mogelijkheden in huis willen halen dan wordt geboden door de budgetmodellen 4K Ultra HD-televisies. De prijsstelling zit tussen deze goedkopere en premium modellen in. Omdat de Sony X1 processor wordt gebruikt, heeft de televisie een goede beeldverwerking en kleurweergave.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Sony Nederland

  SonyKD-55XF85Ultra HD4K4K Ultra HDX1 processorHDRAndroidNetflixHDR10HLGXF85DVB-S2DVB-TDVB-C

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview