Satelliet voor een bescheiden prijs

Hoewel Edision in Nederland slechts bij enkele verkopers in de schappen of webshop staat, zijn enkele goedlopende modellen in heel wat Nederlandse huishoudens te vinden. Maar dan niet onder de naam Edision. Het Griekse bedrijf laat zijn tv-decoders en andere apparatuur namelijk niet zelf maken. In China wordt bij een fabrikant bestaande apparatuur gezocht en gekozen, en als een bedrijf voldoende apparaten koopt kan het zelf bepalen welke merk- en modelnaam er op het product wordt geplakt. Daarom worden dergelijke producten ook wel plakmerkapparaten genoemd. Het verschil met andere bedrijven die hetzelfde plakmerkproduct kopen, gaat dieper dan alleen het uiterlijk. Elke fabrikant kan eigen firmware voor zijn tv-decoders maken. Door een andere bootloader te gebruiken, kan de firmware voor een ontvanger niet worden gebruikt op de apparaten van een andere fabrikant, ook al zijn deze onder de kap identiek.
Firmware
Een nadeel van deze werkwijze is dat de ondersteuning van apparatuur met firmware al snel stopt als de fabrikant een nieuw model op de markt brengt. Firmware maken en onderhouden kost namelijk veel geld. De koper van deze Edision OS mini 4K moet er daarom rekening mee houden dat actieve vernieuwing van de firmware mogelijk al binnen een jaar na marktintroductie stopt. Edision staat er wel om bekend dat het in veel gevallen de firmware wijzigt als de functionaliteit wegvalt door bijvoorbeeld een wijziging in gebruikte codering.
Klein formaat
De Edision OS mini 4K is een compacte ontvanger voor satellietzenders. Hij is 18cm breed, 14cm diep en 3,5cm hoog. In de doos vinden we naast de ontvanger ook de afstandsbediening met de twee benodigde AAA-batterijen. De afstandsbediening heeft een goede toetsindeling, maar is wel wat groot uitgevallen. Dit komt omdat hij niet alleen voor het bedienen van de satellietontvanger, maar ook voor de televisie kan worden gebruikt. Daarvoor moet de afstandsbediening met een cijfercode aan de gebruikte televisie worden gekoppeld. Een infraroodoog wordt ook meegeleverd: zo kan de ontvanger onzichtbaar achter de televisie of in een kast worden geplaatst. Omdat de ontvanger op een spanning van 12 volt werkt, is hij ideaal voor gebruik in camper of caravan. Met de meegeleverde adapter kan het apparaat natuurlijk ook op 230 volt netspanning aangesloten worden.
Aansluitingen
De voorkant van de ontvanger is sober. Het meest opvallend is een viercijferige display. Verder vinden we nog een aantal bedieningstoetsen waarmee we de belangrijkste functies van de satellietontvanger kunnen kiezen zonder de afstandsbediening te gebruiken. Aan de achterzijde zien we van links naar rechts een LNB-ingang, digitale optische geluidsuitgang, HDMI, twee USB-aansluitingen, ethernetaansluiting, twee mini-jackaansluitingen voor het infrarood oog en RS232, en een hardwarematige aan/uit schakelaar voor de voeding van de ontvanger.
Smartcard
Ook de gleuf van de interne smartcardlezer bevindt zich op de achterkant. Deze werkt op basis van emulatie met softcam. Wanneer de juiste softcam wordt gebruikt, kan ook met de smartcard van Canal Digitaal en TV Vlaanderen naar het gecodeerde aanbod van deze aanbieders worden gekeken. Een Common Interface-slot voor gebruik van een CI-module is niet aanwezig. Dit betekent dat abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen die Viaccess codering gebruiken deze ontvanger links moeten laten liggen. Dit geldt ook voor alle abonnees van satelliettelevisieaanbieder Joyne.
Linux
De Edision OS mini 4K werkt op het open source besturingssysteem Linux Enigma2. Dit biedt vele extra mogelijkheden. Door middel van het installeren van plug-ins kan de gebruiker het apparaat naar eigen inzicht aankleden. Wanneer de ontvanger via het thuisnetwerk op het internet wordt aangesloten, komen er ook interactieve tv-mogelijkheden beschikbaar. Ook hobbyfirmware van bijvoorbeeld OpenPli en OpenATV is voor deze ontvanger verkrijgbaar. Dit maakt het zelf uitbreiden van de mogelijkheden van deze ontvanger nog veel makkelijker.
Snelheid
Kijken we inwendig naar de prestaties van deze Edision OS mini 4K, dan moeten we – zeker na het testen – concluderen dat het zeker niet de snelste ontvanger is. Dat mogen we ook niet verwachten van een ontvanger die – als we goed zoeken – voor minder dan honderd euro over de toonbank gaat. De gebruikte processor is een dual core ARM variant met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Het RAM-geheugen is slechts 1GB, en dat is in gebruik goed te merken. Dat het flash geheugen met 8GB wel redelijk groot is, komt omdat de firmware dit eist.
Beeldkwaliteit
De Edision OS mini 4K is zoals de modelnaam al zegt een 4K Ultra HD DVB-S2 satellietontvanger. De beeldkwaliteit is goed, maar zeker met 4K en het upscalen niet heel overtuigend. Het overschakelen tussen zenders gaat – ondanks de mindere technische specificaties – wel vlot, ook als het gaat om het zappen tussen gecodeerde kanalen. Alle DiSEqC-protocollen zijn aanwezig, zodat uiteenlopende schotelinstallaties volledig functionerend aan de ontvanger kunnen worden gekoppeld.
Ontvangstmogelijkheden
Voor het relatief geringe aankoopbedrag krijgt de koper een scala aan ontvangstmogelijkheden. Niet alleen SD, HD, 4K UHD, maar ook in Multistream uitgezonden tv-zenders kunnen ontvangen en bekeken worden. Het zoeken van zenders kan op veel manieren. De fastscan zenderlijsten van Canal Digitaal en TV Vlaanderen worden ondersteund, en ook blindscan is mogelijk. Daarvoor dient echter wel de originele firmware van Edision gebruikt te worden, en die kan weer op andere punten veel minder dan de hobbyfirmware van OpenPli en OpenATV. Het is voor sommige gebruikers wellicht een moeilijke keuze. Bij blindscan wordt het frequentiespectrum in delen gehakt en elk deel afzonderlijk op een uitzendsignaal afgezocht: een procedure die gewoonlijk vrij lang duurt. Ook bij deze ontvanger duurt het langer dan andere zoekopdrachten, maar zeker niet zo lang als we bij veel blindscan ontvangers gewend zijn. Het nadeel is dan wel weer dat zeker niet alle tv- en radiozenders die op een satelliet uitzenden worden gevonden. Vooral als het gaat om feeds die in 4K UHD worden uitgezonden laat deze ontvanger vaak de nodige steekjes vallen.
Conclusie
Edision OS mini 4K is een goede en goedkope 4K UHD die als extra bonus ook nog op de open source Linux variant Enigma2 software functioneert. Zeker niet alles werkt probleemloos, maar veel bugs kunnen waarschijnlijk met kleine verbeteringen in de firmware opgelost worden. Of dat dit uiteindelijk gebeurt, is natuurlijk de vraag: het is namelijk niet zeker dat Edision geld in nieuwe firmware wil steken.