Sony HT-A3000 geluidssysteem: Stevige prijs, stevig geluid?
Veel gebruikers vinden het geluid dat een moderne platte televisie weergeeft wat matig. De aanschaf van een soundbar is in dat geval de makkelijkste en voordeligste manier om de geluidskwaliteit naar het niveau van beeldkwaliteit te tillen. Sony staat niet alleen bekend om (beeld)kwalitatief goede televisies, ook bij veel geluidsliefhebbers staat het Japanse bedrijf hoog in het vaandel. Sony levert soundbars in diverse prijsklassen. In deze test zetten we de Sony HT-A3000 in de schijnwerper. Dit is de goedkoopste telg uit de HT-A serie, die verder bestaat uit de uitgebreidere en dus duurdere modellen 5000 en 7000. Niet dat de HT-A3000 voor een habbekrats te koop is: de adviesprijs bedraagt nog altijd 799 euro. Wie goed op het internet zoekt kan de soundbar voor minder dan 500 euro kopen, wat voor velen toch nog een smak geld is.
Veelbelovend
De Sony HT-A3000 is een 3.1 geluidssysteem. Als we de marketingkreten van de fabrikant mogen geloven verspreidt deze soundbar een authentiek surroundgeluid door de woon- of slaapkamer. De aanwezige middenspeaker moet daarbij zorgen voor heldere stemmen, terwijl de dubbele subwoofer een bas produceert waardoor de buren direct weten dat de soundbar aanstaat. Het totale muziekvermogen bedraagt 250 watt: ruim voldoende om een gemiddelde woonkamer te vullen met geluid.
Technieken
Natuurlijk kan de Sony HT-A3000 niet alleen stereo weergeven. Streamingdiensten rukken op in de Nederlandse huiskamer, waardoor meerkanaals geluid bij films en series een optie wordt. Geluid waarbij je denkt dat je in een bioscoop zit, en de vliegtuigen en projectielen in Top Gun: Maverick je als het ware van links, rechts, boven en onder om de oren vliegen. De HT-A3000 ondersteunt hiervoor Dolby Atmos, een geluidstechniek die steeds vaker door streamingdiensten bij content wordt aangeboden. Om de geluidskwaliteit te optimaliseren voegt Sony er nog enkele andere technieken met moeilijke namen aan toe. Wat te denken van S-Force PRO Front Surround, Vertical Surround Engine en 360 Spatial Sound? Naast stereo en Dolby Atmos zegt Sony met deze soundbar ook DTS:X geluidsweergave nauwkeurig te benaderen. Want echte DTS:X, daar zijn de specificaties van de HT-A3000 te mager voor.
Robuust
De soundbar oogt niet alleen robuust, maar is met zijn bijna 5 kilo ook letterlijk een zware jongen. Maar goed, de HT-A3000 zit dan ook volgestopt met speakers en techniek. Omdat de soundbar wat groter is, moet de televisie – als deze op de voet staat – wat verder van de muur geplaatst worden om te voorkomen dat de soundbar er onderuit steekt, wat geen mooi gezicht is. Voor de geluidsweergave maakt het natuurlijk geen verschil. Op de uitstraling van de soundbar hebben we niets aan te merken: Sony heeft de HT-A3000 een echte premium look gegeven. Er zijn maar weinig interieurs waarin de soundbar in negatieve zin gaat opvallen.
Kleinere televisie
De Sony HT-A3000 is geen brede soundbar. Hij past hierdoor goed onder televisies met een beelddiagonaal tot 55 inch. Onder grotere televisie past deze HT-A3000 natuurlijk ook, maar visueel zit dit er minder fraai uit. Bij zo'n groter scherm kan dan ook beter voor de A5000 of A7000 worden gekozen. Maar natuurlijk moet de bankrekening dit wel toelaten, want de prijs van deze modellen ligt direct een stap hoger.
Connectiviteit
Om de soundbar op een televisie aan te sluiten is een HDMI-aansluiting aanwezig die de technieken ARC en eARC ondersteunt. Wat we missen is een extra HDMI-poort voor een extern apparaat. Wel vinden we een optische digitale geluidsaansluiting, een USB-poort en een S-center poort aan de achterzijde van het apparaat. Ook zijn er draadloze technieken beschikbaar. Om de soundbar te verbinden met het thuisnetwerk en het internet is wifi-ondersteuning aanwezig. Ook kan apparatuur via bluetooth aan de soundbar worden gekoppeld. Verder ondersteunt deze soundbar de streamingtechnieken Airplay 2 en Chromecast. Spraakbediening is mogelijk via Google Assistent en Amazon Alexa.
Installatie
De eerste installatie van de Sony HT-A3000 is in principe vrij eenvoudig. Volg de instructies en het eindresultaat is uiteindelijk altijd goed. Wel is het even wat wrikken en wringen om de kabels achter in het apparaat correct aan te kunnen sluiten. Er zit namelijk weinig ruimte tussen de aansluitpunten. Sony levert naast de stroomkabel ook een HDMI-kabel en afstandsbediening mee.
Geluid
Na de installatie zijn we natuurlijk benieuwd of deze HT-A3000 soundbar het geluid levert dat Sony ons op papier belooft. Om het meest optimale geluid te kunnen leveren, gebruikt Sony een techniek waarmee de ideale instelling van de soundbar automatisch bepaald kan worden aan de hand van enkele geluidstesten. Als dit eenmaal is afgerond, kan het echte spelen met het geluid beginnen.
Surround
De eerdergenoemde technieken met moeilijke termen zorgen ervoor dat er zowel horizontaal als verticaal geluidsgolven ontstaan die daadwerkelijk een surround effect creëren. Hierdoor ontstaat een geluid dat de luisteraar volledig zou moeten omringen. Dit noemt Sony Spatial 360 geluid. Kan het geluid dat standaard uit de soundbar komt het hart van de echte geluidsfreak op hol brengen? Het eerlijke antwoord is nee. Zeker biedt de HT-A3000 een mooi helder geluid, maar een echt stevige bas ontbreekt. Hierdoor valt de geluidservaring bij diverse films met Dolby Atmos tegen. Daar tegenover staat dat de gemiddelde gebruiker aan deze soundbar nog steeds veel geluidsplezier beleeft en een veel beter geluid krijgt aangeboden dan uit speakers in de platte televisie.
Upgrade
Er is echter een manier om de Sony HT-A3000 beter te laten klinken. Hiervoor moet wel extra geïnvesteerd worden. Sony leverde voor deze test ook een losse subwoofer en twee achterspeakers, die draadloos aan de soundbar gekoppeld kunnen worden. Een investering van enkele honderden euro's later hebben we dan eindelijk het geluid in onze testruimte dat Sony ons beloofde. Nu klinken de bassen wel zoals het hoort. Nu is Dolby Atmos echt zoals in de bios. Nu gaat ook de hartslag van de echte geluidsfreak omhoog.
Conclusie
De Sony HT-A3000 heeft twee gezichten. Direct uit de doos en zonder optionele speakers is het zeker een goede soundbar, maar de wauw-factor ontbreekt. Als extra wordt geïnvesteerd in achterspeakers en een losse subwoofer dan is die wauw-factor opeens wel aanwezig en genieten we echt met volle teugen van technieken als Dolby Atmos. Uiteindelijk brengt Sony met deze soundbar dus een echt goede geluidservaring in de huiskamer, maar daarbij is een extra aanschaf essentieel.
De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Sony Benelux