Sony HT-S2000 soundbar: snel en simpel een beter tv-geluid
Een nadeel van platte televisies is dat het geluid in veel gevallen ondermaats is. Een soundbar is de makkelijkste en betaalbaarste manier om het geluid een kwaliteitsupgrade te geven. Sony brengt een nieuwe soundbar op de markt met op papier interessante eigenschappen. En dat voor een prijs net onder de 400 euro.
Compacte soundbar
De Sony HT-S2000 is een relatief compacte soundbar met een breedte van 80 centimeter. Door het slanke postuur past het apparaat perfect onder een platte televisie. Natuurlijk staat het bij de ene tv wat mooier dan bij de andere. Als het beeldscherm kleiner dan 50 inch is, dan is deze soundbar aan de brede kant. Wat betreft design kunnen we stellen de HT-S2000 van Sony een trendy uiterlijk heeft gekregen. Spieken we door het rooster aan de voorzijde van de soundbar, dan zien we dat er vijf speakers in het apparaat zijn geplaatst. Wat opvalt is de openingen aan de zijkanten. Deze moeten ervoor zorgen dat het geluid voller en beter klinkt.
Beperkte aansluitingen
De HT-S2000 is een instapmodel. Dit zien we bijvoorbeeld aan de aansluitmogelijkheden. Naast de stroomtoevoer zijn aan de achterzijde alleen aansluitingen voor HDMI en optisch digitaal geluid te vinden. Hiermee kan de soundbar op de televisie worden aangesloten. Verder is er nog een koppeling mogelijk met apparaten via bluetooth. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld een tablet of smartphone met de soundbar verbinden. Het is hierdoor mogelijk om muziek van een mobiel apparaat naar de soundbar te streamen. Dit is handig, omdat de HT-S2000 niet beschikt over interne radiotuner of USB-poort. Via het mobiele apparaat kunnen we met een internetradio-app als radioNED, JUKE of Tunein radiostations luiteren op de soundbar. Het gemis van een USB-poort kunnen we opvangen door gebruik te maken van een muziekstreamingdienst als Spotify, Apple Music of Deezer. De stroomtoevoer verloopt via een extern voedingsblok dat vergelijkbaar is met een voeding van een laptop.
Afstandsbediening
Bij de soundbar wordt een eenvoudig te gebruiken afstandsbediening meegeleverd. Hier zijn niet alle instelmogelijkheden mee te bedienen. We kunnen schakelen tussen HDMI – met ARC-ondersteuning natuurlijk – optisch digitaal en bluetooth. We kunnen het volume, de bas en het stemniveau regelen en er is de mogelijkheid om via de afstandsbediening de nachtstand te activeren. Via een gratis beschikbare app voor mobiele Android- en Apple-apparaten zijn ruimere instelmogelijkheden beschikbaar.
Uitbreiding tot set
De HT-S2000 is een 3.1 soundbar. Meestal wordt er in zo'n systeem een losse subwooferkast meegeleverd, maar in de HT-S2000 heeft Sony twee subwoofers in de soundbar zelf ingebouwd. Het voordeel hiervan is dat het systeem compact is. Het nadeel is dat op deze manier het wauw-gevoel bij het beluisteren van het geluid ontbreekt. We kunnen via de afstandsbediening wat extra bas kiezen. Dat geeft op het eerste gehoor inderdaad een beter geluid, maar wie wat aandachtiger en met een getraind oor naar het geluid luistert, merkt al snel dat het geluid door de toevoeging van de extra bas onnatuurlijk gaat klinken. De oplossing is een optioneel verkrijgbare losse subwoofer. Deze kan draadloos aan de soundbar gekoppeld worden. Maar deze losse subwoofer kost bijna net zo veel als de soundbar zelf. Wie de geluidsopstelling nog verder wil aanvullen, kan ook een set van twee achterspeakers toevoegen. Ook hieraan hangt een prijskaartje van bijna 400 euro. Dan komt de complete geluidsopstelling rond de HT-S2000 uit op ongeveer 1100 euro. Voor die prijs zijn betere geluidsystemen te koop. De draadloze koppeling van subwoofers en achterspeakers heeft bij Sony in het verleden niet altijd tot even goede prestaties geleid. Een regelmatig kort wegvallende connectie tussen de draadloze componenten maken het luisteren dan minder prettig. Overigens heeft Sony deze techniek wel verbeterd. In onze testopstelling met de HT-S2000 hebben wij echter geen draadloze subwoofer of achterspeakers gebruikt.
Geluidskwaliteit
Wat betreft het geluid presteert de HT-S2000 binnen zijn prijsklasse goed, maar het is zeker geen hoogvlieger. We horen een geluid dat wat geknepen of samengedrukt klinkt, en dat is niet heel sprankelend voor de muziekliefhebber. Maar voor de gemiddelde gebruiker die de soundbar vooral voor tv-programma's, series en films gebruikt is de kwaliteit goed genoeg. Verwacht geen muur van geluid als het volume van de soundbar helemaal open gaat. Sony geeft aan dat het maximale vermogen 250 watt is, maar in de praktijk zullen de buren niet veel last hebben van de soundbar op standje tien. Ook is op dit volume toch wel enige vervorming van het geluid te horen. Ook daarmee wordt duidelijk dat deze soundbar echt vooral moet worden gezien als opwaardering van het mindere geluid dat een platte televisie produceert.
Stemweergave
Waar deze soundbar wel goed mee scoort, is stemweergave. Of dit nu het vocale gedeelte is in een muziekstuk of het gesproken woord in film, serie, documentaire of tv-programma: de spraak is helder en duidelijk. Ook als bijvoorbeeld op de achtergrond geluid te horen is. Dit maakt de HT-S2000 een geschikt apparaat voor oudere mensen die soms moeite hebben om spraak goed te horen als gelijktijdig achtergrondmuziek in een film of serie hoorbaar is. Bij een platte televisie is de achtergrondmuziek vaak hard hoorbaar waardoor de spraak in de muziek verzuipt. Mensen met gehoorproblemen constateren in dit soort gevallen dat ze niet goed kunnen verstaan wat wordt gezegd.
Dolby
De HT-S2000 ondersteunt de belangrijkste geluidstechnieken, waaronder Dolby Atmos en DTS:X. Sony voegt daar eigen geluidstechnieken als S-Force Pro Front Surround en Vertical Surround Engine aan toe. Deze technieken moeten het geluid ruimtelijker maken. Het eindresultaat heeft twee kanten. Er is inderdaad meer ruimtelijk effect hoorbaar als deze technieken worden gebruikt, maar het nadeel is dat het resultaat ons heel onnatuurlijk in de oren klinkt. Het is daarom een persoonlijke keuze om deze virtuele surroundtechnieken te gebruiken. In de praktijk zullen veel gebruikers deze mogelijkheden links laten liggen.
Conclusie
De Sony HT-S2000 is een goede instapsoundbar. Wie het tegenvallende geluid van een platte televisie naar een iets hoger niveau wil brengen maar geen geluidspurist is, vindt in deze soundbar een betaalbare oplossing. Zeker met het verbeteren van spraak en zang scoort de soundbar mooie cijfers.