Sony HT-S400 soundbar: een upgrade voor het tv-geluid
Wie goed zoekt kan het nieuwe instapmodel soundbar van Sony al vinden voor onder de tweehonderd euro. Krijg je voor dat bedrag waar voor je geld? De HT-S400 staat dit keer op onze testbank.
Dolby 2.1
Een soundbar is een populaire manier om het geluid van de tv te verbeteren. Door het slanke design van moderne tv-toestellen moet op het vlak van geluidskwaliteit flink worden ingeleverd. Alleen bij de duurdere modellen televisies is een goed geluid aanwezig. Maar ook onder soundbars zijn grote verschillen geluid hoorbaar. De door ons geteste Sony HT-S400 is een Dolby 2.1 soundbar met een losse subwoofer.
Uiterlijk
Het valt direct op dat de HT-S400 soundbar is vervaardigd van een degelijke kwaliteit kunststof. De bovenzijde is voorzien van een laagje metaal, en dat geeft deze soundbar een premium uiterlijk. Dit komt ook door de fraaie speakergrill aan de voorzijde. De soundbar heeft een afmeting van 90 bij 6,4 bij 8,8 centimeter en past daardoor onder de meeste modellen televisies vanaf 55 inch. Bij de HT-S400 wordt ook een losse subwoofer geleverd met een afmeting van 19 bij 39 bij 40 centimeter. Waar Sony er alles aan heeft gedaan om de soundbar – die erg zichtbaar is onder de televisie – een fraai uiterlijk te geven, heeft de fabrikant dit bij de subwoofer verzaakt. Die ziet er enorm plastic uit, maar Sony heeft waarschijnlijk gedacht dat een subwoofer minder vaak in het zicht geplaatst wordt. Het is jammer dat het premium uiterlijk van de soundbar niet is doorgetrokken naar de subwoofer, maar gezien de prijs van de geluidscombinatie mogen over dit punt niet te veel klagen. Bij concurrenten in dezelfde prijsklasse is het niet anders.
Installatie
Het installeren van de HT-S400 is simpel en verloopt dan ook vlot. De soundbar kan op twee manieren op de televisie aangesloten worden: via een HDMI-kabel op de HDMI ARC-ingang van de televisie, of met een optische digitale geluidskabel. Sony levert beide kabels in de doos mee. Natuurlijk moeten zowel de soundbar als de subwoofer ook van stroom worden voorzien. Daarna is het tijd om soundbar en subwoofer aan elkaar te koppelen, het zogenoemde pairing. Wat tijdens onze test opvalt is dat Sony het pairingprobleem tussen soundbar en subwoofer lijkt te hebben opgelost. Bij vorige geluidssystemen - ook de duurdere modellen - was er soms sprake van een plotseling verlies van de verbinding. Dit betekende dat het proces soms wel een paar keer per maand opnieuw moest worden uitgevoerd. Bij de HT-S400 was er gedurende de testperiode van enkele weken geen enkele sprake van het wegvallen van de pairing. Hopelijk kan Sony dit probleem eveneens verhelpen bij oudere modellen door middel van een firmware-update.
Sony Bravia
Wie de HT-S400 gebruikt in combinatie met een Sony Bravia televisie kan het geluidssysteem ook draadloos aan de televisie koppelen. Nu geven wij altijd de voorkeur aan een bekabelde verbinding van apparatuur, maar in onze test met het draadloos koppelen aan de Sony televisie konden we geen problemen constateren. Ook het draadloos koppelen aan een televisie van een ander merk behoort tot de mogelijkheden. De televisie in kwestie moet dan wel A2DP bluetooth ondersteunen. A2DP staat voor Advanced Audio Distribution Profile, en is een techniek om geluid van hoge kwaliteit te streamen via bluetooth. Het resultaat met A2DP is wel merkbaar minder dan bij de draadloze verbinding met een Sony Bravia televisie. Als de HT-S400 op een televisie van een ander merk wordt aangesloten, is het dus het beste om dit met een kabel te doen.
Geluidskwaliteit
Bij een soundbar is de geluidskwaliteit natuurlijk het belangrijkst. Het totale vermogen van de HT-S400 is 330 watt, wat genoeg moet zijn om een gemiddelde huiskamer van afdoende geluid te voorzien. Verwacht echter geen wonderen van deze soundbar. Het is een 2.1 geluidssysteem dat bijvoorbeeld geen Dolby Atmos ondersteunt. Als we het geluid vergelijken met dat van een veel duurdere soundbar, dan is de HT-S400 al snel de onderliggende partij. Maar als we deze soundbar naast andere modellen in de prijsklasse tot 300 euro zetten, dan klinkt de HT-S400 bovengemiddeld goed. Bij de geluidsbalans zijn echter enkele kritische kanttekeningen te maken. Zo overheerst de bas vanuit de subwoofer heel erg. Dit zorgt ervoor dat de middentonen enigszins vervaagd worden. Nu is de bas wel regelbaar via de meegeleverde afstandsbediening, maar de juiste instelling is moeilijk te vinden. Als met de instelling gespeeld wordt, klinkt de bas al snel weer te zwak. Een goede balans is dus moeilijk realiseerbaar, zoals wel vaker bij geluidssystemen in deze prijsklasse. Waar Sony goed mee scoort is met de functie S-Force Pro Surround. Hiermee wordt een goede virtuele surround-geluidskwaliteit gerealiseerd.
Mogelijkheden
Via de HT-S400 kunnen we niet alleen het geluid van de televisie hoorbaar maken, maar ook onder meer een tablet of smartphone koppelen via bluetooth. Op deze manier luisteren we bijvoorbeeld naar muziek via een online audiodienst als Spotify of Deezer. Ook het beluisteren van online radiozenders is op deze manier mogelijk. De afstandsbediening die wordt meegeleverd is eenvoudig en heeft slechts zes knoppen, naast de eerdergenoemde basregeling en de knoppen om het volume te regelen. De eenvoud maakt de bediening van deze soundbar overigens wel heel makkelijk. En om het geheel compleet te maken, is ook stembediening mogelijk.
Conclusie
Wie op een betaalbare manier het tegenvallende geluid van de televisie wil verbeteren, vindt in de Sony HT-S400 een goede oplossing. De echte geluidspurist moet deze soundbar wellicht aan zich voorbij laten gaan, maar binnen deze prijsklasse is de HT-S400 een hoogvlieger. Positief is dat Sony de problemen met draadloze pairing met de subwoofer heeft opgelost. Een kritiekpunt is dat de bas bij deze soundbar te overheersend is en daardoor het totaalgeluid moeilijk in te stellen is.