Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Strong SRT 420: De mediaspeler voor cordcutters

    Mediaspelers hebben een prominente plaats in veel huishoudens. Ontvangerfabrikanten verleggen hierdoor hun focus. Zo ook Strong.
    Jarco Kriek
    13 juni 2023
    9
    comments 1
    Strong SRT 420: De mediaspeler voor cordcutters

    Mediaspelers zijn er van veel verschillende fabrikanten, die steeds vaker het Android TV besturingssysteem omarmen. Dit is een door Google uitgebracht stukje software. Google geeft fabrikanten die dit besturingssysteem in hun apparaten opnemen niet veel ruimte om wijzigingen in Android TV aan te brengen en hun mediaspeler te kunnen personaliseren.

     

    Plakmerk

    Dit is ook het geval bij deze Strong SRT 420 mediaspeler. Het apparaat is niet door de bekende ontvangerfabrikant Strong gemaakt, maar een plakmerkproduct dat in meerdere Europese landen onder diverse namen te koop is. Zo kwamen we hetzelfde apparaat onder de naam Next Box tegen in enkele satellietzaken die zich richten op de Turkse gemeenschap. De fabrikant van deze mediaspeler is Skyworth. Dat klinkt Engels, maar het bedrijf komt uit China en dat is dan ook waar deze mediaspeler van Strong wordt gefabriceerd. Skyworth is overigens geen kleine fabrikant: het brengt onder de eigen merknaam ook televisies in het lagere prijssegment op de markt. Maar het belangrijkste deel van de omzet haalt Skyworth uit de verkoop van apparaten waar bedrijven dan hun eigen merknaam op plakken om ze daarna te verkopen.

     

    Android TV

    De Strong SRT 420 werkt op het Android TV besturingssysteem, maar hoewel het apparaat pas enkele maanden op de markt is wordt niet de nieuwste Android TV versie 12 gebruikt. In deze mediaspeler is Android TV 11 te vinden. Dit wil overigens niet zeggen dat dit apparaat al bij de marktintroductie verouderd is. KPN gebruikt in de nieuwe TV+ decoder ook Android TV 11, net zoals Nokia in de nieuwe Streamingbox 8010. Android TV 11 voldoet op dit moment voor alle doeleinden waarvoor een mediaspeler bedoeld is. Of er in de toekomst een update naar Android TV 12 komt bij deze Strong SRT 420 is nog maar de vraag. Bij plakmerkapparaten ontbreekt het soms aan de ondersteuning van nieuwe soft- en firmwareversies.

     

    7000 apps

    Over onze ervaringen met Android TV 11 schreven we in Totaal TV al eerder bij onze tests van de Nokia Streamingbox 8010 en de KPN TV+ decoder. Met Android TV 11 en een Google-account kan de kijker het maximale uit deze mediaspeler halen. Hiermee krijgt men bijvoorbeeld toegang tot de Google Play Store met meer dan zevenduizend apps. Alle streamingdiensten, informatiediensten, VPN-apps en vrijwel alle IPTV-streamers zijn dus via een app op dit apparaat te gebruiken. Ook wordt spraakbediening via Google Assistent ondersteund. Foto's, video's en muziek kan vanaf de laptop, tablet of smartphone via Chromecast naar de Strong SRT 420 gestreamd worden omdat deze mediaspeler een ingebouwde Chromecast-functie heeft.

     

    DVB-T2

    Wat maakt deze mediaspeler dan zo interessant? Dat is het feit dat hij als een van de weinige mediaspelers beschikt over een ingebouwde DVB-T2 tuner. Dit betekent dat in Nederland de drie landelijke kanalen van de NPO en minimaal twee regionale tv-zenders ontvangen kunnen worden. Wie in de buurt van de grens van twee of drie provincies woont kan zelfs nog meer regionale tv-zenders ontvangen. Dit geldt ook voor een reeks radiozenders van de NPO en de regionale omroepen. Deze mogelijkheid maakt deze Strong SRT 420 net wat interessanter voor de cordcutter. Ondanks deze extra lineaire ontvangstmogelijkheid blijft de verkoopprijs van de speler onder de honderd euro.

     

    Ontvangst

    We moeten wel enkele kritische punten plaatsen bij de DVB-T2 ontvangst. De interface - eigenlijk een app - kan nog wel wat bijgeschaafd worden om het er allemaal wat mooier uit te laten zien. De voor DVB-T2 benodigde ontvangstantenne wordt niet meegeleverd. De mediaspeler biedt ook geen 5 volt voedingsspanning voor de signaalversterker die in de meeste antennes aanwezig is. Er moet dus een externe voeding worden gebruikt. En wellicht het belangrijkste: de gevoeligheid van de tuner is net iets minder goed dan bij de meeste losse free-to-air DVB-T2 tuners. Zwakkere signalen leiden dus tot een beeld met blokvorming, of zelfs tot helemaal geen beeld. Voor de duidelijkheid: een CI+ slot is niet aanwezig, dus het betaalpakket van Digitenne kan op deze Strong SRT 420 niet worden bekeken.

     

    Codecs

    Dat deze mediaspeler in Nederland DVB-T2 kan ontvangen komt doordat hij geschikt is om HEVC (H.265) video weer te geven. Ook de eerdere techniek H.264 wordt ondersteund. Deze mediaspeler kan dus ook goed gebruikt worden in bijvoorbeeld camper, caravan of boot voor ontvangst van ongecodeerd via de ether uitgezonden tv- en radiozenders in binnen- en buitenland. Hiervoor is geen internetverbinding nodig. Zonder internetverbinding kan de Strong STR 420 ook videobestanden - bijvoorbeeld films of series - in de meest gebruikte bestandsformaten afspelen vanaf een externe USB harde schijf of stick. Met een internetverbinding neemt het aantal mogelijkheden enorm toe, want dan kan men ook uitvoerig streamingdiensten bekijken en bingen. Andere videocodecs die worden ondersteund - en dat valt weer binnen de vastgelegde standaard van Android TV 11 - zijn AV1 en VP9. Om een mooier beeld met een breder kleurpalet te krijgen, is er ondersteuning van HDR10 en HDR10+. De mediaspeler kan ook streams in 4K weergeven.

     

    Aansluitingen

    De mediaspeler is inwendig voorzien van draadloos internet (Wi-Fi 5) en bluetooth 5. Aan de buitenzijde zijn twee USB 2.0 poorten aanwezig. Met de digitale optische audio-uitgang kan de speler op een soundbar worden aangesloten. Voor aansluiting op de televisie is alleen een HDMI-poort aanwezig.

     

    Onder de motorkap

    Deze Strong SRT 420 draait op een Cortex A-35 processor met vier kernen (quadcore) met een snelheid van 2 GHz. De grafische chipset is de Mali-G31. Hieraan gekoppeld is een DDR4 RAM geheugen van 2 GB gekoppeld. Het eMMC flashgeheugen is 8GB groot en kan worden uitgebreid met een microSD geheugenkaart waarvoor een slot aanwezig is. Alles bij elkaar zorgt dit voor een vlotte bediening.

     

    Accessoires

    In de verpakking van de Strong SRT 420 zit naast de mediaspeler zelf ook een voedingsadapter (12 volt uitgangsspanning) en de afstandsbediening met benodigde batterijen. De afstandsbediening ligt fijn in de hand en werkt via bluetooth. Op de afstandsbediening zijn toetsen aanwezig voor directe toegang tot Netflix, Prime Video, Disney+ en YouTube. Ook wordt een HDMI-kabel van redelijke kwaliteit meegeleverd.

     

    Conclusie

    Mediaspelers die functioneren op het Android TV besturingssysteem lijken allemaal op elkaar. Deze Strong SRT 420 is op dat punt dus niet uniek, maar dankzij de mogelijkheid van DVB-T2 ontvangst onderscheidt het apparaat zich van andere mediaspelers. Ondanks deze extra functie blijft de verkoopprijs net onder de 100 euro.

    Android TVDVB-TDVB-T2Strong SRT 420Skyworth

    Reacties