Travel Vision R7: de ideale mobiele schotelantenne
Met de vakantieperiode in aantocht gaan veel Nederlanders er weer met camper of caravan op uit in Nederland of een ander Europees land. De Nederlandse tv-zenders blijven daarbij onmisbaar. Om via satelliet televisie te kunnen ontvangen is natuurlijk een schotelantenne nodig. Wie niet beschikt over een vaste schotelinstallatie op het dak van de camper of caravan moet bij iedere tussenstop de schotelantenne uitpakken, opstellen en uitrichten op de juiste satelliet. Met de volautomatische mobiele schotelantenne Travel Vision R7 is dat uitpakken en opstellen nog steeds nodig. Maar de tijdrovende klus van uitrichten behoort met deze automatische schotelinstallatie tot het verleden. Hierdoor is de Travel Vision R7 onmisbaar voor de vakantieganger die er regelmatig met de camper of caravan op uit trekt.
Diverse modellen
Van de Travel Vision R7-serie zijn diverse modellen verkrijgbaar. De koper moet zich voor aanschaf goed oriënteren op de manier waarop de schotelantenne op de reisbestemming gebruikt gaat worden. Ook de ontvangstmogelijkheden kunnen bepalend zijn voor een goede keuze. Het instapmodel is een variant met een 65 cm schotel en een single LNB. Het volgende model heeft dezelfde schotelantenne, maar dan met DUO LNB waarmee dus de Astra1- en Astra3-satellietposities gelijktijdig ontvangen kunnen worden. De variant met een grotere schotelantenne met een diameter van 80 cm in combinatie met een single LNB is vooral aan te raden voor vakantiegangers die richting Portugal en het zuiden van Spanje willen reizen. Als laatste is er ook een R7-model verkrijgbaar met een 50 cm vlakantenne met twin LNB. Dit model is vooral geschikt voor gebruikers die minder ruimte hebben om de schotelantenne op vakantie mee te nemen. Een nadeel is wel dat ontvangst in de zuidelijke vakantielanden wat lastiger is.
Volautomatisch
Het grote voordeel en gemak van de Travel Vision R7 is dat de schotelantenne volautomatisch is. Dit betekent dat op basis van de gps-techniek wordt bepaald waar de schotelantenne zich bevindt. Aan de hand hiervan wordt de schotelantenne automatisch gericht op de satelliet die de gebruiker wil ontvangen. Daarbij wordt de verticale stand ook direct goed geplaatst. Een bijkomend voordeel van de R7 is dat er aan de hand van de signaalsterkte van de zogeheten home transponder van de gekozen satelliet een finetuning plaatsvindt, waardoor het optimale rendement uit de ontvangst wordt gehaald. Met de verstelbare skew mogelijkheid kan de ontvangst waar nodig handmatig verder worden geoptimaliseerd.
Gemak en vrijheid
Travel Vision R7 geeft de gebruiker de mogelijkheid om naar zestien voorgeprogrammeerde satellietposities te navigeren. Dit zijn alle in Europa te ontvangen satellietposities. Voor Nederlandse vakantiegangers zijn dit onder meer de Astra1, Astra2, Astra3, Astra4, Hot Bird, en Turksat satellietposities. Het wijzigen van een satellietpositie gaat met één druk op de knop van het afneembare bedieningspaneel van de mobiele satellietantenne. We kunnen het paneel vergelijken met een grote afstandsbediening voor bijvoorbeeld de televisie of satellietontvanger. Over de satellietontvanger gesproken: elk model van iedere willekeurige fabrikant kan op dit volautomatische schotelsysteem aangesloten worden. Een brei van kabels is gelukkig niet aan de orde. Er loopt slechts één kabel van de satellietontvanger naar het gekozen model Travel Vision R7. Het opladen van de in het bedieningspaneel aanwezige lithiumbatterij gaat in rap tempo. Binnen twee uur is de batterij vol en kan de schotelantenne ongeveer een uur van positie worden veranderd. Dit lijkt misschien weinig, maar in de praktijk wordt een schotelantenne natuurlijk maar heel weinig gedraaid. Hierdoor komt het vrijwel nooit voor dat het volautomatische systeem zonder stroom komt te zitten. Mocht dit toch gebeuren, dan kan het systeem ook altijd op het stroomnet worden aangesloten.
In de praktijk
Het R7-model met een schoteldiameter van 65cm en twin LNB is een aanrader voor gebruikers die op hun vakantiebestemming de Nederlandse kanalen via Canal Digitaal willen combineren met Duitse zenders en internationale (nieuws)zenders. Met dit model is namelijk gelijktijdige ontvangst van de Astra1- en Astra3-satellietpoitie mogelijk. Om uit te vinden hoe deze variant van de Travel Vision R7 in de praktijk werkt, gingen we er voor deze test mee aan de slag. Met dit formaat schotel hebben we niets te klagen over de ontvangst van de Astra1 en Astra3 satellietposities. En dat is begrijpelijk, omdat we onze test in Nederland uitvoerden, waar de signaalsterkte van deze satellieten meer dan voldoende is. Zoals eerder in deze test opgemerkt, is dit anders bij de signaalsterkte - en dus de ontvangst - van de Astra3-satelliet in delen van Portugal en Zuid Spanje. Voor de Astra1-satelliet geleden die ontvangstbeperkingen niet.
Opstellen
De Travel Vision R7 is een makkelijk op te bergen systeem dat in een handzame handtas wordt geleverd. Hierdoor blijven alle onderdelen veilig bij elkaar. Het opzetten van het systeem is eigenlijk kinderspel. Door het gewicht van het hele systeem - de 65 cm varianten wegen ongeveer 8 kg en de overige twee varianten 12 kg - zijn er geen grote spierballen nodig bij het opzetten. De schotelantenne wordt geplaatst op een antennevoet. Er hoeft dus geen extra antennepijp mee op vakantie. Eigenlijk doet het gps-systeem na het opzetten van de antenne en het aansluiten op een satellietontvanger al het werk. Dat gebeurt feilloos en alle door ons gekozen satellieten worden probleemloos gevonden. Het valt tevens op dat dit op een best snelle manier gebeurt. Bij enkele satellieten moest wel de handmatige skew-mogelijkheid gebruikt worden om de ontvangst te optimaliseren. Bij de test hebben we de Travel Vision R7 veel van de oostelijke naar westelijke positie laten draaien. Zonder het bedieningspaneel op te laden konden we probleemloos twee uur spelen met de schotelinstallatie.
Vast
De vraag is natuurlijk of bij een camper of caravan gekozen moet worden voor een vaste volautomatische schotelantenne of een mobiele variant zoals deze Travel Vision R7. De mobiele variant is in aanschaf iets goedkoper. Daarnaast is de toch vrij prijzige opbouw op camper of caravan niet nodig en wordt de mobile home niet 'beschadigd' door bevestigingsmateriaal op en in het dak. Een ander voordeel is dat een mobiele antenne makkelijker uit de buurt van een eventueel obstakel geplaatst kan worden, zoals een boom die vrij zicht op de satelliet blokkeert. Bij een vaste installatie moet hiervoor de hele camper of caravan worden verplaatst. Het voordeel van een vaste installatie is dan weer dat de schotelantenne niet steeds opnieuw hoeft te worden geplaatst en opgeborgen. Dit bevordert de levensduur. Ook is er geen sprake van een losse antennekabel.
Conclusie
Voor wie met camper of caravan naar een vaste vakantieplek gaat en daar langere tijd blijft, is een volautomatische schotelantenne zoals deze Travel Vision R7 een heerlijke luxe. Eenvoudig schakelen we van de ene naar de andere satellietpositie, zonder het moeilijke uitrichten van de schotel. Voor vakantiegangers die van de ene naar de andere plek trekken, is de Travel Vision R7 een echte uitkomst als alternatief voor een vast volautomatisch schotelsysteem. Een ander voordeel is dat Travel Vision een Nederlandse fabrikant is. Eventuele vervangende onderdelen zijn hierdoor eenvoudig leverbaar.
De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door H. van Hunen