TV+ van KPN: rijper en beter

De afgelopen twaalf maanden heeft KPN veel inspanning verricht om de nieuwe TV+ decoder te verbeteren met een gestage stroom aan updates. Reden voor Totaal TV om de TV+ bruikleendecoder opnieuw op de testbank te zetten.
Android TV
In 2023 was KPN niet de eerste provider die in Nederland een bruikleendecoder uitbracht die functioneerde op het Android TV-besturingssysteem. Die eer komt Youfone toe. Na de recente goedkeuring van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is Youfone eigendom van KPN geworden. KPN was met de TV+ decoder wel de eerste grote landelijke provider die overstapte op Android TV als besturingsplatform voor de bruikleendecoder. Inmiddels heeft Odido dit voorbeeld gevolgd en het is een kwestie van tijd voordat ook Delta Fiber (Delta en Caiway) deze overstap maakt.
Toegangspoort
Daarmee halen Odido en Delta Fiber zich het nodige werk op de hals. Android TV is voor bruikleendecoders het meest toekomstbestendige besturingssysteem, maar het is wel gemaakt voor gebruik in online apparaten als Smart TV's en mediaspelers. Dus niet in eerste instantie als toegangspoort tot een hybride platform van tv-providers. Dit betekent dat providers zelf het nodige aan hun decoder moeten verbouwen om de klanten thuis tevreden te stellen. Dat heeft KPN de afgelopen maanden dan ook ondervonden.
Regelmatige updates
Eigenlijk zijn er twee verschillende zaken die constant verbeterd moeten worden. Ten eerste moet de decoder geschikt gemaakt worden om aan alle klantenwensen te voldoen. Omdat de TV+ decoder eigenlijk alleen een Android TV mediaspeler is, wordt toegang tot de KPN tv-diensten verkregen via een launcher-app. Ook deze KPN TV+ App moet voortdurend worden verbeterd. De gezamenlijke verbetering van decoder en app moet zorgen voor een soepele kijkervaring van KPN TV+ als product. Het afgelopen jaar heeft KPN veel tijd, geld en mensuren ingezet om het nieuwe tv-platform te verbeteren. Hiervoor werd elke twee weken een update van de KPN TV+ App uitgebracht. De firmware voor de TV+ decoder werd minimaal een keer per maand geüpdatet.
Tv-decoder en mediaspeler
Dit alles heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van de functionaliteit van het KPN TV+ product in het geheel. Belangrijke hiaten die direct na de marktintroductie tot veel kritiek leidden, behoren inmiddels tot het verleden. Denk hierbij aan de HDR-weergave. De automatische HDR-schakeling is inmiddels - net als bij de oudere, op Linux gebaseerde bruikleendecoders van KPN Interactieve TV - op de TV+ decoder aanwezig. Dit betekent dat de beeldkwaliteit nog verder omhoog is gegaan. Ook de grootste problemen met het niet goed gelijklopen van beeld en geluid zijn verholpen. En wat wellicht het belangrijkste is: KPN heeft de TV+ decoder beter ingericht zodat hij zich bij het opstarten niet als online mediaspeler gedraagt, maar als een tv-decoder. Of beter gezegd: kan gedragen, want in het menu kan de gebruiker zelf kiezen of de decoder automatisch de KPN TV+ App moet opstarten. Als hiervoor wordt gekozen, komt direct het tv-kanaal in beeld dat het laatste werd bekeken. Wie kiest om de KPN TV+ App niet direct op te starten, krijgt het beginscherm van Android TV te zien. De TV+ decoder gedraagt zich dan als mediaspeler. Dit is precies de strategie die KPN vooraf al had aangekondigd: de TV+ decoder is er voor iedereen. Gratis als bruikleendecoder geleverd voor klanten met een traditioneel tv-abonnement, en als extra huuroptie (€3,50 per maand) beschikbaar voor klanten met een internet-only abonnement die alleen via online diensten tv-zenders, series, films en andere content willen kijken.
Lak aan
Ondanks alle inspanningen is KPN nog niet zo ver dat het op zijn lauweren kan rusten of het TV+ product met wat sporadische kleine updates op peil kan houden. KPN moet ook het komende jaar nog veel tijd en energie investeren om het TV+ platform op een hoger niveau te brengen. Nog steeds wordt het tv-platform van grote concurrent Ziggo door veel gebruikers als kwalitatief beter bestempeld. Dat is ook wel begrijpelijk, want de eindgebruiker heeft lak aan een technische redenen waarom bepaalde zaken moeilijk zijn om te verbeteren. Vroeger werkte het toch ook goed? Waarom nu dan niet meer? Deze geluiden horen we vaak onder KPN-klanten als het gaat over de TV+ decoder.
Multicast/unicast
Een voorbeeld is het terugkijken van opgenomen programma's. Hierbij schakelt TV+ terug van multicast naar unicast. In de praktijk betekent dit dat de beeldkwaliteit slechter wordt. De tien belangrijkste kanalen in de TV+ zenderlijst hebben in multicast een bandbreedte van meer dan 14 Mb/s. Bij terugkijken via unicast halveert die bandbreedte, en dat is duidelijk te zien op het beeldscherm. Iets soortgelijks speelt bij gebruik van interactieve diensten zoals Begin Gemist en bij terugkijken van programma's via de tv-gids. Mocht KPN dit probleem achter zich laten, dan rest er op het eigen internetforum nog een wensenlijst van klanten met tientallen aandachtspunten die verbetering behoeven. Voorlopig is er dus nog genoeg werk aan de winkel voor KPN. Daarom geven we KPN TV+ in Totaal TV nummer 8 van volgend jaar graag opnieuw een evaluatie.
Conclusie
KPN is met TV+ de goede weg ingeslagen. Veel hobbels in die weg zijn vlak gestreken, maar nog niet allemaal. De afgelopen maanden is TV+ verbeterd en de potentie van het platform heeft KPN verder uitgebouwd. De gebruikers zijn hierbij de grootste winnaars, maar de wensenlijst is nog niet helemaal afgevinkt.