Verrassend en boeiend: discovery+

Discovery was in Nederland op de markt van streamingdiensten al enige jaren actief met Dplay. Begin januari werd Dplay omgedoopt naar discovery+. Onder deze merknaam gaat Discovery een wereldwijde streamingdienst optuigen. Dit gebeurt gefaseerd, waarbij Nederland bij eerste groep landen zat die toegang kregen tot discovery+.
Meer content
Wat is het verschil tussen Dplay en discovery+? Het principe is hetzelfde: de abonnee kan online naar series, documentaires en live tv-zenders kijken. Het grote verschil is dat het contentaanbod van discovery+ groter is. Toch is de abonnementsprijs gelijk gebleven. Dplay-abonnees zijn automatisch overgezet naar het discovery+ platform. Een discovery+ abonnement kost €3,99 per maand of €39,99 per jaar. Tijdens een proefperiode van zeven dagen kan de kijker gratis kennismaken met de streamingdienst.
Welke content?
Discovery levert via discovery+ content van de eigen merken. Dit zijn Discovery, Discovery Science, TLC, Investigation Discovery (ID), Animal Planet, Food Network, HGTV en MotorTrend. Deze content wordt aangevuld met (natuur)documentaires van de Britse publieke omroep BBC. De focus van discovery+ ligt op real-life entertainment. Daarom is discovery+ in de markt gezet met de slogan 'Home of Real-Life Entertainment'.
Live zenders
Abonnees van discovery+ kunnen naast honderden series en documentaires ook online live tv-zenders bekijken. Dit live aanbod bestaat uit de zenders die in Nederland beschikbaar zijn bij de aanbieders van lineaire traditionele tv, zoals Ziggo, KPN en T-Mobile. Dit zijn de zenders Discovery, Discovery Science, TLC, ID, Animal Planet, Eurosport, Eurosport 2. De lineaire zenders van Eurosport zijn nieuw toegevoegd aan het oude Dplay-aanbod. Mede hierdoor is discovery+ een goed alternatief voor Nederlanders die via Canal Digitaal naar tv-diensten kijken. Deze aanbieder – inclusief serviceproviders als Online.nl, Freedom Internet en Tweak, die Canal Digitaal als tv-dienst leveren – is afgelopen zomer namelijk gestopt met de doorgifte van de Discovery-zenders, inclusief Eurosport.
Reclamevrij
Bij discovery+ wordt de video on demand-content – dus de series en documentaires die op elk moment door abonnees bekeken kunnen worden - reclamevrij en zonder logo's in beeld getoond. De live beschikbare zenders worden net als bij traditionele verspreiding bij aanbieders wel onderbroken door reclameblokken.
Wat biedt discovery+?
De streamingdienst biedt een breed pakket van content die voor een speciale doelgroep is geselecteerd. Met andere woorden: discovery+ is geen concurrent van grotere streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video, maar juist een aanvulling. Dit komt omdat discovery+ zich hoofdzakelijk richt op real-life content, bestaande uit series en documentaires over wonen, eten en koken, misdaad, medische onderwerpen, wetenschap en moderne schatzoekers. Dit aangevuld met natuurdocumentaires. Bij de live zenders kunnen programma's tot zeven dagen na uitzending worden teruggekeken. Bij enkele titels kunnen programma's ook vooruit bekeken worden.
Eurosport
In de komende maanden wordt de sportcontent van Eurosport uitgebreid. Op dit moment kan met discovery+ hoofdzakelijk live naar Eurosport en Eurosport 2 gekeken worden. Mochten de Olympische Spelen deze zomer doorgang vinden, dan is het meest uitgebreide beeldverslag via discovery+ te volgen op meerdere extra online kanalen, die niet lineair beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor andere grote sportevenementen zoals de Tour de France. Dit is een opstapje naar de integratie van de andere Discovery-streamingdienst in Nederland - Eurosport Player - in discovery+. Dat deze integratie komt, is inmiddels door Discovery bevestigd. Onbekend is nog wanneer dit gaat gebeuren. Een andere vraag is of de integratie ervoor zorgt dat de abonnementsprijs van discovery+ hoger wordt. Een abonnement op Eurosport Player kost – afhankelijk van lopende acties - enkele euro's per maand.
Exclusieve content
Een groot verschil vergeleken met voorganger Dplay is dat discovery+ onder de naam Discovery Originals ook exclusieve content levert. In Nederland zet Discovery bij de promotie van discovery+ vooral in op Seks Tapes, waarin de Nederlandse Bobbi Eden het seksleven van bekende en onbekende Nederlanders onder de loep neemt en waar nodig tips geeft. Maar ook indrukwekkende sportdocumentaires over de ondanks overleden Diego Maradona en de Engelse Premier League club Liverpool FC zijn exclusief voor abonnees te zien. Het aantal Discovery Originals titels is op dit moment nog beperkt tot enkele tientallen, maar in de directe toekomst wordt dit fors uitgebreid. Inmiddels zijn binnen het totale aanbod van discovery+ al tientallen Nederlandse series en documentaires beschikbaar.
Hoe kan je kijken?
De abonnee kan discovery+ op meerdere manieren bekijken. Natuurlijk via pc, laptop, tablet en smartphone. De apps voor tablet en smartphone bieden daarbij ondersteuning van de streamingtechnieken Chromecast en AirPlay. Hierdoor is het mogelijk om – eventueel met een extra investering in een streamingapparaat – op elke televisie met een HDMI-aansluiting naar discovery+ te kijken. Maar ook voor bepaalde modellen Smart TV-internettelevisies is discovery+ rechtstreeks met een app te bekijken. Het valt ons wel op dat de gebruikersvriendelijkheid op de Smart TV minder is dan op andere apparaten, ondanks de recente verbeteringen die Discovery in de app heeft doorgevoerd. Verder is de streamingdienst beschikbaar op online mediaspelers, waarbij de app voor Apple TV in positieve zin opvalt.
Beeldkwaliteit
Bij een streamingdienst is vooral de geleverde beeldkwaliteit van belang. Op discovery+ zien we over het algemeen content in een goede HD-beeldkwaliteit. We zijn nog geen content tegengekomen die in 4K Ultra HD beschikbaar is. Wel zagen we sporadisch content die minder goed in beeld wordt gebracht, maar dat is vrij uitzonderlijk.
Conclusie
We zijn onder de indruk van discovery+. De grafische interface ziet er gelikt uit maar nog belangrijker: de dienst is overzichtelijk in gebruik. De combinatie van reclamevrije series en documentaires met live tv-zenders is zeer aantrekkelijk, zeker voor de huidige abonnementsprijs. Daarnaast is discovery+ voor liefhebbers van real-life content een waardevolle aanvulling op andere streamingdiensten. Kritische noot: Discovery heeft nog wel wat werk te verrichten om de apps voor vooral Smart TV naar een hoger niveau te brengen.